Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Despre depolitizarea managementului unităților de învățământ

Declarațiile dnei Oana Badea, secretar de stat

Despre depolitizarea managementului unităților de învățământ

28 februarie 2011
Declarația de presă de astăzi se referă strict la subiectul Depolitizarea managementului unităților de învățământ din învățământul preuniversitar.

Întâi de toate, aș spune foarte tranșant că Legea Educației Naționale nu mai permite politizarea școlilor. Începând de astăzi putem spune, de asemenea, că se infirmă minciuna atât de mult fluturată în timpul dezbaterilor cu privire la deschiderile pe care Legea Educației Naționale le-ar oferi procesului de politizare. Această minciună este infirmată prin fapte. Astfel, din cei 9.506 directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ, 355 dețineau funcții de președinte sau vicepreședinte de partid. Doar trei directori au ales funcția politică, 352 din aceștia optând pentru managementul la nivelul unității de învățământ. Legea Educației Naționale elimină orice tentație de politizare a structurilor manageriale din învățământul preuniversitar. Cine are curiozitatea să citească textul Legii Educației Naționale constată o viziune unitară legată de acest deziderat, adică ne propunem depolitizarea pentru că suntem conștienți de anumite derapaje care s-au produs în timp în zona învățământului preuniversitar. Așa cum știți, tentația politizării ar putea apărea acolo unde discutăm de resursele financiare, de alocarea acestora. În consecință, textul legii trebuia să elimine orice posibilitate de politizare în zona resursei sau a fluxurilor de bani. În acest moment, Legea Educației Naționale prevede la capitolul finanțare, mecanismul transparent de alocare a resurselor financiare, iar direcția fluxului de bani este de la bugetul de stat către unitatea de învățământ. Inspectoratele școlare județene au fost decuplate efectiv de fluxul financiar, rolul acestora devenind unul de asigurare a calității procesului instructiv - educativ, monitorizarea de proces, acesta este rolul inspectoratelor școlare. Repet, inspectoratele școlare au fost decuplate de la repartizarea fluxurilor financiare. În aceste condiții, textul de lege trebuia să securizeze funcția managerială la nivelul unității de învățământ, acolo unde resursele sunt alocate în mod transparent, prin mecanism, către unitatea de învățământ.  În final, mulțumesc directorilor și directorilor adjuncți din învățământul preuniversitar pentru că au aplicat legea, deci recunosc că avem o lege în vigoare și o aplică. În doar 15 zile au arătat că pentru ei primează școala înainte de toate. Și în concluzie cred că dascălii din preuniversitar sunt un exemplu care poate fi urmat. Mulțumesc!
Jurnalist: Știm din cei 355 de președinți și vicepreședinți o situație pe partide.
Secretar de stat Oana Badea: Ministerul Educației nu face urmărire politică. Pe noi ne interesează câți ne-au spus că au avut o funcție și optează către una sau alta. Ce partide aleg dânșii nu este problema noastră și nici nu ne-ar fi interesat un astfel de clasament.
Jurnalist: Dar pe cei trei care au ales funcția politică îi puteți spune?
Secretar de stat Oana Badea: Știm din ce județe sunt: Alba, Brașov și Tulcea.
Jurnalist: Și din Alba, Brașov și Tulcea de unde, că poate facem o poveste din asta.
Secretar de stat Oana Badea: Nu știu, va trebui să luați legătura cu județele respective. Chiar vă recomand să luați legătura cu inspectoratele școlare. Nu ne-a interesat opțiunea politică. Ne-a interesat strict renunțarea la funcția politică sau renunțarea la cea managerială, dacă aceasta era opțiunea lor.
Jurnalist: Spuneți-mi, vă rog, banii ați spus că vin de la buget către școli, dar prin bugetele locale...
Secretar de stat Oana Badea: Categoric, suntem într-o lege a finanțelor publice, despre care nu cred că e cazul să vorbim aici. În logica finanțelor publice vorbim despre cum curg banii către unitățile de învățământ. Încercam totuși să argumentez de ce securizarea trebuia făcută la nivelul managementului unităților de învățământ. Acolo era necesară prevederea legală.
Jurnalist: Și credeți că de acum încolo se vor aloca fonduri financiare în mod corect, fără să se facă partipri-uri? Se vor calcula preferențial sau nepreferențial?
Secretar de stat Oana Badea: Am convingerea că metodologiile care vor decurge prin legislația secundară, precum și textul Legii Educației Naționale, reglementează explicit cum anume și ce anume cuprinde fiecare tip de finanțare de bază, complementară și suplimentară. De asemenea, rolurile pe care le au diferitele autorități publice, fie că sunt locale sau centrale, sunt atât de bine definite, încât nu pot să mai apară disfuncționalități.
Jurnalist: Dar autoritățile publice au funcții politice, deci sunt implicate politic.
Secretar de stat Oana Badea: Asta nu reglementează Legea Educației Naționale, să ne înțelegem.
Jurnalist: De acord cu dumneavoastră, dar politicul este totuși implicat în finanțare.
Secretar de stat Oana Badea: Nu, politicul nu este! Vă rog citiți textul legii, cred că e foarte bine să-l citim, toți cei care formăm și suntem formatori de opinie, întrucât, faptul că niște bani... imaginați-vă o conductă care pleacă de la bugetul de stat și merge către autoritatea publică locală; faptul că acești bani merg prin autoritatea publică locală care are rol de ordonator de credit, este una, și faptul că ei sunt repartizați explicit pentru educație, cu destinații foarte clare, este alta.
Jurnalist: Practic au fost repartizați cu destinații foarte clare.
Secretar de stat Oana Badea: Dacă vă veți uita, noi de altfel când am fundamentat opțiunea în lege am făcut acest exercițiu, am așezat sarcinile și alocarea de resurse existente la nivelul autorităților publice locale, pentru că erau bani care curgeau de la bugetul de stat prin autorități locale, deci erau bani siguri veniți din bugetul de stat, și erau tot așa bani din cote, dar de la autorități publice locale. Vă rog să faceți diferența dintre bani prin autoritățile publice locale și bani de la autoritățile publice locale. Acest echilibru a fost reașezat în textul de lege, și dacă urmăriți, încă o dată, nu vreau să fiu nici tendențioasă, nici supărătoare, dacă urmăriți textul de lege veți vedea echilibrul care se dă sistemului de învățământ preuniversitar, în acest moment prin finanțare.
Jurnalist: Spuneți că și în situația în care o comunitate locală, autoritatea locală nu reușește să-și colecteze veniturile, banii pentru învățământ destinați de Ministerul Educației vor ajunge acolo.
Secretar de stat Oana Badea: Categoric, banii care au fost bugetați pentru educație vin așa cum prevede finanțarea de bază, finanțarea complementară și suplimentară.
Mulțumesc! (Biroul de presă)

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 18:55:10 Ora de vară a Europei de Est