Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului - ed. a III-a

Sâmbătă și duminică, 22-23 septembrie 2007,

Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului - ed. a III-a

Organizația locală a Slovacilor și Cehilor din România – Valea Cerului, președinte Merka Francisc, a organizat, sâmbătă și duminică, cea de-a treia ediție a Festivalului folcloric internațional de la Valea Cerului, la care au participat 11 formații folclorice ale tinerilor slovaci din România, Serbia, Slovacia, Cehia și Ungaria.

La deschiderea oficială a manifestărilor, au onorat cu prezența excelența sa Ian Soth, ambasadorul Slovaciei în România, Iabloncic Miroslav, consulul onorific al slovacilor, Ștefan Buciuta, președintele Uniunii Ucrainienilor din România, deputați și parlamentari, între care: Merka Adrian Miroslav, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, președintele U.D.S.C.R, și fiu al satului, deputații PNL Cornel Popa și Valeriu Boeriu, Eugen Moldovan, primarul comunei Suplacu de Barcău, Dorel Talpoș, viceprimarul orașului Marghita, consilieri locali, și reprezentanți ai minorităților,  prof. Crăciun Parasca, consilier superior al D.J.C.C.P.C.N. Bihor, alți invitați.
Felicitări din partea președintelui și premierului Slovaciei
Din 2004, Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului a devenit una dintre manifestările de suflet ale slovacilor din România și nu numai. În  toți acești ani, mesagerul și ambasadorul slovacilor din acest colț de țară a fost Ansamblul folcloric”Cerovina” care a participat la zeci de spectacole și festivaluri în țară și peste hotare. „În 22 octombrie, este invitat la Satu Mare, dar nu există sâmbătă și duminică în care membrii ansamblului să nu participe la o reuniune, un concurs, festival sau spectacol”, după cum aveam să aflăm de la dl Merka Francisc, președintele Organizației locale a Slovacilor și Cehilor din România – Valea Cerului. „Cerovina”și festivalul de la Valea Cerului au ajuns să fie cunoscute până și de președintele și premierul Slovaciei care nu au uitat nici de această dată să felicite organizatorii festivalului. Trebuie spus că în Valea Cerului trăiesc 520 de slovaci, care reprezintă 97 la sută din totalul populației, fiind una dintre localitățile de referință ale slovacilor din județ și din țară (în Bihor conviețuiesc 8.650 de slovaci). Aici își are sediul Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din Bihor, Sălaj și Satu Mare, iar Merka Adrian Miroslav, fiul satului, este actualul deputat al U.D.S.C.R. în Parlamentul României, ales în 28 aprilie 2007 președinte al U.D.S.C.R. pe opt județe. Chiar și ambasadorul Slovaciei, Ian Soth, prezent la manifestare, a ținut să arate în cuvântul său faptul că apreciază și stimează comunitatea din această străveche localitate și pe inițiatorii și organizatorii acestui festival. Iar actualul deputat al U.D.S.C.R, Merka Adrian Miroslav, este mândru de satul său și bucuros să vadă că an de an manifestarea se bucură de aprecierea și stima slovacilor de pretutindeni. „Sunt bucuros că această mică localitate slovacă din Bihorul românesc poate fi locul unde se întâlnește tineretul slovac din România cu tineretul slovac din Slovacia și din străinătate. Ceea ce ne unește pe toți este iubirea pentru folclorul slovac.”
Parada costumelor și spectacolul
Sâmbătă, înainte de deschiderea oficială a celei de-a treia ediții a festivalului, membrii ansamblurilor folclorice și-au etalat costumele în cadrul unei parade care a pornit din capătul satului până la Căminul cultural (cu mașina poliției în frunte). Reprezentațiile artistice au fost eșalonate în cele două zile de festival, prima zi încheindu-se cu bal.
Ceea ce îi unește pe toți tinerii artiști prezenți sâmbătă și duminică pe scena festivalului de la Valea Cerului este iubirea pentru folclorul slovac – așa după cum spunea tânărul deputat Merka Adrian Miroslav, prietenia și respectul reciproc, am mai adăuga noi. Frumusețea și armonia, bucuria și veselia au fost coordonatele sărbătorii slovacilor, o reuniune model ai cărei protagoniști  - tineri frumoși și pașnici - știu să se distreze cu decență și eleganță!
(Ovidiu Dan)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului - ed. a III-a.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 1 octombrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!