Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Se învață în cele mai bune condiții!

La grădinițele din Sântandrei

Se învață în cele mai bune condiții!

În ultimii ani, au început să dispară tot mai mult diferențele dintre școlile și grădinițele de la sat și oraș în ceea ce privește condițiile de lucru și dotarea cu material didactic și mijloace de învățământ. Un exemplu de acest gen l-am găsit, ieri (miercuri, 26 septembrie ), la grădinițele cu program normal, și program prelungit din Sântandrei, care funcționează în același corp de clădire, situat în „curtea” Școlii cu clasele I-VIII.

Privită din stradă sau din curtea școlii, clădirea nu arată rău, după renovare, dar nu te lasă să intuiești ceea ce se ascunde în interior: curățenie ca în farmacie, peste tot, ambient de lux, dotare, atmosferă de lucru, copii mulți și frumoși, și dascăli de calitate. Cu adevărat spectaculos! Condițiile sunt comparabile cu cele de la oraș, la standardele cele mai înalte.
Despre curte, nu vorbim pentru că aici nu s-a făcut mai nimic, și e mare păcat! Poate se sesizează domnul primar, căruia i se datorează condițiile admirabile din interior, și pentru care merită o notă de zece sau un FB cu felicitări!
Proiecte, teste de evaluare inițială…
În curtea săracă de la intrare, copiii se dau pe tobogan intră prin „tunel” sau se cațără pe el, tunelul fiind format din anvelope mari de tractor. La joacă sunt copiii din grupa mijlocie de la grădinița cu program normal, împreună cu educatoarea lor, Eugenia Torjoc. Eugenia e la Grădinița din Sântandrei de circa 27 de ani, de când s-a dat în folosință clădirea. „Aș putea spune că eu am „deschis” grădinița, iar anul trecut, s-a mansardat o parte din clădire.”
După revenirea în sala de grupă, am povestit despre proiectele „Eco-grădinița”, cu tema „Să învățăm despre pădure” și „Pipo”- cărticele speciale cu teme și subiecte din toate domeniile, și cu concursuri tentante, un proiect care merge bine de vreo șase ani. Cu „învățătura” au ajuns la testele de evaluare inițială „Familia mea”.
Doamna profesoară Elena Duma, „ghidul” nostru, ne tot îndemna să vedem și să notăm tot, pentru că avem „marfă” serioasă. Așa este, stimată doamnă profesoară!
La grupa mică a grădiniței cu program prelungit, am aruncat o privire doar, și am prins două imagini, activitatea fiind la capitolul moment organizatoric, în grupa educatoarei Tatiana Pop urmând să revenim. Tot învârtindu-ne după deget prin labirint, de la parter la etaj, am nimerit la grupa mare a grădiniței cu program prelungit, la activitatea artistico-plastică „Zmeul” (nu cel fioros cu 100 de capete, ci cel pașnic, pe hârtie și din hârtie, care chiar se poate înălța dacă e bine „desenat” și construit. Maria Moldovan, puțin emoționată de vizita noastră, le explica micilor artiști procedeul de lucru, prezentându-le modelul, după care fiecare a trecut la fapte. Se picta pe fundal muzical (Cântece pentru copii), se mai recita global și individual, dar fără a le distrage atenția de la lucrul cu pensula și acuarelele. Depășind granițele lecției, și vorbind despre portofolii și caiete speciale, ajungem la cazul Anemona Ceh, o fetiță absolventă, care, mergând la școală la oraș, a impresionat-o pe doamna învățătoare cu portofoliul său (cu lucrări și fișe). Cu alte cuvinte, Anemona venea cu portofoliu de la o grădiniță „amărâtă” din provincie, iar colegii săi, orășenii, se uitau la ea ca la dentist, pentru faptul că a „cutezat” să le dea o „lecție” profesionistă! Mai mult, colega lor din Sântandrei era deținătoare a unui premiu internațional la concursul „Pământul – comoara noastră”,
dar pe asta n-o mai știau.
„Ecogrănicerii” teribili ai dnei educatoare Pușcaș
Intrând în sala de grupă a dnei educatoare Ana Pușcaș, am rămas și noi ca la dentist, privind în jur și la acei frumoși „ecogrăniceri” din grupa mare pregătitoare, care învățau parcă într-un muzeu, cu secții de artă, construcții, știință, matematică, bibliotecă… și cu o casă fermecată în mijlocul sălii. Dna educatoare are 30 de ani de apostolat în învățământ, și toți la Sântandrei. Despre perioada de evaluare inițială, am vorbit cu caietele speciale în față, nu mai puțin de cinci („Educație pentru societate”, Caiet de educare a limbajului …), pe baza cărora, „copiii învață să denumească membrii familiei, ocupația părinților, să coloreze copiii harnici din fișa de lucru, decupează bulina autocolant (roșie sau neagră) pe care o plasează acolo unde observă un copil care își face ordine în camera sa.”
Chestia cu bulinele roșii ar trebui preluată și transferată (zicem noi) și în familie, dar și la locul de muncă, ce spuneți, oameni mari?!
Problema cu opționalele este la fel de serioasă și pe fază. Micii ecologiști fac o treabă excelentă: plantează pomi ornamentali în curtea grădiniței, iar în vacanțe, alții (nici într-un caz preșcolari) le rup viața. Celălalt opțional se traduce în limba lui Shakespeare.  
Ionela spune tot! Nu vrea să plece acasă!
Văzând pe geam că unii au ieșit în curte, gata să plece acasă, ne înființăm și noi la locul faptei pentru a surprinde reacții la cald la predarea ștachetei. Ionela, din grupa mică, de la grădinița cu program normal (grupa celeilalte educatoare Eugenia Torjoc), nu voia să plece acasă nici în ruptul capului. Mămica o trăgea de mână, iar ea, nu și nu, se ținea de tobogan și plângea. A fost cireașa de pe tort sau picătura care a umplut paharul! Genial gestul tău, Ionela! Așa vei ajunge la „Poza zilei” și vei intra în istorie (firește, în istoria grădiniței, nu în cea națională, că încă nu ai ajuns ca Andrea Esca! Dar mai știi ce-ți rezervă viitorul?). Și uite-așa, cu Ionela. Dna educatoare nu poate fi decât super încântată că are asemenea copii. Dar, se întâmplă ca adevăratul „circ” să fie dimineața, când cei mai mici preșcolari se desprind cu lacrimi în ochi de fusta mamei. Se spune că show-ul ține câteva minute bune. ”Numai atunci realizezi cât de grea e despărțirea! exclamă educatoarea. Mama îl ține de o mână, noi de cealaltă! Leo, Maria și Diana îmi spun că mă iubesc, și mă mângâie, dar eu știu că mângâierea e pentru mămica lor!”
Maria, Daciana și Paraschiva le-au pus masa!
Când revenim din curte, îi găsim pe „artiști” la masă, cu nasul în farfurie. Între timp, dna Maria Marchiș, „șefa” bucătăreasă (e „șefă” pentru că e singură la bucătărie, ea comandă și tot ea execută), a pus mâncarea în farfurii, iar îngrijitoarele (Daciana-Nicoleta Torjoc și Paraschiva Sfârlea) sunt cu ochii pe ei. „Se mănâncă bine pentru că administratorul (Florica  Hălbac) e ca o mămică grijulie și darnică, după cum ne spune educatoarea Maria Torjoc, colega de grupă a Tatianei Pop. În grupele grădiniței cu program prelungit, avem și copii din Palota, Girișul de Criș și Tărian. După cum ați văzut, fiind în perioada de acomodare, copiii fac cunoștință și se joacă cu lego, plastilină, cuburi…”
Văzând și auzind atâtea lucruri, am uitat de școlari. Cu ei vom avea un alt episod, cu altă ocazie. Cerem scuze doamnei profesoare Elena Duma! Ovi DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Se învață în cele mai bune condiții!

Trimite email
Saturday, 2 December 2023