Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie, în cadrul celei de-a V-a etape a Balului balurilor, s-au confruntat bobocii și artiștii reprezentând colegiile naționale "Emanuil Gojdu" și "Mihai Eminescu" (secția maghiară, cel puțin așa s-a spus, dar nu a fost așa), Colegiul Economic "Partenie Cosma" și Grupul Școlar Sanitar "Vasile Voiculescu". Cu echipele celor patru combatante pe ring, și cu mulțimea de susținători în tribune, am avut o nouă etapă de pomină, grație spectacolului realizat atât pe scenă, cât și în sală. La capătul unui show de zile mari, juriul a decis astfel: economiștii (Denisa Buta-Andrei Cozac), pe locul I, gojdiștii (Ioana Repciuc-Adrian Rus) - pe II, eminescienii (Mara Graur-Andrei Pușcaș) - pe III, și sanitarii (Diana Pașcu-Szikszai Alex), pe IV.

Bal cu teroriști și polițiști


În prezentările lor, bobocii au încercat să fie originali și interesanți, dorind astfel să cucerească din start atât sala, cât și juriul. Gojdiștii au adus pe ring teroriști, noroc că boboaca-polițista a reușit să-i anihileze, păstrând pentru sine exemplarul forte. Eminescienii au încercat ceva acrobație, și o prezentare ritmată, dar fără izbândă. În schimb, gazda și „starostele” manifestării, Mihai Dacin, a reușit să introducă în concurs trei probe noi, două cu cercuri și una cu flacoane: partenerii aveau de parcurs traseul (de-a latul scenei), contra cronometru, cu intrări succesive prin cerc, iar la cealaltă probă, doar partenera avea de condus mingea de baschet cu piciorul printre „jaloane”, încheindu-și numărul cu trecerea mingii prin cerc. Într-o probă de forță, băieții trebuiau să reziste cât mai mult timp cu mâna întinsă lateral în care țineau un flacon de jumătate de litru plin cu apă; celelalte două probe (trasul sforii și proba de dans pe diferite ritmuri) le-am mai avut și la etapele anterioare.


Þigani, deținuți și … alți artiști


Momentele artistice au animat sala și au bucurat sufletele dornice de spectacol.
Eminescienii au scos-o la înaintare pe Denisa Chiș (o solistă talentată, membru al grupului „Vivere”), care s-a prezentat cu „Ionuț” (alde Vadim, fostul președinte CE al eminescienilor), dansatoarele (Mladin C, Scorțe L, Morgovan A, Terneac A, Sallum D, Bejan L, Sotoc T și Lazăr E)  au evoluat la fel de bine și acum, ca și la prima etapă (în 26 ianuarie), sub bagheta Emiliei Lazăr.
Sanitarii au strălucit din nou cu a lor trupă de pantomimă- sonor („No’Sense”), alcătuită din: Kun Ioszef, Emil Andreica, Csoka Adrian, Lucian Popa, și Alin Ciorba („împărat”). Din recuzita lor nu au lipsit săbiile și drujba. Nici dansatorii nu au fost mai prejos, fie că e vorba  de perechea Kun Ioszef-Kun Boglarka sau trupa școlii (instruită de Loredana Magda).
Supuși la încercări grele, istovitoare chiar, deținuții „Bastiliei”(gojdiste) au răbufnit într-un final dansant, alături de polițiste (în coregrafia semnată de Diana Șimon și Carmen Pintea). Manechinele și dansatoarele (Dana Bilan, Daniela Laza, Andrada Remeș, Sandra Vâlceanu, Roxana Sandu, Anda Ștefănuț, Andreea Dacin, Ana Stolnicu, Mădălina Baciu, Mirela Barbu, Alexandra Pop-Carmen) … și George Gherdan au invadat apoi scena, cu bobocii în prim-plan (valsând). Lor li s-a alăturat, cu brio, solista Ligia Călinescu.
Din cetatea economiștilor, au urcat pe scenă șase țigani veritabili (Cristi Pop, Gabriel Hava, Diana Tirla, Valentin Tăciuleț, Claudia  Hălmăjan și Ioana Chiș), în strălucita înscenare pusă la cale de prof. Andreea Ciobanu. Showul lor, ca la ușa cortului, a plăcut teribil! În aceeași notă de originalitate și profesionalism artistic, și-au făcut de cap și cele 15 cadâne (Raluca O, Alexandra V, Adelina C …) într-un mixaj cu hip-hop.


Economiștii și gojdiștii merg mai departe


La o întâmplare ca aceasta, nimeni nu a fost supărat, poate doar juriul (Darius Domocoș, Corina Ferenț, Florin Capotă și Marius Demeter), obligat să stea la masă, și să jurizeze. Campioanele lui Darius (trupa „Bizar”) se simțeau în largul lor după o evoluție ca la carte în care și-au demonstrat clasa. Iar la final, bucuria a fost generală și deplină după anunțarea „sentinței”. Economiștii și gojdiștii merg mai departe. Primii vor evolua în marea finală care va reuni cei cinci laureați, iar gojdiștii, vineri, 9 martie, alături de celelalte patru echipaje care s-au clasat pe locul II („Mihai Viteazul”, „Andrei Șaguna”, „Traian Vuia” și „Aurel Lazăr”).


Ovidiu Dan

Trimite email

duminică, 16 mai 2021