Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Filmul românesc „Morgen” va fi proiectat la „The Movies” din Amsterdam

Sâmbãtã,

Filmul românesc „Morgen” va fi proiectat la „The Movies” din Amsterdam

Filmul românesc „Morgen” (regia: Marian Criºan, 2010, 100 min.) va fi proiectat la cinema „The Movies” din Amsterdam, sâmbãtã, 26 martie 2011, ora 17:00.

Subtitrare în limba francezã. Adresã: Haarlemmerdijk 161-163, 1013KH, Amsterdam; preþ de intrare: 9 euro. Aceastã proiecþie face parte din programul „serii cinematografiei francofone”, organizate pentru sãrbãtorirea Zilei internaþionale a francofoniei, de cãtre Institutul Francez – Maison Descartes din Amsterdam ºi Ambasadele României, Franþei, Canadei, Belgiei, Coastei de Fildeº, Tunisiei, Elveþiei, Marocului, Luxemburgului din Regatul Þãrilor de Jos. „Morgen” spune povestea lui Nelu, agent de pazã într-un supermarket din Salonta - un orãºel la graniþa româno-ungarã. Pentru Nelu, zilele sunt la fel: în zori pescuieºte, apoi merge la lucru, iar seara se întoarce acasã, într-o veche fermã izolatã pe un câmp în afara oraºului. Într-o zi, Nelu „pescuieºte” ceva neobiºnuit: un emigrant turc care vrea sã treacã graniþa ilegal ºi sã ajungã în Germania... Fãrã sã înþeleagã exact ce vrea sã îi comunice emigrantul, Nelu ia banii ºi îi promite cã îl va ajuta sã treacã graniþa „mâine” („morgen”). „Morgen” a fost filmat la Salonta (jud. Bihor), oraºul natal al regizorului, este o co-producþie România-Franþa-Ungaria din 2010 ºi marcheazã debutul în lungmetraj al lui Marian Criºan. Din distribuþie fac parte: András Hatházi (Nelu), Yilmaz Yalcin (emigrantul turc) ºi ºapte actori ai Teatrului de Stat din Oradea. Premii: patru trofee la Festivalul de film de la Locarno din 2010, printre care premiul special al juriului, pentru a doua cea mai bunã producþie din competiþia internaþionalã. Marele premiu ºi Premiul publicului la a 3-a ediþie a Festivalului de film din Europa Centralã, CinEast2010. Marele premiu ºi trofeul Uniunii Cineaºtilor din România (UCIN), precum ºi premiul pentru cea mai bunã imagine, la ediþia din martie 2011. A primit 11 nominalizãri la premiile Gopo, a cãror galã va avea loc la Bucureºti, în 28 martie 2011. Nãscut la 8 septembrie 1976, Marian Criºan a absolvit Universitatea Naþionalã de Artã Teatralã ºi Cinematograficã din Bucureºti în 1999, iar în 2008 a luat cu „Megatron” premiul Palme d'Or de la Cannes, pentru scurtmetraj. Din 1993, România este membru cu drepturi depline al Organizaþiei internaþionale a francofoniei (OIF), care numãrã, în prezent, 75 de membri ºi observatori. În 2006, Bucureºti a gãzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, iar în 2007, România a fost desemnatã „stat-far” al Francofoniei pentru regiunea Europei Centrale ºi de Est de cãtre secretarul general al Francofoniei, Abdou Diouf. În 2010, scriitoarea românã Liliana Lazãr a câºtigat prestigiosul premiu literar „Prix des cinq continents de la Francophonie”, pentru romanul sãu de debut Terre des Affranchis, întrunind adeziunea juriului internaþional alcãtuit din importante personalitãþi francofone. Aceastã realizare îmbogãþeºte palmaresul culturii române ºi aminteºte de tradiþia iniþiatã de mari scriitori ºi filosofi de origine românã, precum Ana de Noailles, Eugen Ionesco, Panait Istrati, Tristan Tzara ºi Emil Cioran, care au scris în limba francezã ºi au dobândit reputaþie internaþionalã. (Mioara PITUÞ)

Trimite email
joi, 3 iulie 2025, 15:00:49 Ora de vară a Europei de Est