Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie, în cadrul celei de-a V-a etape a Balului balurilor, s-au confruntat bobocii și artiștii reprezentând colegiile naționale "Emanuil Gojdu" și "Mihai Eminescu" (secția maghiară, cel puțin așa s-a spus, dar nu a fost așa), Colegiul Economic "Partenie Cosma" și Grupul Școlar Sanitar "Vasile Voiculescu". Cu echipele celor patru combatante pe ring, și cu mulțimea de susținători în tribune, am avut o nouă etapă de pomină, grație spectacolului realizat atât pe scenă, cât și în sală. La capătul unui show de zile mari, juriul a decis astfel: economiștii (Denisa Buta-Andrei Cozac), pe locul I, gojdiștii (Ioana Repciuc-Adrian Rus) - pe II, eminescienii (Mara Graur-Andrei Pușcaș) - pe III, și sanitarii (Diana Pașcu-Szikszai Alex), pe IV.

Bal cu teroriști și polițiști


În prezentările lor, bobocii au încercat să fie originali și interesanți, dorind astfel să cucerească din start atât sala, cât și juriul. Gojdiștii au adus pe ring teroriști, noroc că boboaca-polițista a reușit să-i anihileze, păstrând pentru sine exemplarul forte. Eminescienii au încercat ceva acrobație, și o prezentare ritmată, dar fără izbândă. În schimb, gazda și „starostele” manifestării, Mihai Dacin, a reușit să introducă în concurs trei probe noi, două cu cercuri și una cu flacoane: partenerii aveau de parcurs traseul (de-a latul scenei), contra cronometru, cu intrări succesive prin cerc, iar la cealaltă probă, doar partenera avea de condus mingea de baschet cu piciorul printre „jaloane”, încheindu-și numărul cu trecerea mingii prin cerc. Într-o probă de forță, băieții trebuiau să reziste cât mai mult timp cu mâna întinsă lateral în care țineau un flacon de jumătate de litru plin cu apă; celelalte două probe (trasul sforii și proba de dans pe diferite ritmuri) le-am mai avut și la etapele anterioare.


Þigani, deținuți și … alți artiști


Momentele artistice au animat sala și au bucurat sufletele dornice de spectacol.
Eminescienii au scos-o la înaintare pe Denisa Chiș (o solistă talentată, membru al grupului „Vivere”), care s-a prezentat cu „Ionuț” (alde Vadim, fostul președinte CE al eminescienilor), dansatoarele (Mladin C, Scorțe L, Morgovan A, Terneac A, Sallum D, Bejan L, Sotoc T și Lazăr E)  au evoluat la fel de bine și acum, ca și la prima etapă (în 26 ianuarie), sub bagheta Emiliei Lazăr.
Sanitarii au strălucit din nou cu a lor trupă de pantomimă- sonor („No’Sense”), alcătuită din: Kun Ioszef, Emil Andreica, Csoka Adrian, Lucian Popa, și Alin Ciorba („împărat”). Din recuzita lor nu au lipsit săbiile și drujba. Nici dansatorii nu au fost mai prejos, fie că e vorba  de perechea Kun Ioszef-Kun Boglarka sau trupa școlii (instruită de Loredana Magda).
Supuși la încercări grele, istovitoare chiar, deținuții „Bastiliei”(gojdiste) au răbufnit într-un final dansant, alături de polițiste (în coregrafia semnată de Diana Șimon și Carmen Pintea). Manechinele și dansatoarele (Dana Bilan, Daniela Laza, Andrada Remeș, Sandra Vâlceanu, Roxana Sandu, Anda Ștefănuț, Andreea Dacin, Ana Stolnicu, Mădălina Baciu, Mirela Barbu, Alexandra Pop-Carmen) … și George Gherdan au invadat apoi scena, cu bobocii în prim-plan (valsând). Lor li s-a alăturat, cu brio, solista Ligia Călinescu.
Din cetatea economiștilor, au urcat pe scenă șase țigani veritabili (Cristi Pop, Gabriel Hava, Diana Tirla, Valentin Tăciuleț, Claudia  Hălmăjan și Ioana Chiș), în strălucita înscenare pusă la cale de prof. Andreea Ciobanu. Showul lor, ca la ușa cortului, a plăcut teribil! În aceeași notă de originalitate și profesionalism artistic, și-au făcut de cap și cele 15 cadâne (Raluca O, Alexandra V, Adelina C …) într-un mixaj cu hip-hop.


Economiștii și gojdiștii merg mai departe


La o întâmplare ca aceasta, nimeni nu a fost supărat, poate doar juriul (Darius Domocoș, Corina Ferenț, Florin Capotă și Marius Demeter), obligat să stea la masă, și să jurizeze. Campioanele lui Darius (trupa „Bizar”) se simțeau în largul lor după o evoluție ca la carte în care și-au demonstrat clasa. Iar la final, bucuria a fost generală și deplină după anunțarea „sentinței”. Economiștii și gojdiștii merg mai departe. Primii vor evolua în marea finală care va reuni cei cinci laureați, iar gojdiștii, vineri, 9 martie, alături de celelalte patru echipaje care s-au clasat pe locul II („Mihai Viteazul”, „Andrei Șaguna”, „Traian Vuia” și „Aurel Lazăr”).


Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:09:51 Ora de vară a Europei de Est