Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Concursul „European Lunch”

Vineri, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea

Concursul „European Lunch”

Centrul de limbi străine „Eurolingva” Oradea a organizat, astăzi, vineri, 28 septembrie 2007, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar și Casa Corpului Didactic, concursul „European Lunch”, de prezentare a diferite sortimente de mâncare din diverse țări europene.

Manifestarea s-a bucurat de o largă participare din partea echipajelor de elevi din numeroase școli gimnaziale și licee din Oradea și județ, dând satisfacție, din start, directorului „Eurolingva, dra Ioana-Cornelia Moț, care a coordonat întreaga activitate.
Scopul declarat al manifestării a fost acela „de a-i aduna împreună pe elevii diferitelor școli”, pentru un schimb de experiență și relații de prietenie, de „promovare a culturii europene prin intermediul limbii engleze”, în cadrul concursului, și de promovare a testărilor și certificărilor ”Eurolingva” – Toefl și Toeic, produse ale E.T.S. din S.U.A. și Bulats, produs al Cambridge University, după cum ne-a declarat directorul „Eurolingva”, dra Ioana-Cornelia Moț.
Manifestarea se înscrie în buchetul de acțiuni desfășurate în „Săptămâna europeană a limbilor moderne”, dorind să le reamintească elevilor faptul că 26 septembrie a fost „Ziua europeană a limbilor străine”, sărbătorită începând din 2001, decretat „Anul european al limbilor străine.”
Show în toată regula!
Prezentarea în fața juriului a feluritelor sortimente de mâncăruri europene pregătite de acasă s-a constituit într-un adevărat show, echipajele dând dovadă de multă imaginație, unii jucând pur și simplu teatru, pentru încântarea asistenței și a juriului. Spectacolul a continuat și mai abitir după jurizare, când unii se serveau din produsele celorlalți: prof. Adina Stancu (de la Lic. T. Greco-Catolic) s-a pricopsit cu spumă de ciocolată de la vecinii lor din Stâncești. Lăzăristele i-au făcut poftele economistului din vecini care trăgea cu coada ochiului la tortul lor european. În bătătura eminescienilor, Alexandra Mihuț „băga puternic la ghiozdan”, iar cealaltă Alexandra (Þenț) își „îndulcea” prietenul … la telefon. Georgiana Ilisie (de la „Don Orione”) a „atentat” la integritatea bucatelor eminescienilor, subtilizând castronul cu totul. „Vedeta” echipajului de la „L. Blaga” făcea reclamă euro-scobitorilor! Ce mai, distracție în toată regula!
Toți concurenții au fost premiați!
Directorul „Eurolingva” și membrii juriului au hotărât ca toți concurenții să fie premiați, apreciindu-se preocuparea deosebită manifestată pentru pregătirea mâncărurilor, calitatea lor, dar și frumoasa prezentare pe care au făcut-o cu toții în limba lui Shakespeare.
Premiile:
Premiul I: Colegiul Economic "Partenie Cosma" Oradea (echipajul economiștilor a fost alcătuit din elevii Daniel Roșca, Crina Poinar, Pal Ștefan, plus Răzvan Pop - " cameraman", însoțiți de prof. Nicoleta Nica)
Premiul II: Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" Oradea (Claudia Matei, din sec. XIV, Cristina Mihiș - Miss 1950, Diana Bulzan -2007, prof. Nicoleta Blaj)
Premiul III: Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Oradea (Raluca Lasco, Ioana Nemțanu, Vasile Beazdău, prof. AnitaTanc)
Premii speciale:
1.Cel mai delicios preparat culinar
* Școala cu clasele I-VIII din Stâncești (Andra Bogdan, surioarele Cristina și Alexandra Jurca, prof. Denisa Lucuța)
* Grupul Școlar din Popești - 2 (Andreea Șerban, Andreea Pintiuța, Mlinarcsik Ianka, prof. Alina Ferche)
2.Cel mai aspectuos
*Grupul Școlar din Popești - 1 (Fanya Beatrice, Szabo Bianca, Monica Urs, prof. Alina Ferche)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" Oradea -1 (Alexandra Mihuț, Lelia Bureția, prof. Diana Luncan)
3.Cea mai sofisticată rețetă
*Școala cu clasele I-VIII din Tarcea - 2 (Leonora Marin, Halasz Zolt, Perje Brigitta Henrietta, prof. Szucs Andrea)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" - 3 (Andrada Terneac, Monica Togor, Alexandra Þenț, prof. Diana Luncan)
4.Cel mai sățios preparat culinar
*Liceul Teoretic "Nicolae Jiga" din Tinca (Ioana Dume, Ioana Leuca, Lidia Bochiș, prof. Ioan Mercea)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" -2 (Dania Salloum, Delia Rebaciuc, Alina-Anca Sigheartău, prof. Diana Luncan)
5.Cel mai tânăr echipaj
*Școala cu clasele I-VIII din Tarcea - 1 (Szilagyi Sandor, Cabai Kitty, Juhasz Kinga Tamara, prof. Madarasz Annamaria)
6.Cea mai frumoasă prezentare
*Școala de Arte și Meserii "George Barițiu" Oradea (Daliana Ianc, Anda Faur, Daniel Breban, Cristian Avram, Florina Fâșie, prof. Ioana Burlău și Valentina Dobai)
7.Cea mai amuzantă prezentare
*Liceul Teologic Baptist "Emanuel" (Alexandru Cosma, Paul Pantea, Olivia Butyer, prof. Claudia Bolcaș)
8.Cel mai îndrăzneț
*Liceul Teologic Greco-Catolic Oradea (Alexandra Maciuc, Denisa Moșincat, Ribana Seutiuț, Mihaela Andor, prof. Adina Stancu)
9.Premiul de popularitate
*Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș" Beiuș (Alice Crăciun, Gabriel Chețiu, Iosif Groza, prof. Viorica Banciu)
*Liceul "Don Orione" Oradea (Georgiana Ilisie, Alexandru Lucaci, Alexandra Mureșan, prof. Camelia Ene). 
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „European Lunch”.

Trimite email
luni, 22 aprilie 2024, 12:10:15 Ora de vară a Europei de Est