Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
30 ianuarie 2024

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate…

Peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie. Și la activitățile naționale și internaționale (CAEN) au dispărut peste 30 de concursuri finanțate sau nu de Ministerul Educației.
Este vorba, printre altele, de concursul de chimie „Raluca Rîpan” considerat de profesori și elevi olimpiada de profil pentru elevii de clasa a VII-a, pentru că în gimnaziu nu există olimpiada națională de chimie decât pentru clasa a VIII-a; concursurile de meserii pentru elevii de la tehnologic, concursuri dedicate elevilor care aparțin minorităților.
Potrivit surselor Edupedu.ro, decizia de înființare a comisiei de tăiat concursuri a fost dată în luna martie a anului 2023. Fac parte din comisie 21 de membri, dintre care 8 din Ministerul Educației, 5 din universități și restul din școli, inspectorate școlare și asociații.
Calendarele și listele olimpiadelor și concursurilor școlare naționale 2024 au fost publicate luni după-amiază, 29 ianuarie. Edupedu.ro a scris că ar urma ca și la competițiile sportive să existe tăieri, mai exact să nu continue toate cu etapele naționale.
După ce am prezentat că elevii de gimnaziu ar fi fost excluși de la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024 în varianta în lucru a calendarului Ministerului Educației, în contextul în care ar fi avut loc discuții despre renunțarea la olimpiadă, aceștia au fost reintroduși de Ministerul Educației în planificări.
Revenind la concursuri, dacă în 2023 erau 161 de concursuri școlare naționale organizate fără finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 130.
Dacă în anul școlar 2022-2023 erau 70 de concursuri organizate cu finanțare de Ministerul Educației, anul acesta sunt puțin peste 50, conform calendarelor și listelor publicate de Ministerul Educației.

Un crâmpei de bună dispoziție

De ce un festival al teatrului?

Un crâmpei de bună dispoziție

Ne-am gândit cu toții că în zona Șteiului lipsește ceva care să aline setea de frumos și de bună dispoziție. Nu știam ce este acel ceva. Răspunsul ni l-a dat un bun prieten al școlii noastre.... ELEVUL.

Deși școala noastră din Nucet nu este o școală foarte mare ne bucurăm de niște copii talentați, dornici să împărtășească tuturor din energia lor debordantă de viață și din talentul lor. Ei sunt cei care ne provoacă la orice pas și în orice moment. Astfel, am observat că muzica și teatrul fac casă bună împreună în școala nostră și că ar fi păcat să nu bucurăm și sufletele altor semeni de-ai noștri.
Așa s-a născut anul trecut (2010) Festivalul de teatru „Un crâmpei de bună dispoziție”.
Gazdele festivalului au fost și în acest an colegii noștri de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei.
Nu întâmplător acest festival s-a desfășurat în această perioadă a anului, deoarece Ziua Mondială a Teatrului a fost creată în 1961 de către Institutul Internațional de Teatru fiind sărbătorită anual, la data de 27 martie de Centrele ITI și de comunitatea teatrală internațională. De atunci, în fiecare an se organizează spectacole de artă teatrală.
La noi românii, teatrul este asociat cu marele nostru dramaturg și comediant I.L.Caragiale. Acesta spunea în lucrarea Despre teatru, apărută în 1957: „Teatrul după părerea mea, nu e un gen de operă de artă, ci o artă de sine stătătoare tot așa de deosebită de literatură în genere și în special de poezie, ca orișicare artă- de exemplu arhitectura.”
Noi, organizatorii acestui festival, profesor Adriana Micle, profesor Traian Coraș, profesor Ioana Simona Fărcuț, profesor Alexandru Octavian Klein, am urmărit familiarizarea elevilor cu lectura și interpretarea textului dramatic, cultivarea talentelor interpretativ-scenice ale micilor artiști. Ne-am gândit, în același timp, la lărgirea orizontului cultural al acestora, stimulându-i în direcția participării la spectacole, atât ca spectatori, cât și ca interpreți în formațiile de teatru.
Obiectivele noastre sunt practic obiectivele fiecărui părinte, dascăl sau om de cultură. Această activitate n-a urmărit doar potolirea setei de artă, ci și formarea unor personalități puternice și riguros construite a tinerilor de mâine.
Am avut alături presa, televiziunea (Național TV) cărora le mulțumim pentru atenția acordată, cât și un juriu reprezentativ pentru comunitatea noastră: Alina Laza – responsabil proiecte C.N. „Avram Iancu” Ștei, prietena de suflet a școlii noastre,
Daniela Sîrghie – din partea Comitetului de Părinți Nucet, Inga Rusu -  profesor de limba și literatura română la C.N. „Avram Iancu” Ștei, Cozma Viorica – din partea Fundației Margarit Nucet, Diana Butișcă – din partea Consiliului Elevilor Nucet, Elena Bura – din partea Primăriei Nucet, Mirela Meza – director Școala cu clasele I-VIII Nucet.
Ne-au susținut proiectul și au fost alături de noi I.S.J. Bihor, C.C.D. Bihor, Fundația Margarit și bineînțeles gazdele noastre C.N. „Avram Iancu” Ștei. Le mulțumim încă o dată pe această cale.
Am invitat la festival școlile din zona Șteiului și au răspuns provocării noastre 9 dintre ele. Astfel programul nostru a fost destul de încărcat:
Școala „Nicolae Bogdan” – Vașcău, cu piesa de teatru: Ajunul examenelor – Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Carmen Ifrim; Școala cu clasele I-VIII din Săliște de Vașcău, cu Anotimpurile, coordonatori: profesor Simona Janina Baciu și profesor Andrei Blaj; Școala cu clasele I-VIII Săliște de Vașcău, cu Rețeta, coordonatori: profesor Simona Janina Baciu și profesor Andrei Blaj; Școala cu clasele I-VIII Nucet, cu Suflețelul învață, coordonator: profesor Adriana Micle; Școala cu clasele I-VIII Poeni de Sus, cu Tinerețe fără să învețe și viață fără de carte, coordonator: profesor Mirela Corbu, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, cu Scufița Roșie – interpretare în limba franceză și în limba engleză, coordonatori: profesor Cornelia Frai și profesor Ioana Sabău; Școala cu clasele I-VIII Curățele, cu Vizita – Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Amalia Gherle; Școala cu clasele I-VIII „Georgiu Popa” din Câmpani, cu Un pedagog de școală nouă – de Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Alexandra Boldor, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, cu Bacalaureat – Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Codruța Tulvan; Școala cu clasele I-VIII Rieni, cu Chirița în provincie, coordonator: profesor Loredana Marge; Școala cu clasele I-VIII Nucet, cu D-l Goe …, coordonator: profesor Adriana Micle.
Închiderea și deschiderea festivalului le-au aparținut gazdelor noastre cu piesele: La professeure de romain, Șatra din ghetou și Cântăreața cheală.
Între piesele de teatru, în timp ce școlile își pregăteau decorul în spatele cortinei, au ținut companie publicului trupa de dans modern TEAM NUMBER ONE, și elevele Bileac Cristina, Bileac Andreea, Petruse Andreea de la Școala din Nucet, Dance Emanuela de la Școala din Curățele și Þig Maria de la Școala din Buntești, care au încântat publicul cu piese din repertoriul național și internațional. Toți acești elevi talentați au fost selecționați și pregătiți de domnișoara profesoară Ioana Simona Fărcuț.
Credem că festivalul și-a atins scopul, activitatea fiind o reușită. Micii actori și coordonatorii lor au fost la înălțime, smulgând aplauzele întregii săli.
Organizatorii au promis că în anul 2012 festivalul „Un crâmpei de bună dispoziție” va avea loc la Casa de Cultură Nucet, cu sprijinul Primăriei Nucet. În finalul festivalului doamna profesoară Inga Rusu a prezentat aprecierile juriului, iar doamna director Mirela Meza a înmânat diplomele de participare fiecărei școli. Marele regret al organizatorilor a fost faptul că nu au putut recompensa prin premii efortul micilor actori. Sperăm ca situația să se schimbe odată cu cea de-a treia ediție .... județeană.
Până atunci ... numai BUNĂ DISPOZIÞIE! (Adriana Micle)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un crâmpei de bună dispoziție.

Trimite email
sâmbătă, 24 februarie 2024, 01:13:24 Ora standard a Europei de Est