Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului - ed. a III-a

Sâmbătă și duminică, 22-23 septembrie 2007,

Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului - ed. a III-a

Organizația locală a Slovacilor și Cehilor din România – Valea Cerului, președinte Merka Francisc, a organizat, sâmbătă și duminică, cea de-a treia ediție a Festivalului folcloric internațional de la Valea Cerului, la care au participat 11 formații folclorice ale tinerilor slovaci din România, Serbia, Slovacia, Cehia și Ungaria.

La deschiderea oficială a manifestărilor, au onorat cu prezența excelența sa Ian Soth, ambasadorul Slovaciei în România, Iabloncic Miroslav, consulul onorific al slovacilor, Ștefan Buciuta, președintele Uniunii Ucrainienilor din România, deputați și parlamentari, între care: Merka Adrian Miroslav, deputat în Parlamentul României din partea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, președintele U.D.S.C.R, și fiu al satului, deputații PNL Cornel Popa și Valeriu Boeriu, Eugen Moldovan, primarul comunei Suplacu de Barcău, Dorel Talpoș, viceprimarul orașului Marghita, consilieri locali, și reprezentanți ai minorităților,  prof. Crăciun Parasca, consilier superior al D.J.C.C.P.C.N. Bihor, alți invitați.
Felicitări din partea președintelui și premierului Slovaciei
Din 2004, Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului a devenit una dintre manifestările de suflet ale slovacilor din România și nu numai. În  toți acești ani, mesagerul și ambasadorul slovacilor din acest colț de țară a fost Ansamblul folcloric”Cerovina” care a participat la zeci de spectacole și festivaluri în țară și peste hotare. „În 22 octombrie, este invitat la Satu Mare, dar nu există sâmbătă și duminică în care membrii ansamblului să nu participe la o reuniune, un concurs, festival sau spectacol”, după cum aveam să aflăm de la dl Merka Francisc, președintele Organizației locale a Slovacilor și Cehilor din România – Valea Cerului. „Cerovina”și festivalul de la Valea Cerului au ajuns să fie cunoscute până și de președintele și premierul Slovaciei care nu au uitat nici de această dată să felicite organizatorii festivalului. Trebuie spus că în Valea Cerului trăiesc 520 de slovaci, care reprezintă 97 la sută din totalul populației, fiind una dintre localitățile de referință ale slovacilor din județ și din țară (în Bihor conviețuiesc 8.650 de slovaci). Aici își are sediul Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din Bihor, Sălaj și Satu Mare, iar Merka Adrian Miroslav, fiul satului, este actualul deputat al U.D.S.C.R. în Parlamentul României, ales în 28 aprilie 2007 președinte al U.D.S.C.R. pe opt județe. Chiar și ambasadorul Slovaciei, Ian Soth, prezent la manifestare, a ținut să arate în cuvântul său faptul că apreciază și stimează comunitatea din această străveche localitate și pe inițiatorii și organizatorii acestui festival. Iar actualul deputat al U.D.S.C.R, Merka Adrian Miroslav, este mândru de satul său și bucuros să vadă că an de an manifestarea se bucură de aprecierea și stima slovacilor de pretutindeni. „Sunt bucuros că această mică localitate slovacă din Bihorul românesc poate fi locul unde se întâlnește tineretul slovac din România cu tineretul slovac din Slovacia și din străinătate. Ceea ce ne unește pe toți este iubirea pentru folclorul slovac.”
Parada costumelor și spectacolul
Sâmbătă, înainte de deschiderea oficială a celei de-a treia ediții a festivalului, membrii ansamblurilor folclorice și-au etalat costumele în cadrul unei parade care a pornit din capătul satului până la Căminul cultural (cu mașina poliției în frunte). Reprezentațiile artistice au fost eșalonate în cele două zile de festival, prima zi încheindu-se cu bal.
Ceea ce îi unește pe toți tinerii artiști prezenți sâmbătă și duminică pe scena festivalului de la Valea Cerului este iubirea pentru folclorul slovac – așa după cum spunea tânărul deputat Merka Adrian Miroslav, prietenia și respectul reciproc, am mai adăuga noi. Frumusețea și armonia, bucuria și veselia au fost coordonatele sărbătorii slovacilor, o reuniune model ai cărei protagoniști  - tineri frumoși și pașnici - știu să se distreze cu decență și eleganță!
(Ovidiu Dan)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul folcloric internațional de la Valea Cerului - ed. a III-a.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:17:25 Ora de vară a Europei de Est