Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Recital de poezie din lirica spaniolă și hispano-americană

Joi, la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea

Recital de poezie din lirica spaniolă și hispano-americană

Manifestările înscrise în „Săptămâna europeană a limbilor moderne” au continuat ieri (joi, 27 septembrie) la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea (de la ora 10.00) și Școala cu clasele I-VIII nr. 11 (de la ora 12.00), așa după cum am aflat de la prof. Delia Tarr Popa, inspector școlar de specialitate.

La Liceul Pedagogic, dna profesoară de limba spaniolă, Rodica Pop, a organizat un recital de poezie din lirica spaniolă și hispano-americană, ai cărui protagoniști au fost nouă elevi „spanioli” (patru din clasa a VII-a: Diana Lucaciu, Oana Debucean, Georgiana Dume și Raluca Vereș, precum și cinci din a IX-a D: Roxana Dumitraș, Valentina Plotuna, Miruna Turc, Melania Berdea și Mihai Dobai). Ei au recitat din lirica spaniolă și hispono-americană, prezentând versuri din poeți consacrați: Gabriela Mistral și Pablo Neruda (din Chile), laureați ai premiului Nobel pentru literatură (în’57, respectiv’73) și  Gabriel Celaya (din Spania), poezii din literatura pentru copii (și adolescenți).
La final, „spaniolii” doamnei profesoare Rodica Pop a primit felicitări din partea dnei inspectoare Delia Tarr Popa, a reprezentantului C.C.D., prof. metodist Mioara Salloum, precum și a reprezentanților catedrei de limbi moderne din liceu, prof. Adriana Metea, șef catedră, și Teodora Popa, prof. de engleză.
„Asemenea acțiuni înscrise în „Săptămâna europeană a limbilor moderne” au loc în multe școli din județul nostru, ne spune prof. Mioara Salloum. Astăzi (ieri – n.n.), de la ora,12.00, vom mai avea o acțiune la Școala nr.11 din Oradea, iar mâine (vineri), la ora 10.00, tot la Liceul Pedagogic,  la ora 11, la  Liceul Teoretic ”Aurel Lazăr”, iar de la 12.00, la Școala „Dacia” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Acțiunile se desfășoară în parteneriat cu Casa Corpului Didactic și Inspectoratul Școlar. „Săptămâna europeană a limbilor moderne” a debutat luni, la Casa Corpului Didactic, prilej cu care a fost inaugurat Centrul cultural pentru limbi moderne, dotat cu patru calculatoare și imprimantă,la care au acces toți profesorii doritori să desfășoare activități în cadrul centrului, beneficiind de logistică și materiale de la C.C.D, precum și acces gratuit la internet. Un asemenea centru a mai fost înființat doar la Liceul Pedagogic din Ploiești”, a ținut să precizeze profesorul metodist al C.C.D., dna Mioara Salloum.
Pentru activitatea frumoasă de la Liceul Pedagogic, șefa de catedră, prof. Adriana Metea, a ținut să o felicite atât pe profesoara de spaniolă, dna Rodica Pop, cât și pe noua directoare a Liceului Pedagogic, prof. Simona Martin - „fiica acestei școli, și șefă de promoție (cu zece), absolventă a Facultății de Litere din Cluj-Napoca”. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Recital de poezie din lirica spaniolă și hispano-americană.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:30:22 Ora de vară a Europei de Est