Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial

La Școala din Ciumeghiu

O lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial

Copii și dascăli minunați sunt peste tot, iar dorința de afirmare o are fiecare, într-o măsură mai mare sau poate estompată din varii motive, dar care „explodează” în momentele favorabile...

Vineri (11 martie 2011), am ajuns să facem cunoștință cu parte din elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII din Ciumeghiu, cu concursul doamnei director, prof. Florica Simuț. Am simțit atunci ceea ce se cheamă descătușarea energiilor, dorința de afirmare din partea unor elevi pasionați de istorie, la o lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial.
Pe dna prof. Denisa Moldovan și pe unii dintre cei mai vrednici elevi ai școlii i-am mai întâlnit la diferite concursuri județene, dar acum situația era cu totul alta, de vreme ce „jucau” acasă.
Printr-o prezentare în power point, cu harta pe ecran și cu un fundal sonor adecvat, în plin război, cu focuri de armă, tiruri de artilerie grea, bombardamente, explozii de obuze și mine antitanc, te simțeai cu toată ființa pe câmpul de luptă. În asemenea condiții... istorice s-a desfășurat o lecție - concurs despre „Cel de-al doilea război mondial”, în care elevii pasionați de istorie (și nu puțini, ci o întreagă clasă) își etalau cunoștințele, luându-se la întrecere. Activitatea putea fi lesne televizată și transmisă în direct ca o veritabilă lecție AEL. Pentru felul în care au răspuns elevii, fără o regizare prealabilă, ei merită nota maximă, la o oră de maximă audiență, cum ar spune un reporter tv.    
În obiectivul nostru au intrat apoi elevii clasei a VIII-a, mulți și buni la limba engleză, după cum aveam să aflăm de la prof. Mihaela Laura Cuibuș. Ei dialogau la lecția „Regrets”; chiar și atunci când este vorba despre o limbă străină, profesorul-profesor se simte după atmosferă și participarea elevilor, iar tactul și măiestria transpar cu ușurință.  
La clasa a IV-a, ne-am simțit în al 9-lea cer, cum se spune, la ora de religie a Loredanei Butișcă; credința nu se negociază, ea se împărtășește uneori chiar și din ochi, iar copiii trădau smerenie și blândețe, cunoașterea faptelor și interiorizarea emoțiilor.
O atmosferă destinsă am găsit în cabinetul de informatică. Prin definiție, copiii se simt excelent atunci când au șansa să butoneze pe tastatură, indiferent de subiect și program, iar prof. Adriana Buda a găsit cele mai eficiente metode și mijloace pentru a canaliza energiile și dragostea lor în direcția cea bună a însușirii limbajului și operării eficiente...
Aflându-ne la ora la care cei mici erau cuprinși la programul „Școala după școală”, am zăbovit câteva minute și în mijlocul lor. În două săli de clasă, prof. Florina Sava și Florin Viliga își dovedesc măiestria în a-i învăța și consilia pe elevii romi din localitate, o treabă deloc ușoară, care cere multă răbdare, înțelegere și măiestrie pedagogică...   
În ciuda faptului că întrevederea cu elevii și dascălii din Ciumeghiu a fost scurtă, ei au reușit să ne stârnească interesul, lansând punți de comunicare și colaborare. Deschiderea lor nu o punem pe seama anotimpului reînvierii, ci o simțim ca pe o mănușă aruncată pentru afirmare. Ei chiar doresc să evadeze din cercul lor restrâns, intrând în circuit și în dialog cu elevi din tot județul și nu numai... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019