Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie, în cadrul celei de-a V-a etape a Balului balurilor, s-au confruntat bobocii și artiștii reprezentând colegiile naționale "Emanuil Gojdu" și "Mihai Eminescu" (secția maghiară, cel puțin așa s-a spus, dar nu a fost așa), Colegiul Economic "Partenie Cosma" și Grupul Școlar Sanitar "Vasile Voiculescu". Cu echipele celor patru combatante pe ring, și cu mulțimea de susținători în tribune, am avut o nouă etapă de pomină, grație spectacolului realizat atât pe scenă, cât și în sală. La capătul unui show de zile mari, juriul a decis astfel: economiștii (Denisa Buta-Andrei Cozac), pe locul I, gojdiștii (Ioana Repciuc-Adrian Rus) - pe II, eminescienii (Mara Graur-Andrei Pușcaș) - pe III, și sanitarii (Diana Pașcu-Szikszai Alex), pe IV.

Bal cu teroriști și polițiști


În prezentările lor, bobocii au încercat să fie originali și interesanți, dorind astfel să cucerească din start atât sala, cât și juriul. Gojdiștii au adus pe ring teroriști, noroc că boboaca-polițista a reușit să-i anihileze, păstrând pentru sine exemplarul forte. Eminescienii au încercat ceva acrobație, și o prezentare ritmată, dar fără izbândă. În schimb, gazda și „starostele” manifestării, Mihai Dacin, a reușit să introducă în concurs trei probe noi, două cu cercuri și una cu flacoane: partenerii aveau de parcurs traseul (de-a latul scenei), contra cronometru, cu intrări succesive prin cerc, iar la cealaltă probă, doar partenera avea de condus mingea de baschet cu piciorul printre „jaloane”, încheindu-și numărul cu trecerea mingii prin cerc. Într-o probă de forță, băieții trebuiau să reziste cât mai mult timp cu mâna întinsă lateral în care țineau un flacon de jumătate de litru plin cu apă; celelalte două probe (trasul sforii și proba de dans pe diferite ritmuri) le-am mai avut și la etapele anterioare.


Þigani, deținuți și … alți artiști


Momentele artistice au animat sala și au bucurat sufletele dornice de spectacol.
Eminescienii au scos-o la înaintare pe Denisa Chiș (o solistă talentată, membru al grupului „Vivere”), care s-a prezentat cu „Ionuț” (alde Vadim, fostul președinte CE al eminescienilor), dansatoarele (Mladin C, Scorțe L, Morgovan A, Terneac A, Sallum D, Bejan L, Sotoc T și Lazăr E)  au evoluat la fel de bine și acum, ca și la prima etapă (în 26 ianuarie), sub bagheta Emiliei Lazăr.
Sanitarii au strălucit din nou cu a lor trupă de pantomimă- sonor („No’Sense”), alcătuită din: Kun Ioszef, Emil Andreica, Csoka Adrian, Lucian Popa, și Alin Ciorba („împărat”). Din recuzita lor nu au lipsit săbiile și drujba. Nici dansatorii nu au fost mai prejos, fie că e vorba  de perechea Kun Ioszef-Kun Boglarka sau trupa școlii (instruită de Loredana Magda).
Supuși la încercări grele, istovitoare chiar, deținuții „Bastiliei”(gojdiste) au răbufnit într-un final dansant, alături de polițiste (în coregrafia semnată de Diana Șimon și Carmen Pintea). Manechinele și dansatoarele (Dana Bilan, Daniela Laza, Andrada Remeș, Sandra Vâlceanu, Roxana Sandu, Anda Ștefănuț, Andreea Dacin, Ana Stolnicu, Mădălina Baciu, Mirela Barbu, Alexandra Pop-Carmen) … și George Gherdan au invadat apoi scena, cu bobocii în prim-plan (valsând). Lor li s-a alăturat, cu brio, solista Ligia Călinescu.
Din cetatea economiștilor, au urcat pe scenă șase țigani veritabili (Cristi Pop, Gabriel Hava, Diana Tirla, Valentin Tăciuleț, Claudia  Hălmăjan și Ioana Chiș), în strălucita înscenare pusă la cale de prof. Andreea Ciobanu. Showul lor, ca la ușa cortului, a plăcut teribil! În aceeași notă de originalitate și profesionalism artistic, și-au făcut de cap și cele 15 cadâne (Raluca O, Alexandra V, Adelina C …) într-un mixaj cu hip-hop.


Economiștii și gojdiștii merg mai departe


La o întâmplare ca aceasta, nimeni nu a fost supărat, poate doar juriul (Darius Domocoș, Corina Ferenț, Florin Capotă și Marius Demeter), obligat să stea la masă, și să jurizeze. Campioanele lui Darius (trupa „Bizar”) se simțeau în largul lor după o evoluție ca la carte în care și-au demonstrat clasa. Iar la final, bucuria a fost generală și deplină după anunțarea „sentinței”. Economiștii și gojdiștii merg mai departe. Primii vor evolua în marea finală care va reuni cei cinci laureați, iar gojdiștii, vineri, 9 martie, alături de celelalte patru echipaje care s-au clasat pe locul II („Mihai Viteazul”, „Andrei Șaguna”, „Traian Vuia” și „Aurel Lazăr”).


Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 22:16:37 Ora de vară a Europei de Est