Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Obiceiuri și tradiții... maghiare

Parteneriat: Școala nr. 11 și școlile din Biharia și Cauaceu

Obiceiuri și tradiții... maghiare

De unde atâta energie și putere... de creație, fără epuizare la doamna învățătoare Kor Maria?! Mică și grozavă, toată numai suflet, aleargă, zâmbește, sfătuiește și nu obosește, de dimineață până după ora 16, zilnic! E un dascăl de excepție pe care îl regretă, cu siguranță, cei de la liceul german și o bogăție pentru școala Adelinei Iacob – un manager orientat pus pe fapte mari!

Vineri (25 februarie 2011), la Școala cu clasele I-VIII nr. 11, în sala de clasă și în sala de sport, am văzut copii fericiți, din Oradea, Biharia și Cauaceu, în cadrul unei reuniuni de proiect, puse la cale de conducerile și dascălii celor două școli coordonatoare, pe tema tradițiilor și obiceiurilor maghiare, în contextul diversității culturale, cu specific local. Dacă la carnavalul de la grădinițele nr. 2 și 46, iarna era alungată în fel și chip de personajele din basme și povești, la Școala nr. 11, răul a fost ars de la rădăcină! Toate obiceiurile rele au fost arse odată cu păpușa (Kiszehab) care le-a preluat, în preajmă aflându-se vrăjitorul Bușo (Gal David). În sala de clasă, dna înv. Kor Maria le-a împărtășit partenerilor de proiect din clasa a IV-a B de la Școala cu clasele I-VIII „Gaspar Andras” din Biharia (înv. Oros Erika) și celor de la Școala cu clasele I-IV „Csokonai Vitez Mihaly” din Cauaceu (înv. Bondar Piroska) din universul și tehnica Freinet, au socializat și s-au distrat împreună.
Pentru început s-au format echipe mixte de câte șase elevi (câte doi din fiecare școală), care au lucrat pe fișe, fiecare echipă având un nume. Cele trei runde de fișe au fost urmate de joc colectiv, dans și iarăși un joc de atenție și memorie. Câștigătorii au fost premiați cu gogoși făcuți acasă, de părinți. În următoarea etapă, oaspeții și-au prezentat măștile și costumele, după care, cu toții au ieșit în curte pentru a alunga iarna și a da foc păpușii (Kiszehab). În curte, înainte de a-i da foc, fiecare copil a povestit (s-a „spovedit”) ce boacănă, ce lucru rău a făcut pentru ca păpușa să-l ia asupra-i, iar prin ardere, toate faptele rele să dispară din comportamentul lor.
75 de măști... pe „covorul roșu”!  
De la ora 16.00, elevii celor patru clasele de la secția maghiară s-au întâlnit în sala de sport a școlii pentru parada măștilor și costumelor de carnaval. Pentru prezentare, fiecare a urcat pe un podium, pe „covorul roșu”, precum marile vedete internaționale. După paradă, fiecare s-a retras în sala lui de clasă unde a continuat carnavalul.
În clasa Freinet a dnei înv. Kor Maria, s-a lăsat cu mare distracție, mare! Jocuri și întreceri la care au fost antrenați și părinții (jocul insulei... pe ziar, dansul cu mătura, dansul baloanelor...)! E de admirat cum știu unii dascăli și copii să se distreze, antrenând și părinții, ceea ce nu poate fi decât un câștig pentru școală, a cărei imagine crește în ochii comunității. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Obiceiuri și tradiții... maghiare. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019