Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dascălul bihorean – lansare de revistă și simpozion

De Buna Vestire, dublu eveniment la „Onisifor Ghibu”

Dascălul bihorean – lansare de revistă și simpozion

În sfântă zi de Bună Vestire, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea a găzduit Dascălul bihorean, un dublu eveniment: lansarea revistei „Dascălul bihorean” (nr. 4) și un simpozion dedicat tot dascălilor bihoreni, cu tema: „Impactul relației psihopedagogice și sociale în clasa de elevi”.

Evenimentele au fost organizate și susținute material, moral și sufletește de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Casa Corpului Didactic Bihor, moderate fiind, în deplină armonie, de profesor-inspector Violeta Taichiș și profesor-director Virginia Tiurbe.
Sub „incidența legii” și în zodia Dascălului bihorean a intrat un reprezentant „născut iar nu făcut”... al apostolilor bihoreni, devenit jurist și notar între notari – Cornel Gârba. Modest din fire și prin construcția sa interioară sclipitoare, înzestrat cu incontestabile calități, între care voința și caracterul dau măsura personalității sale integre, Cornel e un model de dascăl, născut, după cum spuneam, care deși a urcat nenumărate trepte, prin muncă, inteligență și orientare, nu a uitat dragostea dintâi, pe care a alimentat-o neîncetat, fără a trăda profesia atât de dragă lui, care i s-a cuibărit la suflet. Cornel vibrează și acum din toată ființa atunci când se cântă imnul sfânt și emblematic al dascălilor, el interpretând în mod excepțional acest imn fără de seamăn - „Învățătorul”. Nu este dna Violeta unul dintre poeții Inspectoratului Școlar, dar deține un mare suflet de dascăl. Din preaplinul său a vărsat în revista dascălilor câteva lacrimi de suflet la adresa dascălului-jurist sărbătorit de Buna Vestire – Cornel Gârba - „dascălul prin excelență pe care îl omagiem și căruia îi aducem tribut de recunoștință. A lucrat aproape de baza educației, la clasele primare, a coordonat activitatea educativă a învățătorilor în calitate de inspector, a consiliat și îndrumat în meandre juridice pe numeroși dascăli bihoreni – astfel că e chiar imposibil de spus unde s-a oprit sau se oprește influența sa. A fost un învățător iubit deopotrivă de elevi, părinți și colegi chiar și după ce nu le-a mai fost dascăl, relațiile lui cu foștii învățăcei i-au marcat pe aceștia din urmă fiindcă au găsit la dascălul lor explicațiile cele mai pertinente și înțelegerea cea mai profundă. S-a dedicat învățământului dar a știut mereu să se bucure de frumusețea acestei profesii la care și azi se întoarce mereu cu gânduri de bucurie și cu o reală plăcere a revenirii între colegi dragi, la vremuri și situații de excepție...
Așadar este de invidiat domnul Cornel Gârba, dar e o invidie pe care nu o putem reprima pentru calitățile omului și dascălului, pentru cariera, truda și roadele ei, dar mai ales pentru modestia excelenței, căreia azi îi aducem tribut.”
„Nu cred că există o meserie mai nobilă decât cea de dascăl”...
... spunea un alt dascăl, aflat acum în postura de general adjunct al Inspectoratului Școlar, prof. Nicolae Ungur, iar distinsul profesor universitar Ioan Sabău, referindu-se tot la dascălii-apostoli (a căror spusă este sfântă) îi îndemna să rămână ceea ce sunt: niște apostoli, astfel încât acești copii să vă poarte în sufletul lor ca pe niște icoane ce sunteți!" Profund emoționat și mișcat de onoarea ce i s-a făcut de a mai cânta „Învățătorul” (cel tânăr), Cornel Gârba a întărit spusele Violetei, recunoscând niște adevăruri: „Sufletul îmi vibrează din plin când se cântă „Învățătorul”. Mulțumesc foarte mult pentru gândul care a încolțit și s-a materializat... De la bunii mei profesori, am învățat să privesc cu respect și responsabilitate această nobilă profesie de dascăl...”
Cornel a rămas același sufletist de mare clasă, așa după cum l-am știut în cei cinci ani de liceu pedagogic, același caracter și om de mare omenie. Asemenea oameni merită toată admirația, iar Inspectoratul Școlar, Violeta Taichiș, Ghiță Nan... au făcut o treabă nemaipomenită aducând în atenția dascălilor de azi dascăl-jurist de 24 de carate!
Cu primăvara în suflet
Profesor Georgeta Tifor a făcut o prezentare pe rubrici a numărului 4 al revistei, după care centrul de greutate al întâlnirii s-a mutat pe scenă, acolo unde cei mai mici artiști au făcut show, sub bagheta dnei profesor Maria Donca și a dulcilor săi prichindei din clasa I A, ghiocei – prezentatori, inocenți, sinceri și spontani, care ne-au cucerit cu exprimările lor de nota 10!
Programul micilor artiști nu putea avea decât 13 puncte!
1. Grupul vocal „Allegria”, al Școlii „Avram Iancu” din Oradea, îngerașii clasei I, ai prof. Stelieana Cârciumaru, în acompaniamentul inegalabilului orchestrator înv. Constantin Negruț;
2. Gimnastică ritmică – Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea;
3. Corul „Angelicus”, al Liceului de Artă din Oradea, elevii clasei a III-a A, ai înv. prof. Valeria Bunica, dirijați de prof. Narcisa Midoschi;
4. Fit Dance – exercițiu cu panglică – eleva Daria Muț, de la C. N. „Iosif Vulcan” din Oradea, prof. Georgeta Tifor;
5. Dans țigănesc, cu minunații elevi ai clasei a III-a de la Școala „Oltea Doamna”, îndrumați de prof. Lucia Pavel;
6. Dans de societate, protagoniști - elevii clasei a III-a A de la Lic. T. „Onisifor Ghibu”, prof. Marcela Marian;
7. Teatru popular „Omule, pomule” – elevii de la Gr. Șc. Ind. din Șuncuiuș, îndrumați de prof. Straton...
8. Cântec popular – Clubul Copiilor Ștei – soliști: Marcela Merce, Andreea Tirla și …
9. Dans popular – elevii Școlii „Constantin Șerban” din Aleșd, îndrumători - prof. Marina și Mircea Ardelean;
10. Șezătoare populară – elevii Școlii din Vadu-Crișului, prof. Liana Bot;
11. Cântec popular – Școala din Buntești – solistă. Georgiana Vese;
12. Dans popular – elevii (profesioniști – la dans) de la Lic.T. „Onisifor Ghibu”, îndrumați de prof. Iosif Româneac;
13. Urare de primăvară – elevele clasei I A de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din
Oradea, îndrumate de prof. Maria Donca.
„Pentru simpozion, s-au primit 140 de lucrări, ceea ce reflectă interesul deosebit pe care tematica („Impactul relației psihopedagogice și sociale în clasa de elevi”) l-a trezit în rândul cadrelor didactice”, după cum a ținut să sublinieze directorul C.C.D. Bihor, dna prof. Virginia Tiurbe. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (144 de poze), accesați Galeria foto: Dascălul bihorean – lansare de revistă și simpozion.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:00:10 Ora de vară a Europei de Est