Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial

La Școala din Ciumeghiu

O lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial

Copii și dascăli minunați sunt peste tot, iar dorința de afirmare o are fiecare, într-o măsură mai mare sau poate estompată din varii motive, dar care „explodează” în momentele favorabile...

Vineri (11 martie 2011), am ajuns să facem cunoștință cu parte din elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII din Ciumeghiu, cu concursul doamnei director, prof. Florica Simuț. Am simțit atunci ceea ce se cheamă descătușarea energiilor, dorința de afirmare din partea unor elevi pasionați de istorie, la o lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial.
Pe dna prof. Denisa Moldovan și pe unii dintre cei mai vrednici elevi ai școlii i-am mai întâlnit la diferite concursuri județene, dar acum situația era cu totul alta, de vreme ce „jucau” acasă.
Printr-o prezentare în power point, cu harta pe ecran și cu un fundal sonor adecvat, în plin război, cu focuri de armă, tiruri de artilerie grea, bombardamente, explozii de obuze și mine antitanc, te simțeai cu toată ființa pe câmpul de luptă. În asemenea condiții... istorice s-a desfășurat o lecție - concurs despre „Cel de-al doilea război mondial”, în care elevii pasionați de istorie (și nu puțini, ci o întreagă clasă) își etalau cunoștințele, luându-se la întrecere. Activitatea putea fi lesne televizată și transmisă în direct ca o veritabilă lecție AEL. Pentru felul în care au răspuns elevii, fără o regizare prealabilă, ei merită nota maximă, la o oră de maximă audiență, cum ar spune un reporter tv.    
În obiectivul nostru au intrat apoi elevii clasei a VIII-a, mulți și buni la limba engleză, după cum aveam să aflăm de la prof. Mihaela Laura Cuibuș. Ei dialogau la lecția „Regrets”; chiar și atunci când este vorba despre o limbă străină, profesorul-profesor se simte după atmosferă și participarea elevilor, iar tactul și măiestria transpar cu ușurință.  
La clasa a IV-a, ne-am simțit în al 9-lea cer, cum se spune, la ora de religie a Loredanei Butișcă; credința nu se negociază, ea se împărtășește uneori chiar și din ochi, iar copiii trădau smerenie și blândețe, cunoașterea faptelor și interiorizarea emoțiilor.
O atmosferă destinsă am găsit în cabinetul de informatică. Prin definiție, copiii se simt excelent atunci când au șansa să butoneze pe tastatură, indiferent de subiect și program, iar prof. Adriana Buda a găsit cele mai eficiente metode și mijloace pentru a canaliza energiile și dragostea lor în direcția cea bună a însușirii limbajului și operării eficiente...
Aflându-ne la ora la care cei mici erau cuprinși la programul „Școala după școală”, am zăbovit câteva minute și în mijlocul lor. În două săli de clasă, prof. Florina Sava și Florin Viliga își dovedesc măiestria în a-i învăța și consilia pe elevii romi din localitate, o treabă deloc ușoară, care cere multă răbdare, înțelegere și măiestrie pedagogică...   
În ciuda faptului că întrevederea cu elevii și dascălii din Ciumeghiu a fost scurtă, ei au reușit să ne stârnească interesul, lansând punți de comunicare și colaborare. Deschiderea lor nu o punem pe seama anotimpului reînvierii, ci o simțim ca pe o mănușă aruncată pentru afirmare. Ei chiar doresc să evadeze din cercul lor restrâns, intrând în circuit și în dialog cu elevi din tot județul și nu numai... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:16:43 Ora de vară a Europei de Est