Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea

Junior Chamber International Oradea și „Succesul pe tocuri”

Femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea

Asociația Junior Chamber International Oradea – Tânăra Cameră de Afaceri (reprezentată de Ligia Oală – în calitate de coordonator și moderator) a organizat, luni, 7 martie 2011, în Ajun de 8 Martie, la hotel Ramada, un eveniment special dedicat, nu întâmplător, sexului frumos...

Dedicat în exclusivitate femeilor, evenimentul a fost sugestiv intitulat „Succes pe tocuri”, la reuniune fiind invitate femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea spre a împărtăși din experiența personală de-a lungul drumului spre succes.
Prin această nouă inițiativă, organizatorii și-au propus „să aducă în față femei deja consacrate pentru a oferi o sursă de inspirație și a facilita motivarea spre o carieră de succes”. Au fost invitate: Sorina Bradea, Florica Cherecheș, Dana Cigan, Oana Lianu, Carmen Pantiș, Lia Pop și Claudia Vlaș (în paranteză fiind spus, nefiind în localitate la ora respectivă, unii s-au mulțumit să sponsorizeze acțiunea, printre care și directorul executiv al Băncii Transilvania, dna Lucia-Ana Pojoca).
„Cu Oana Lianu se zboară!”  
Gheața a fost spartă de Oana Lianu, care, la scurt timp, avea să se retragă, fiind așteptată la un alt eveniment. Pe ecran i-a fost prezentată, în sinteză, o variantă de CV. În cuvântul său, „prințesa naiului” s-a referit la ingredientele succesului său și la priorități...
Oana a vorbit despre o muncă de Sisif, zeci și zeci de ore de studiu, perseverență, muncă și iar muncă, răbdare și credință în Dumnezeu („fără de care nu plec la drum!”). De la Dumnezeu, darul și harul. Este îndrăgostită de nai și de muzică, prioritară fiind cariera. „Familia este un punct mare de sprijin. Cred că trebuie să existe punctul acela de echilibru! Ca să urmați calea, trebuie să treceți peste orice impediment. Perseverența..., ambiția de fier, cred că aceasta este prima!”
„Dacă te uiți în sus, în sus mergi!”     
Cu acest „copil teribil, un fel de comoară a orașului nostru”, vorba dnei Lia Pop, cu Oana Lianu se zboară”..., iar doamna Lia Pop a „zburat” și a ascultat-o cântând inclusiv în Belgia...
Despre sine, Lia Pop nu vorbește, din modestie, desigur, ca fiind harnică și talentată, deși hărnicia sa se vede și se măsoară la citit. „Pot citi foarte mult. Aici sunt harnică”. Și nu se plânge că nu ar avea ce citi având în vedere că românul s-a născut poet; ba mai mult... „la doi români avem trei poeți, pentru că unul semnează și cu pseudonim”.
„Datorez liceului de la care vin, liceul „Gojdu” foarte mult. M-am simțit o răsfățată. Am fost o răsfățată. Când am terminat liceul  mi-a fost dedicată o pagină în revista liceului...”
Vorbind despre profesori, doamna Lia Pop s-a oprit la un model de profesor, Dorel Tifor – „pe care nu l-am putut egala, pe care nu-l pot egala oricât mă străduiesc...”
Profesorul universitar nu e de acord cu cei care doresc să calce pe urmele altora, Domnia sa ar dori ca fiecare să-și făurească propriul drum în viață, în stil propriu, original. „Nu vă străduiți să călcați pe urmele nimănui. Cred că trebuie să vă uitați foarte sus. Dacă te uiți în sus, în sus mergi!”
„Am o dorință vie de a ajuta!”
„Tocurile mi le-am pus. Nu știu însă ce pălărie să-mi pun. În activitatea profesională port trei pălării...”
Astfel și-a început „discursul” doamna Florica Cherecheș. „În domeniul social, mă lupt să fac mult bine! Ingredientele succesului? Muncește și învață, informează-te! Flexibilitate, multă flexibilitate și adaptabilitate, încredere în foțele proprii, dublată de multă muncă... Trebuie să ne schimbăm dacă toți în jur se schimbă... Am o dorință vie de a ajuta pentru că am o credință personală în Dumnezeu!”
Dacă în activitatea socială face mult bine semenilor, doamna Cherecheș mai vrea să lase ceva bun în urmă... patru copii. Ca o familistă convinsă, Domnia sa ține mult la acest nucleu de bază al societății, care trebuie să fie de calitate. Dacă în familie lucrurile merg bine, atunci avem speranța că și în societate se poate ajunge la armonia pe care ne-o dorim și o visăm fiecare...
Din păcate, la pauză, a trebuit să mă retrag, regretând mult faptul că nu am avut plăcerea să le ascult și pe celelalte invitate ale Ligiei...
Călcând sau nu pe urmele invitatelor, tinerelor din sală li s-au oferit câteva modele și puncte de reper. Mai departe e opțiunea lor. În cele mai multe cazuri, norocul și-l face fiecare cu mâna sa... (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Saturday, 3 June 2023