Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Ce a însemnat pentru mine Job Shadow Day?”

La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

„Ce a însemnat pentru mine Job Shadow Day?”

Joi, 10 martie 2011, conducerea Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea a organizat o întâlnire cu participanții la „Job Shadow Day”, pentru diseminarea evenimentului, evaluarea programului și primirea diplomelor de participare de către elevi, profesori și voluntarii de la instituții și companii.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor implicate: Inspectoratul Județean de Poliție, Penitenciarul Oradea, Poliția locală, BCR, hotel Continental Forum, S.C. Microrom, care au dorit să-și exprime mulțumirea față de această inițiativă a școlii de a oferi elevilor șansa unei apropieri de viața reală cu scopul de a-i ajuta în alegerea unei profesii.
Directorul colegiului, dl prof. dr. Ruben Filimon, cu farmecul său deja cunoscut, din postura de voluntar la această activitate a remarcat faptul că elevii care au fost în „umbra” sa, dacă la început își doreau să fie directori de școală, acum au sesizat cât de complexă și dificilă este meseria de manager de școală.
Directorul adjunct, prof. Simona Ardelean, coordonator local al evenimentului, a dat  cuvântul reprezentanților elevilor care au exprimat opinia lor și a colegilor despre această experiență. Astfel, Gavra Georgiana, din clasa a XI-a C, a dorit să mulțumească organizatorilor pentru șansa de a petrece câteva ore în „umbra” unui angajat dintr-o  instituție bancară, având posibilitatea să învețe mai multe despre activitățile, îndatoririle și responsabilitățile de la locul de muncă. Moț Sara, din clasa a XI-a B și Codoban Claudia, din clasa a XII-a C, au împărtășit câteva aspecte din activitățile desfășurate în cadrul I.J.P. La  hotelul Continental Forum Oradea, Flonta Laura, din clasa a XI-a B și colegele ei s-au implicat în activitățile specifice legate de primirea și cazarea turiștilor.
Din partea instituțiilor și companiilor partenere la program au luat cuvântul dna comisar Ioana Indrieș (I.J.P.), dl comisar Marius Marian (Penitenciarul Oradea), dna Flavia Popa (director executiv BCR-Agenția Varadinum). Invitații noștri au salutat acest tip de colaborare, considerând că este o experiență bine venită care furnizează o imagine clară a ceea ce înseamnă responsabilitatea unui loc de muncă. Școala noastră a fost felicitată pentru acest demers și a fost adresat îndemnul ca și alte școli din oraș, respectiv județ, să ia exemplul școlii noastre.
Elevii au fost premiați de profesorii care au coordonat activitatea pe clase: clasa a XI-a A, prof. Mariana Tamaș, clasa a XI-a B, prof. Rodica Tiutin,  clasa a XI-a C, prof. Camelia Pop, clasa a XI-a D, prof. Monica Marian, clasa a XI-a J prof. Izabela Boroș, clasa a XII-a B, prof. Diana Curila, clasa a XII-a D, prof. Simona Ardelean, clasa a XII-a E, prof. Mia Bradea, clasa a XII-a K, prof. Nora Mărincean și prof. Gabriela Liberț, clasa a XIII-a L, prof. Izabela Boroș.
Cu o tradiție de 9 ani în România, programul eveniment Junior Achievement „Job Shadow Day” se desfășoară anual în 11 țări din Europa și are ca scop crearea unei interacțiuni între tineri și comunitatea de afaceri locală prin promovarea unei mai bune înțelegeri a funcționării unei companii, ce înseamnă să lucrezi într-o companie și ce calități sunt căutate de angajatori. (Camelia Pop)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:45:39 Ora de vară a Europei de Est