Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea

Junior Chamber International Oradea și „Succesul pe tocuri”

Femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea

Asociația Junior Chamber International Oradea – Tânăra Cameră de Afaceri (reprezentată de Ligia Oală – în calitate de coordonator și moderator) a organizat, luni, 7 martie 2011, în Ajun de 8 Martie, la hotel Ramada, un eveniment special dedicat, nu întâmplător, sexului frumos...

Dedicat în exclusivitate femeilor, evenimentul a fost sugestiv intitulat „Succes pe tocuri”, la reuniune fiind invitate femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea spre a împărtăși din experiența personală de-a lungul drumului spre succes.
Prin această nouă inițiativă, organizatorii și-au propus „să aducă în față femei deja consacrate pentru a oferi o sursă de inspirație și a facilita motivarea spre o carieră de succes”. Au fost invitate: Sorina Bradea, Florica Cherecheș, Dana Cigan, Oana Lianu, Carmen Pantiș, Lia Pop și Claudia Vlaș (în paranteză fiind spus, nefiind în localitate la ora respectivă, unii s-au mulțumit să sponsorizeze acțiunea, printre care și directorul executiv al Băncii Transilvania, dna Lucia-Ana Pojoca).
„Cu Oana Lianu se zboară!”  
Gheața a fost spartă de Oana Lianu, care, la scurt timp, avea să se retragă, fiind așteptată la un alt eveniment. Pe ecran i-a fost prezentată, în sinteză, o variantă de CV. În cuvântul său, „prințesa naiului” s-a referit la ingredientele succesului său și la priorități...
Oana a vorbit despre o muncă de Sisif, zeci și zeci de ore de studiu, perseverență, muncă și iar muncă, răbdare și credință în Dumnezeu („fără de care nu plec la drum!”). De la Dumnezeu, darul și harul. Este îndrăgostită de nai și de muzică, prioritară fiind cariera. „Familia este un punct mare de sprijin. Cred că trebuie să existe punctul acela de echilibru! Ca să urmați calea, trebuie să treceți peste orice impediment. Perseverența..., ambiția de fier, cred că aceasta este prima!”
„Dacă te uiți în sus, în sus mergi!”     
Cu acest „copil teribil, un fel de comoară a orașului nostru”, vorba dnei Lia Pop, cu Oana Lianu se zboară”..., iar doamna Lia Pop a „zburat” și a ascultat-o cântând inclusiv în Belgia...
Despre sine, Lia Pop nu vorbește, din modestie, desigur, ca fiind harnică și talentată, deși hărnicia sa se vede și se măsoară la citit. „Pot citi foarte mult. Aici sunt harnică”. Și nu se plânge că nu ar avea ce citi având în vedere că românul s-a născut poet; ba mai mult... „la doi români avem trei poeți, pentru că unul semnează și cu pseudonim”.
„Datorez liceului de la care vin, liceul „Gojdu” foarte mult. M-am simțit o răsfățată. Am fost o răsfățată. Când am terminat liceul  mi-a fost dedicată o pagină în revista liceului...”
Vorbind despre profesori, doamna Lia Pop s-a oprit la un model de profesor, Dorel Tifor – „pe care nu l-am putut egala, pe care nu-l pot egala oricât mă străduiesc...”
Profesorul universitar nu e de acord cu cei care doresc să calce pe urmele altora, Domnia sa ar dori ca fiecare să-și făurească propriul drum în viață, în stil propriu, original. „Nu vă străduiți să călcați pe urmele nimănui. Cred că trebuie să vă uitați foarte sus. Dacă te uiți în sus, în sus mergi!”
„Am o dorință vie de a ajuta!”
„Tocurile mi le-am pus. Nu știu însă ce pălărie să-mi pun. În activitatea profesională port trei pălării...”
Astfel și-a început „discursul” doamna Florica Cherecheș. „În domeniul social, mă lupt să fac mult bine! Ingredientele succesului? Muncește și învață, informează-te! Flexibilitate, multă flexibilitate și adaptabilitate, încredere în foțele proprii, dublată de multă muncă... Trebuie să ne schimbăm dacă toți în jur se schimbă... Am o dorință vie de a ajuta pentru că am o credință personală în Dumnezeu!”
Dacă în activitatea socială face mult bine semenilor, doamna Cherecheș mai vrea să lase ceva bun în urmă... patru copii. Ca o familistă convinsă, Domnia sa ține mult la acest nucleu de bază al societății, care trebuie să fie de calitate. Dacă în familie lucrurile merg bine, atunci avem speranța că și în societate se poate ajunge la armonia pe care ne-o dorim și o visăm fiecare...
Din păcate, la pauză, a trebuit să mă retrag, regretând mult faptul că nu am avut plăcerea să le ascult și pe celelalte invitate ale Ligiei...
Călcând sau nu pe urmele invitatelor, tinerelor din sală li s-au oferit câteva modele și puncte de reper. Mai departe e opțiunea lor. În cele mai multe cazuri, norocul și-l face fiecare cu mâna sa... (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 07:43:50 Ora de vară a Europei de Est