Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie, în cadrul celei de-a V-a etape a Balului balurilor, s-au confruntat bobocii și artiștii reprezentând colegiile naționale "Emanuil Gojdu" și "Mihai Eminescu" (secția maghiară, cel puțin așa s-a spus, dar nu a fost așa), Colegiul Economic "Partenie Cosma" și Grupul Școlar Sanitar "Vasile Voiculescu". Cu echipele celor patru combatante pe ring, și cu mulțimea de susținători în tribune, am avut o nouă etapă de pomină, grație spectacolului realizat atât pe scenă, cât și în sală. La capătul unui show de zile mari, juriul a decis astfel: economiștii (Denisa Buta-Andrei Cozac), pe locul I, gojdiștii (Ioana Repciuc-Adrian Rus) - pe II, eminescienii (Mara Graur-Andrei Pușcaș) - pe III, și sanitarii (Diana Pașcu-Szikszai Alex), pe IV.

Bal cu teroriști și polițiști


În prezentările lor, bobocii au încercat să fie originali și interesanți, dorind astfel să cucerească din start atât sala, cât și juriul. Gojdiștii au adus pe ring teroriști, noroc că boboaca-polițista a reușit să-i anihileze, păstrând pentru sine exemplarul forte. Eminescienii au încercat ceva acrobație, și o prezentare ritmată, dar fără izbândă. În schimb, gazda și „starostele” manifestării, Mihai Dacin, a reușit să introducă în concurs trei probe noi, două cu cercuri și una cu flacoane: partenerii aveau de parcurs traseul (de-a latul scenei), contra cronometru, cu intrări succesive prin cerc, iar la cealaltă probă, doar partenera avea de condus mingea de baschet cu piciorul printre „jaloane”, încheindu-și numărul cu trecerea mingii prin cerc. Într-o probă de forță, băieții trebuiau să reziste cât mai mult timp cu mâna întinsă lateral în care țineau un flacon de jumătate de litru plin cu apă; celelalte două probe (trasul sforii și proba de dans pe diferite ritmuri) le-am mai avut și la etapele anterioare.


Þigani, deținuți și … alți artiști


Momentele artistice au animat sala și au bucurat sufletele dornice de spectacol.
Eminescienii au scos-o la înaintare pe Denisa Chiș (o solistă talentată, membru al grupului „Vivere”), care s-a prezentat cu „Ionuț” (alde Vadim, fostul președinte CE al eminescienilor), dansatoarele (Mladin C, Scorțe L, Morgovan A, Terneac A, Sallum D, Bejan L, Sotoc T și Lazăr E)  au evoluat la fel de bine și acum, ca și la prima etapă (în 26 ianuarie), sub bagheta Emiliei Lazăr.
Sanitarii au strălucit din nou cu a lor trupă de pantomimă- sonor („No’Sense”), alcătuită din: Kun Ioszef, Emil Andreica, Csoka Adrian, Lucian Popa, și Alin Ciorba („împărat”). Din recuzita lor nu au lipsit săbiile și drujba. Nici dansatorii nu au fost mai prejos, fie că e vorba  de perechea Kun Ioszef-Kun Boglarka sau trupa școlii (instruită de Loredana Magda).
Supuși la încercări grele, istovitoare chiar, deținuții „Bastiliei”(gojdiste) au răbufnit într-un final dansant, alături de polițiste (în coregrafia semnată de Diana Șimon și Carmen Pintea). Manechinele și dansatoarele (Dana Bilan, Daniela Laza, Andrada Remeș, Sandra Vâlceanu, Roxana Sandu, Anda Ștefănuț, Andreea Dacin, Ana Stolnicu, Mădălina Baciu, Mirela Barbu, Alexandra Pop-Carmen) … și George Gherdan au invadat apoi scena, cu bobocii în prim-plan (valsând). Lor li s-a alăturat, cu brio, solista Ligia Călinescu.
Din cetatea economiștilor, au urcat pe scenă șase țigani veritabili (Cristi Pop, Gabriel Hava, Diana Tirla, Valentin Tăciuleț, Claudia  Hălmăjan și Ioana Chiș), în strălucita înscenare pusă la cale de prof. Andreea Ciobanu. Showul lor, ca la ușa cortului, a plăcut teribil! În aceeași notă de originalitate și profesionalism artistic, și-au făcut de cap și cele 15 cadâne (Raluca O, Alexandra V, Adelina C …) într-un mixaj cu hip-hop.


Economiștii și gojdiștii merg mai departe


La o întâmplare ca aceasta, nimeni nu a fost supărat, poate doar juriul (Darius Domocoș, Corina Ferenț, Florin Capotă și Marius Demeter), obligat să stea la masă, și să jurizeze. Campioanele lui Darius (trupa „Bizar”) se simțeau în largul lor după o evoluție ca la carte în care și-au demonstrat clasa. Iar la final, bucuria a fost generală și deplină după anunțarea „sentinței”. Economiștii și gojdiștii merg mai departe. Primii vor evolua în marea finală care va reuni cei cinci laureați, iar gojdiștii, vineri, 9 martie, alături de celelalte patru echipaje care s-au clasat pe locul II („Mihai Viteazul”, „Andrei Șaguna”, „Traian Vuia” și „Aurel Lazăr”).


Ovidiu Dan

Trimite email

vineri, 19 august 2022