Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Obiceiuri și tradiții... maghiare

Parteneriat: Școala nr. 11 și școlile din Biharia și Cauaceu

Obiceiuri și tradiții... maghiare

De unde atâta energie și putere... de creație, fără epuizare la doamna învățătoare Kor Maria?! Mică și grozavă, toată numai suflet, aleargă, zâmbește, sfătuiește și nu obosește, de dimineață până după ora 16, zilnic! E un dascăl de excepție pe care îl regretă, cu siguranță, cei de la liceul german și o bogăție pentru școala Adelinei Iacob – un manager orientat pus pe fapte mari!

Vineri (25 februarie 2011), la Școala cu clasele I-VIII nr. 11, în sala de clasă și în sala de sport, am văzut copii fericiți, din Oradea, Biharia și Cauaceu, în cadrul unei reuniuni de proiect, puse la cale de conducerile și dascălii celor două școli coordonatoare, pe tema tradițiilor și obiceiurilor maghiare, în contextul diversității culturale, cu specific local. Dacă la carnavalul de la grădinițele nr. 2 și 46, iarna era alungată în fel și chip de personajele din basme și povești, la Școala nr. 11, răul a fost ars de la rădăcină! Toate obiceiurile rele au fost arse odată cu păpușa (Kiszehab) care le-a preluat, în preajmă aflându-se vrăjitorul Bușo (Gal David). În sala de clasă, dna înv. Kor Maria le-a împărtășit partenerilor de proiect din clasa a IV-a B de la Școala cu clasele I-VIII „Gaspar Andras” din Biharia (înv. Oros Erika) și celor de la Școala cu clasele I-IV „Csokonai Vitez Mihaly” din Cauaceu (înv. Bondar Piroska) din universul și tehnica Freinet, au socializat și s-au distrat împreună.
Pentru început s-au format echipe mixte de câte șase elevi (câte doi din fiecare școală), care au lucrat pe fișe, fiecare echipă având un nume. Cele trei runde de fișe au fost urmate de joc colectiv, dans și iarăși un joc de atenție și memorie. Câștigătorii au fost premiați cu gogoși făcuți acasă, de părinți. În următoarea etapă, oaspeții și-au prezentat măștile și costumele, după care, cu toții au ieșit în curte pentru a alunga iarna și a da foc păpușii (Kiszehab). În curte, înainte de a-i da foc, fiecare copil a povestit (s-a „spovedit”) ce boacănă, ce lucru rău a făcut pentru ca păpușa să-l ia asupra-i, iar prin ardere, toate faptele rele să dispară din comportamentul lor.
75 de măști... pe „covorul roșu”!  
De la ora 16.00, elevii celor patru clasele de la secția maghiară s-au întâlnit în sala de sport a școlii pentru parada măștilor și costumelor de carnaval. Pentru prezentare, fiecare a urcat pe un podium, pe „covorul roșu”, precum marile vedete internaționale. După paradă, fiecare s-a retras în sala lui de clasă unde a continuat carnavalul.
În clasa Freinet a dnei înv. Kor Maria, s-a lăsat cu mare distracție, mare! Jocuri și întreceri la care au fost antrenați și părinții (jocul insulei... pe ziar, dansul cu mătura, dansul baloanelor...)! E de admirat cum știu unii dascăli și copii să se distreze, antrenând și părinții, ceea ce nu poate fi decât un câștig pentru școală, a cărei imagine crește în ochii comunității. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Obiceiuri și tradiții... maghiare. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:42:47 Ora de vară a Europei de Est