Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

O lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial

La Școala din Ciumeghiu

O lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial

Copii și dascăli minunați sunt peste tot, iar dorința de afirmare o are fiecare, într-o măsură mai mare sau poate estompată din varii motive, dar care „explodează” în momentele favorabile...

Vineri (11 martie 2011), am ajuns să facem cunoștință cu parte din elevii și dascălii Școlii cu clasele I-VIII din Ciumeghiu, cu concursul doamnei director, prof. Florica Simuț. Am simțit atunci ceea ce se cheamă descătușarea energiilor, dorința de afirmare din partea unor elevi pasionați de istorie, la o lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial.
Pe dna prof. Denisa Moldovan și pe unii dintre cei mai vrednici elevi ai școlii i-am mai întâlnit la diferite concursuri județene, dar acum situația era cu totul alta, de vreme ce „jucau” acasă.
Printr-o prezentare în power point, cu harta pe ecran și cu un fundal sonor adecvat, în plin război, cu focuri de armă, tiruri de artilerie grea, bombardamente, explozii de obuze și mine antitanc, te simțeai cu toată ființa pe câmpul de luptă. În asemenea condiții... istorice s-a desfășurat o lecție - concurs despre „Cel de-al doilea război mondial”, în care elevii pasionați de istorie (și nu puțini, ci o întreagă clasă) își etalau cunoștințele, luându-se la întrecere. Activitatea putea fi lesne televizată și transmisă în direct ca o veritabilă lecție AEL. Pentru felul în care au răspuns elevii, fără o regizare prealabilă, ei merită nota maximă, la o oră de maximă audiență, cum ar spune un reporter tv.    
În obiectivul nostru au intrat apoi elevii clasei a VIII-a, mulți și buni la limba engleză, după cum aveam să aflăm de la prof. Mihaela Laura Cuibuș. Ei dialogau la lecția „Regrets”; chiar și atunci când este vorba despre o limbă străină, profesorul-profesor se simte după atmosferă și participarea elevilor, iar tactul și măiestria transpar cu ușurință.  
La clasa a IV-a, ne-am simțit în al 9-lea cer, cum se spune, la ora de religie a Loredanei Butișcă; credința nu se negociază, ea se împărtășește uneori chiar și din ochi, iar copiii trădau smerenie și blândețe, cunoașterea faptelor și interiorizarea emoțiilor.
O atmosferă destinsă am găsit în cabinetul de informatică. Prin definiție, copiii se simt excelent atunci când au șansa să butoneze pe tastatură, indiferent de subiect și program, iar prof. Adriana Buda a găsit cele mai eficiente metode și mijloace pentru a canaliza energiile și dragostea lor în direcția cea bună a însușirii limbajului și operării eficiente...
Aflându-ne la ora la care cei mici erau cuprinși la programul „Școala după școală”, am zăbovit câteva minute și în mijlocul lor. În două săli de clasă, prof. Florina Sava și Florin Viliga își dovedesc măiestria în a-i învăța și consilia pe elevii romi din localitate, o treabă deloc ușoară, care cere multă răbdare, înțelegere și măiestrie pedagogică...   
În ciuda faptului că întrevederea cu elevii și dascălii din Ciumeghiu a fost scurtă, ei au reușit să ne stârnească interesul, lansând punți de comunicare și colaborare. Deschiderea lor nu o punem pe seama anotimpului reînvierii, ci o simțim ca pe o mănușă aruncată pentru afirmare. Ei chiar doresc să evadeze din cercul lor restrâns, intrând în circuit și în dialog cu elevi din tot județul și nu numai... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O lecție - concurs despre Cel de-al doilea război mondial.

Trimite email
vineri, 20 septembrie 2024, 09:58:51 Ora de vară a Europei de Est