Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Concursul „European Lunch”

Vineri, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea

Concursul „European Lunch”

Centrul de limbi străine „Eurolingva” Oradea a organizat, astăzi, vineri, 28 septembrie 2007, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar și Casa Corpului Didactic, concursul „European Lunch”, de prezentare a diferite sortimente de mâncare din diverse țări europene.

Manifestarea s-a bucurat de o largă participare din partea echipajelor de elevi din numeroase școli gimnaziale și licee din Oradea și județ, dând satisfacție, din start, directorului „Eurolingva, dra Ioana-Cornelia Moț, care a coordonat întreaga activitate.
Scopul declarat al manifestării a fost acela „de a-i aduna împreună pe elevii diferitelor școli”, pentru un schimb de experiență și relații de prietenie, de „promovare a culturii europene prin intermediul limbii engleze”, în cadrul concursului, și de promovare a testărilor și certificărilor ”Eurolingva” – Toefl și Toeic, produse ale E.T.S. din S.U.A. și Bulats, produs al Cambridge University, după cum ne-a declarat directorul „Eurolingva”, dra Ioana-Cornelia Moț.
Manifestarea se înscrie în buchetul de acțiuni desfășurate în „Săptămâna europeană a limbilor moderne”, dorind să le reamintească elevilor faptul că 26 septembrie a fost „Ziua europeană a limbilor străine”, sărbătorită începând din 2001, decretat „Anul european al limbilor străine.”
Show în toată regula!
Prezentarea în fața juriului a feluritelor sortimente de mâncăruri europene pregătite de acasă s-a constituit într-un adevărat show, echipajele dând dovadă de multă imaginație, unii jucând pur și simplu teatru, pentru încântarea asistenței și a juriului. Spectacolul a continuat și mai abitir după jurizare, când unii se serveau din produsele celorlalți: prof. Adina Stancu (de la Lic. T. Greco-Catolic) s-a pricopsit cu spumă de ciocolată de la vecinii lor din Stâncești. Lăzăristele i-au făcut poftele economistului din vecini care trăgea cu coada ochiului la tortul lor european. În bătătura eminescienilor, Alexandra Mihuț „băga puternic la ghiozdan”, iar cealaltă Alexandra (Þenț) își „îndulcea” prietenul … la telefon. Georgiana Ilisie (de la „Don Orione”) a „atentat” la integritatea bucatelor eminescienilor, subtilizând castronul cu totul. „Vedeta” echipajului de la „L. Blaga” făcea reclamă euro-scobitorilor! Ce mai, distracție în toată regula!
Toți concurenții au fost premiați!
Directorul „Eurolingva” și membrii juriului au hotărât ca toți concurenții să fie premiați, apreciindu-se preocuparea deosebită manifestată pentru pregătirea mâncărurilor, calitatea lor, dar și frumoasa prezentare pe care au făcut-o cu toții în limba lui Shakespeare.
Premiile:
Premiul I: Colegiul Economic "Partenie Cosma" Oradea (echipajul economiștilor a fost alcătuit din elevii Daniel Roșca, Crina Poinar, Pal Ștefan, plus Răzvan Pop - " cameraman", însoțiți de prof. Nicoleta Nica)
Premiul II: Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" Oradea (Claudia Matei, din sec. XIV, Cristina Mihiș - Miss 1950, Diana Bulzan -2007, prof. Nicoleta Blaj)
Premiul III: Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Oradea (Raluca Lasco, Ioana Nemțanu, Vasile Beazdău, prof. AnitaTanc)
Premii speciale:
1.Cel mai delicios preparat culinar
* Școala cu clasele I-VIII din Stâncești (Andra Bogdan, surioarele Cristina și Alexandra Jurca, prof. Denisa Lucuța)
* Grupul Școlar din Popești - 2 (Andreea Șerban, Andreea Pintiuța, Mlinarcsik Ianka, prof. Alina Ferche)
2.Cel mai aspectuos
*Grupul Școlar din Popești - 1 (Fanya Beatrice, Szabo Bianca, Monica Urs, prof. Alina Ferche)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" Oradea -1 (Alexandra Mihuț, Lelia Bureția, prof. Diana Luncan)
3.Cea mai sofisticată rețetă
*Școala cu clasele I-VIII din Tarcea - 2 (Leonora Marin, Halasz Zolt, Perje Brigitta Henrietta, prof. Szucs Andrea)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" - 3 (Andrada Terneac, Monica Togor, Alexandra Þenț, prof. Diana Luncan)
4.Cel mai sățios preparat culinar
*Liceul Teoretic "Nicolae Jiga" din Tinca (Ioana Dume, Ioana Leuca, Lidia Bochiș, prof. Ioan Mercea)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" -2 (Dania Salloum, Delia Rebaciuc, Alina-Anca Sigheartău, prof. Diana Luncan)
5.Cel mai tânăr echipaj
*Școala cu clasele I-VIII din Tarcea - 1 (Szilagyi Sandor, Cabai Kitty, Juhasz Kinga Tamara, prof. Madarasz Annamaria)
6.Cea mai frumoasă prezentare
*Școala de Arte și Meserii "George Barițiu" Oradea (Daliana Ianc, Anda Faur, Daniel Breban, Cristian Avram, Florina Fâșie, prof. Ioana Burlău și Valentina Dobai)
7.Cea mai amuzantă prezentare
*Liceul Teologic Baptist "Emanuel" (Alexandru Cosma, Paul Pantea, Olivia Butyer, prof. Claudia Bolcaș)
8.Cel mai îndrăzneț
*Liceul Teologic Greco-Catolic Oradea (Alexandra Maciuc, Denisa Moșincat, Ribana Seutiuț, Mihaela Andor, prof. Adina Stancu)
9.Premiul de popularitate
*Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș" Beiuș (Alice Crăciun, Gabriel Chețiu, Iosif Groza, prof. Viorica Banciu)
*Liceul "Don Orione" Oradea (Georgiana Ilisie, Alexandru Lucaci, Alexandra Mureșan, prof. Camelia Ene). 
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „European Lunch”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 noiembrie 2020

Poza zilei

Alina-Diana din Chicago


La Poza zilei de astăzi (sâmbătă, 28 noiembrie 2020), vă dăm un semnal, spunându-vă că Alina-Diana din Chicago a ajuns pe OviDan, dar nu singură, după cum puteți lesne deduce din imagine.
Vom reveni cu mai multe informații, poze și video din Chicago (în serial)!
(OviDan)