Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Parteneri pentru o zi (II)

În parteneriat cu Junior Achievement România

Parteneri pentru o zi (II)

Joi (3 martie 2011), timp de patru ore, 125 de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au participat la cea de-a II-a ediție a proiectului „Job Shadow Day/ Parteneri pentru o zi” – eveniment organizat în parteneriat cu Junior Achievement România.

„Este vorba despre un program de parteneriat între comunitatea de afaceri și mediul educațional, destinat facilitării accesului tinerei generații la un loc de muncă. Programul se adresează elevilor claselor a XI-a A, B, C, D, J, a XII-a B, D, E, K și a XIII-a L, din școala noastră și a pornit de la ideea de a le oferi acestora o imagine reală asupra comunității de afaceri și asupra viitorului loc de muncă vizat”, după cum aveam să aflăm de la directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
Între orele 9 și 13, elevii desemnați din cadrul colegiului s-au aflat în vizită în următoarele companii și instituții orădene: în sectorul financiar – bancar (20 de elevi); la farmaciile „Adonia” (doi elevi), „Remedio” și „Adenfarm” (câte un elev); la „Igiena” (trei elevi), hotel Dacia Continental (doi elevi), hotel Nevis Oradea (un elev), la Inspectoratul Județean de Poliție Bihor (10), la Poliția locală (26), la Penitenciar (3), Aeroport (3), la C.T. „M. Viteazul”(13), la Casa de Pensii (3), la S.C. Microrom (2), Shalom Geotherm Impex (3), hotel Perla – Băile 1 Mai (patru elevi), S.C. Flavia Fit SRL (un elev), S.C. Imosig S.R.L (3), S.C. Mardisim S.R.L, S.C. Com Consum S.R.L, S.C. Crilope, S.C. Maricater (câte un elev), S.C. Dofteod S.R.L., A.F. Rus, S.C. Rozalti S.R.L., S.C. Kihila S.R.L. (câte doi elevi), S.C. Proline S.R.L. (un elev), la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” (doi elevi), cabinetul de avocatură Bochiș Silvia (un elev), Teatru de Stat (5), radio Partium și Ovidan (câte un elev)...
Dorind să afle și să „fure” din „secretele” meseriei (profesiei), elevii nu s-au mulțumit doar să observe, ci s-au implicat, spre a putea dobândi o mai bună perspectivă și a descoperi respectivele joburi...
„Ce a însemnat pentru mine Job Shadow Day?”  
Mai aflăm de la domnul director, profesor dr. Ruben Filimon, că joi, 10 martie 2011, la ora 13.00, conducerea colegiului va organiza o întâlnire cu participanții la „Job Shadow Day”, pentru diseminarea evenimentului de joi (3 martie) și înmânarea diplomelor tuturor participanților (elevi, instituții, agenți economici și profesori). (Ovi Dan)
Cum se „fură” o meserie...
Ne-am propus să trecem pe la câteva puncte de lucru unde știam (de la doamna profesor Simona Ardelean – director adjunct al colegiului nostru (coordonatorul principal al evenimentului) că-i vom găsi pe colegii noștri. Doream să-i vedem ce fac, cum se descurcă și care sunt primele impresii (la cald)...
La hotel Dacia Continental, colega noastră Mădălina Torjoc (din XI D) era în compania Mădălinei Lupui, asistent vânzări, în același birou cu dna Alina Mailinger (director vânzări). Cu acest prilej, colega noastră a aflat despre ofertele unității și modul în care se încheie contractele cu clienții; la recepția hotelului, am stat de vorbă cu cealaltă colegă, Laura Flonta (din XI B). De la recepționera Fabian Brigitta, Laura a învățat cum trebuie primiți clienții, având în vedere faptul că hotelul se bucură de un bun renume (fiind căutat de personalități și oficialități de rang înalt).
Pe Diana Groza (din XII D), am găsit-o la cabinetul de avocatură al doamnei Silvia Bochiș, tocmai acorda un scurt interviu unor jurnaliști. Într-o „oază” de liniște și frumusețe, studenta Ioana Þenț (anul III, la Drept), o prietenă bună de-a Dianei, avea să o „consilieze” ca la carte, chiar dacă Diana are alte gânduri; ea nu vrea Drept, ci Academia de Poliție. Þintește să devină, nici mai mult nici mai puțin decât... comisar-șef la criminalistică.
„Sunt medicamente, bani nu sunt!”
Până am ajuns noi la farmacia „Adonia”, colegii (Larisa Costa și Cătălin Groze) se și evaporaseră... Vorbind cu doamnele farmaciste (Emilia Nedelea și Zaboyszki Ana), aveam să aflăm cu ce s-au ocupat colegii noștri: „Larisa și Cătălin au aflat cum sunt aranjate medicamentele și substanțele, cum se înregistrează și se prepară o rețetă. Onorăm și rețete gratuite și compensate. Medicamente sunt, bani nu sunt”, ne-a declarat doamna Emilia Nedelea.
Pe Romeo Puie, Adrian Martin și Emil Venter, trei băieți înalți ca brazii, i-am găsit la arhiva Casei Județene de Pensii Publice (pe str. Dunărea nr. 6). Doamna Doina Cosor (coordonator compartiment evidență contribuabili) i-a inițiat în domeniu, explicându-le cum vine treaba cu plata obligațiilor de asigurare, categoriile de personal cu asigurări prin efectul legii în sistemul public de pensii, cum se completează dosarul micilor meseriași (cosmeticieni, pantofari, tâmplari etc).
Dacă ar fi să ne ghidăm după prima impresie, am putea spune că cel mai bine au dus-o fetele din XII K (profil de estetică și igiena corpului omenesc), Adriana Hering, Anca Ionoi și Roxana Forț, care, la „Igiena”, se simțeau ca „acasă”, alături de dna Maria Morgovan. Au tuns și coafat, dar s-au și coafat. Au învățat ce atitudine trebuie să manifeste în prezența clienților...
Ultima colegă pe care am „călcat-o” în raidul nostru reportericesc a fost Ioana Mierluț, la farmacia „Remedio” (de pe str. Sf. Apostol Andrei). Chiar dacă vrea să se facă polițistă, colega noastră s-a arătat deosebit de amabilă și săritoare, ajutând-o pe farmacista Iustina Popa. „Am învățat să caut medicamentele în sertare, dar și pe calculator, dar și să descifrez o rețetă...”, ne-a spus Ioana.
În concluzie, chiar dacă am scris tot timpul (deși nu mă așteptasem) și am umblat mult, dar nu pe jos, vreau să spun că mi-a plăcut nouă mea postură, aceea de reporter de... „război”! Am pornit doi la drum, împreună cu Sergiu Petrila, dar cărările noastre s-au despărțit relativ repede și a trebuit să duc eu tot greul! (Mihaela Vana)
Foto: Ovi DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Parteneri pentru o zi (II).

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 20:24:59 Ora de vară a Europei de Est