Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Parteneri pentru o zi (II)

În parteneriat cu Junior Achievement România

Parteneri pentru o zi (II)

Joi (3 martie 2011), timp de patru ore, 125 de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au participat la cea de-a II-a ediție a proiectului „Job Shadow Day/ Parteneri pentru o zi” – eveniment organizat în parteneriat cu Junior Achievement România.

„Este vorba despre un program de parteneriat între comunitatea de afaceri și mediul educațional, destinat facilitării accesului tinerei generații la un loc de muncă. Programul se adresează elevilor claselor a XI-a A, B, C, D, J, a XII-a B, D, E, K și a XIII-a L, din școala noastră și a pornit de la ideea de a le oferi acestora o imagine reală asupra comunității de afaceri și asupra viitorului loc de muncă vizat”, după cum aveam să aflăm de la directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
Între orele 9 și 13, elevii desemnați din cadrul colegiului s-au aflat în vizită în următoarele companii și instituții orădene: în sectorul financiar – bancar (20 de elevi); la farmaciile „Adonia” (doi elevi), „Remedio” și „Adenfarm” (câte un elev); la „Igiena” (trei elevi), hotel Dacia Continental (doi elevi), hotel Nevis Oradea (un elev), la Inspectoratul Județean de Poliție Bihor (10), la Poliția locală (26), la Penitenciar (3), Aeroport (3), la C.T. „M. Viteazul”(13), la Casa de Pensii (3), la S.C. Microrom (2), Shalom Geotherm Impex (3), hotel Perla – Băile 1 Mai (patru elevi), S.C. Flavia Fit SRL (un elev), S.C. Imosig S.R.L (3), S.C. Mardisim S.R.L, S.C. Com Consum S.R.L, S.C. Crilope, S.C. Maricater (câte un elev), S.C. Dofteod S.R.L., A.F. Rus, S.C. Rozalti S.R.L., S.C. Kihila S.R.L. (câte doi elevi), S.C. Proline S.R.L. (un elev), la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” (doi elevi), cabinetul de avocatură Bochiș Silvia (un elev), Teatru de Stat (5), radio Partium și Ovidan (câte un elev)...
Dorind să afle și să „fure” din „secretele” meseriei (profesiei), elevii nu s-au mulțumit doar să observe, ci s-au implicat, spre a putea dobândi o mai bună perspectivă și a descoperi respectivele joburi...
„Ce a însemnat pentru mine Job Shadow Day?”  
Mai aflăm de la domnul director, profesor dr. Ruben Filimon, că joi, 10 martie 2011, la ora 13.00, conducerea colegiului va organiza o întâlnire cu participanții la „Job Shadow Day”, pentru diseminarea evenimentului de joi (3 martie) și înmânarea diplomelor tuturor participanților (elevi, instituții, agenți economici și profesori). (Ovi Dan)
Cum se „fură” o meserie...
Ne-am propus să trecem pe la câteva puncte de lucru unde știam (de la doamna profesor Simona Ardelean – director adjunct al colegiului nostru (coordonatorul principal al evenimentului) că-i vom găsi pe colegii noștri. Doream să-i vedem ce fac, cum se descurcă și care sunt primele impresii (la cald)...
La hotel Dacia Continental, colega noastră Mădălina Torjoc (din XI D) era în compania Mădălinei Lupui, asistent vânzări, în același birou cu dna Alina Mailinger (director vânzări). Cu acest prilej, colega noastră a aflat despre ofertele unității și modul în care se încheie contractele cu clienții; la recepția hotelului, am stat de vorbă cu cealaltă colegă, Laura Flonta (din XI B). De la recepționera Fabian Brigitta, Laura a învățat cum trebuie primiți clienții, având în vedere faptul că hotelul se bucură de un bun renume (fiind căutat de personalități și oficialități de rang înalt).
Pe Diana Groza (din XII D), am găsit-o la cabinetul de avocatură al doamnei Silvia Bochiș, tocmai acorda un scurt interviu unor jurnaliști. Într-o „oază” de liniște și frumusețe, studenta Ioana Þenț (anul III, la Drept), o prietenă bună de-a Dianei, avea să o „consilieze” ca la carte, chiar dacă Diana are alte gânduri; ea nu vrea Drept, ci Academia de Poliție. Þintește să devină, nici mai mult nici mai puțin decât... comisar-șef la criminalistică.
„Sunt medicamente, bani nu sunt!”
Până am ajuns noi la farmacia „Adonia”, colegii (Larisa Costa și Cătălin Groze) se și evaporaseră... Vorbind cu doamnele farmaciste (Emilia Nedelea și Zaboyszki Ana), aveam să aflăm cu ce s-au ocupat colegii noștri: „Larisa și Cătălin au aflat cum sunt aranjate medicamentele și substanțele, cum se înregistrează și se prepară o rețetă. Onorăm și rețete gratuite și compensate. Medicamente sunt, bani nu sunt”, ne-a declarat doamna Emilia Nedelea.
Pe Romeo Puie, Adrian Martin și Emil Venter, trei băieți înalți ca brazii, i-am găsit la arhiva Casei Județene de Pensii Publice (pe str. Dunărea nr. 6). Doamna Doina Cosor (coordonator compartiment evidență contribuabili) i-a inițiat în domeniu, explicându-le cum vine treaba cu plata obligațiilor de asigurare, categoriile de personal cu asigurări prin efectul legii în sistemul public de pensii, cum se completează dosarul micilor meseriași (cosmeticieni, pantofari, tâmplari etc).
Dacă ar fi să ne ghidăm după prima impresie, am putea spune că cel mai bine au dus-o fetele din XII K (profil de estetică și igiena corpului omenesc), Adriana Hering, Anca Ionoi și Roxana Forț, care, la „Igiena”, se simțeau ca „acasă”, alături de dna Maria Morgovan. Au tuns și coafat, dar s-au și coafat. Au învățat ce atitudine trebuie să manifeste în prezența clienților...
Ultima colegă pe care am „călcat-o” în raidul nostru reportericesc a fost Ioana Mierluț, la farmacia „Remedio” (de pe str. Sf. Apostol Andrei). Chiar dacă vrea să se facă polițistă, colega noastră s-a arătat deosebit de amabilă și săritoare, ajutând-o pe farmacista Iustina Popa. „Am învățat să caut medicamentele în sertare, dar și pe calculator, dar și să descifrez o rețetă...”, ne-a spus Ioana.
În concluzie, chiar dacă am scris tot timpul (deși nu mă așteptasem) și am umblat mult, dar nu pe jos, vreau să spun că mi-a plăcut nouă mea postură, aceea de reporter de... „război”! Am pornit doi la drum, împreună cu Sergiu Petrila, dar cărările noastre s-au despărțit relativ repede și a trebuit să duc eu tot greul! (Mihaela Vana)
Foto: Ovi DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Parteneri pentru o zi (II).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020