Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

În campus, în suflet și în priviri, o primăvară frumoasă!

Miercuri, la Tămășeu

În campus, în suflet și în priviri, o primăvară frumoasă!

Școala din Tămășeu se prezintă ca un adevărat campus, vorba doamnei director, profesor Popovici Magdolna. Pe câteva zeci de metri pătrați sunt concentrate și frumos orânduite, ca într-o cetate: grădinița, școala, cantina, internatul, alte clădiri, inclusiv o nouă și cochetă sală festivă..

Miercuri (30 martie 2011), la Tămășeu, primăvara își intrase în drepturi, fiind prezentă peste tot în campus, dar mai cu seamă în privirile și sufletul copiilor. Cei 248 de școlari și preșcolari învață la școlile și grădinițele din Tămășeu și Parhida, la secția maghiară și secția română, în clase paralele, dar și la simultane. Elevii navetiști din Parhida, Niuved și Satu Nou vin la școala din Tămășeu cu microbuzul școlii coordonatoare. În internat sunt 20 de locuri pentru copiii cu probleme sociale, care sunt sponsorizați (cu masă și cantină) de fundația Kiru din Germania, Ordinul maltez și Surorile franciscane. Există un proiect pentru un internat nou, cu circa 50 de locuri. În acest sens se caută un sponsor care să vină cu banii spre acest proiect...
Proiecte – proiecte și concursuri
Primul proiect Comenius s-a derulat cu o școală din Munchen în 2008-2010. Cel de-al doilea, aflat în derulare, vizează perioada 2010-2012. „Mai avem multe alte proiecte educaționale, după cum aveam să aflăm de la directorul școlii, dna prof. Popovici Magdolna. Ne-am înscris în proiectul internațional ENO Tree Panting Day, un proiect ecologic cu Finlanda. În aceeași zi, la aceeași oră (în 21 septembrie 2010), în 24 de țări, au fost plantați puieți de copaci, flori și arbuști ornamentali”. Elevi din clasele a IV-a și a VI-a au participat la proiectul național „File de istorie”; echipajul clasei a IV-a (îndrumat de prof. Fekete Annamaria) s-a situat pe primul loc. Tot pe locul I s-a clasat și Borzasi David, la un concurs județean „Cine ce știe” (Ki Mit Tud), la muzică instrumentală – flaut, iar formația instrumentală „Onix”, îndrumată de prof. Þigani Stefan (solistă Toth Monika) a obținut o mențiune. Elevii școlii s-au numărat printre premianții a numeroase alte concursuri de recitări, la Sălard (locul I și III),  de ortografie, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea (locul IV pe județ); întreceri și jocuri sportive cu elevii din Biharia, la Biharia, unde au obținut două locuri III, la fotbal – băieți și handbal - fete; mențiuni – la handbal fete și băieți, la Sînmartin; cupa „Prietenia” la fotbal, acasă, cu elevii din Roșiori. Olimpicii școlii s-au remarcat la etapele județene la limba maghiară, biologie și religie, iar Borzasi David s-a calificat pentru etapa națională, la limba maghiară; elevii și dascălii s-au implicat în activități extrașcolare: balul bobocilor, balul părinților și carnaval, de Ziua Mondială a Animalelor, de Ziua Reformației, de Ziua Națională a României, de ziua lui Mihai Eminescu, la 24 Ianuarie, de ziua Unirii Principatelor Române ... Avem cerc de teatru. Suntem singura comună care am demarat un program pentru depistarea deficiențelor de auz la copii, cu ajutorul dlui doctor Foldes Bela din Oradea”.
În 10 aprilie, vin germanii!
Tot de la directorul școlii, am mai aflat că în 10 aprilie, sunt așteptați să vină la Tămășeu partenerii de proiect din Germania (16 elevi și șase profesori). Ca și americanii, în 2008, și germanii vin să muncească, să construiască, să amenajeze... Programul lor de o săptămână va fi bogat și variat, cuprinzând și vizite, o excursie la Sibiu, dar și programe comune, inclusiv activități cultural-artistice. Gazdele le vom întoarce vizita în iulie.
Pe biroul doamnei director aveam să răsfoim monografia școlii – „O privire în viața Școlii cu clasele I-VIII din Tămășeu”, realizată de prof. Fekete Annamaria și Racz Imola.
Spre finalul vizitei noastre, aveam să asistăm și la o întrunirea a elevilor care săptămânal comunică video cu partenerii germani, sub îndrumarea coordonatorului de proiect, prof. Szasz-Butiri Mihaela.
„E de lăudat gestul partenerilor și sponsorilor noștri germani din cadrul fundației Kiru care, pe lângă susținerea elevilor din internat, ajută în continuare câte cinci elevi cu probleme sociale, absolvenți ai școlii noastre fie cu plata abonamentului de transport la școală fie cu plata internatului pe toată perioada liceului, iar o fetiță beneficiază de un asemenea sprijin și la facultate”, a conchis dna director, prof. Popovici Magdolna.
La școala din Tămășeu am găsit o echipă extraordinară, vorba doamnei director, de la secretară (Otilia) la pedagog (Iuliu), o atmosferă propice de lucru, mobilizare și voință, implicare responsabilă și dăruire la toate nivelurile. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (109 poze), accesați Galeria foto: În campus, în suflet și în priviri, o primăvară frumoasă! 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 23 august 2019