Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O descindere în perimetrul sitului arheologic Suplacu de Barcău

Sâmbătă, 22 septembrie, de Zilele europene ale patrimoniului

O descindere în perimetrul sitului arheologic Suplacu de Barcău

Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor și Muzeul Þării Crișurilor Oradea au organizat, sâmbătă, 22 septembrie 2007, în cadrul “Zilelor europene ale patrimoniului”, o întâlnire cu reprezentanți mass-media și arheologi, în perimetrul sitului arheologic Suplacu de Barcău-Corău, sub genericul “Autostrada Transilvania – săpături de salvare și patrimoniu arheologic”.

Săpăturile de salvare
Situl arheologic se află situat la granița dintre județele Bihor și Sălaj, și se întinde pe kilometri buni, de vreme ce autostrada va măsura în Bihor 57 de kilometri, din care 47 – 50 au fost cercetați deja de echipa de arheologi: Gruia Fazecaș, Sorin Bulzan, Călin Ghemiș, Doru Marta, Lakatos Attila și Corina Toma, sub "bagheta" lui Ioan Crișan, care a început lucru în 2002. Practic, ei lucrează la descărcarea de sarcina arheologică  a autostrăzii și barajului, fiind ajutați sau încurcați de vreme, acționând sub cerul liber, fiecare în șantierul său. Din septembrie 2002, au lucrat efectiv câte șase-șapte luni pe an, descoperindu-se o așezare neolitică târzie, în două faze, cu patru categorii de locuințe, bordeie, și locuințe de suprafață cu structuri diferite, și două feluri de morminte. Din cauza terenului și a inundațiilor, se presupune că în timp, locuitorii au migrat, iar arheologii caută acum să stabilească limitele localității. Au localizat vechea albie a Barcăului. Se acționează in continuare pentru identificarea planimetriei locuințelor.
La întâlnirea cu arheologii au fost prezenți dl Aurel Chiriac, directorul Muzeului Þării Crișurilor, dna Doina Ignat, cunoscut cercetător care a și publicat o carte pe care o avea asupra sa, rod a peste două decenii de cercetare în zonă, dl prof. Crăciun Parasca, consilier superior al D.J.C.C.P.C.N. Bihor. În paralel, zona este cercetată și "monitorizată" de reprezentanți ai Muzeului Național de Istorie al României, dar cică ai noștri ar fi cu un pas în fața lor. De la dna Doina Ignat aveam să aflăm noutățile. Așadar, la Suplacu de Barcău, s-a descoperit primul atelier de șlefuit piatra din țară. Mai mult decât atât, arheologii au reușit să deducă metodele prin care se produceau acele unelte; au descoperit morminte de inhumare și incinerație, reușind chiar să stabilească și ritualul de înmormântare; au mai reușit să identifice tipul de  locuințe pe care le-au durat locuitorii acestor meleaguri, de la bordeie la cele patru modalități de construire a locuințelor de la suprafață, cu structuri diferite datorită faptului că apa freatică e la un metru adâncime; ceramica descoperită prezentă forme interesante, iar vasele utilitare erau adesea pictate cu bitum; au mai fost descoperite biberoane din lut și figurine care redau în detaliu îmbrăcămintea și coafura femeilor din neolitic.
Pentru "scormonit" pământul, arheologii au apelat la forța de muncă din zonă. La hârleț și lopată, i-am găsit pe Tegzes Ilie și Șumălan Judit din Marca, județul Sălaj, care săpau cu grijă, adunând fiecare ciob, la fel și frații Radu și Cătălin Chiș, din Porți, comuna Marca,  Radu Borz, Ionel Juca, Ciprian Pușcaș, Anica Burdaș, toți din Marca, precum și Maria Șumălan și Lunte Eniko, pe care aveam să le întâlnim la pregătit plăcinte cu cartofi – tocine (cum le spun slovacii). "E o mâncare specifică slovacilor. Tocinele țin de foame, nu de desert", după cum a ținut să ne precizeze Milca – "șefa bucătăreasă", soția lui Alin Pătălău, din Valea Cerului, aflat și el pe șantier din 21 martie 2007. Tot de la Milca, am obținut rețeta tocinelor: cartofi, ouă, făină, ceapă, sare și piper. Chiar dacă am fost mulți la masă, tocinele au fost suficiente pentru că Milca, Maria și Eniko au pregătit 15 litri, așa  ca să se ajungă la tot poporul.
Ovidiu DAN        
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O descindere în perimetrul sitului arheologic Suplacu de Barcău.

Trimite email
vineri, 13 decembrie 2024, 22:43:56 Ora standard a Europei de Est