Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Un crâmpei de bună dispoziție

De ce un festival al teatrului?

Un crâmpei de bună dispoziție

Ne-am gândit cu toții că în zona Șteiului lipsește ceva care să aline setea de frumos și de bună dispoziție. Nu știam ce este acel ceva. Răspunsul ni l-a dat un bun prieten al școlii noastre.... ELEVUL.

Deși școala noastră din Nucet nu este o școală foarte mare ne bucurăm de niște copii talentați, dornici să împărtășească tuturor din energia lor debordantă de viață și din talentul lor. Ei sunt cei care ne provoacă la orice pas și în orice moment. Astfel, am observat că muzica și teatrul fac casă bună împreună în școala nostră și că ar fi păcat să nu bucurăm și sufletele altor semeni de-ai noștri.
Așa s-a născut anul trecut (2010) Festivalul de teatru „Un crâmpei de bună dispoziție”.
Gazdele festivalului au fost și în acest an colegii noștri de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei.
Nu întâmplător acest festival s-a desfășurat în această perioadă a anului, deoarece Ziua Mondială a Teatrului a fost creată în 1961 de către Institutul Internațional de Teatru fiind sărbătorită anual, la data de 27 martie de Centrele ITI și de comunitatea teatrală internațională. De atunci, în fiecare an se organizează spectacole de artă teatrală.
La noi românii, teatrul este asociat cu marele nostru dramaturg și comediant I.L.Caragiale. Acesta spunea în lucrarea Despre teatru, apărută în 1957: „Teatrul după părerea mea, nu e un gen de operă de artă, ci o artă de sine stătătoare tot așa de deosebită de literatură în genere și în special de poezie, ca orișicare artă- de exemplu arhitectura.”
Noi, organizatorii acestui festival, profesor Adriana Micle, profesor Traian Coraș, profesor Ioana Simona Fărcuț, profesor Alexandru Octavian Klein, am urmărit familiarizarea elevilor cu lectura și interpretarea textului dramatic, cultivarea talentelor interpretativ-scenice ale micilor artiști. Ne-am gândit, în același timp, la lărgirea orizontului cultural al acestora, stimulându-i în direcția participării la spectacole, atât ca spectatori, cât și ca interpreți în formațiile de teatru.
Obiectivele noastre sunt practic obiectivele fiecărui părinte, dascăl sau om de cultură. Această activitate n-a urmărit doar potolirea setei de artă, ci și formarea unor personalități puternice și riguros construite a tinerilor de mâine.
Am avut alături presa, televiziunea (Național TV) cărora le mulțumim pentru atenția acordată, cât și un juriu reprezentativ pentru comunitatea noastră: Alina Laza – responsabil proiecte C.N. „Avram Iancu” Ștei, prietena de suflet a școlii noastre,
Daniela Sîrghie – din partea Comitetului de Părinți Nucet, Inga Rusu -  profesor de limba și literatura română la C.N. „Avram Iancu” Ștei, Cozma Viorica – din partea Fundației Margarit Nucet, Diana Butișcă – din partea Consiliului Elevilor Nucet, Elena Bura – din partea Primăriei Nucet, Mirela Meza – director Școala cu clasele I-VIII Nucet.
Ne-au susținut proiectul și au fost alături de noi I.S.J. Bihor, C.C.D. Bihor, Fundația Margarit și bineînțeles gazdele noastre C.N. „Avram Iancu” Ștei. Le mulțumim încă o dată pe această cale.
Am invitat la festival școlile din zona Șteiului și au răspuns provocării noastre 9 dintre ele. Astfel programul nostru a fost destul de încărcat:
Școala „Nicolae Bogdan” – Vașcău, cu piesa de teatru: Ajunul examenelor – Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Carmen Ifrim; Școala cu clasele I-VIII din Săliște de Vașcău, cu Anotimpurile, coordonatori: profesor Simona Janina Baciu și profesor Andrei Blaj; Școala cu clasele I-VIII Săliște de Vașcău, cu Rețeta, coordonatori: profesor Simona Janina Baciu și profesor Andrei Blaj; Școala cu clasele I-VIII Nucet, cu Suflețelul învață, coordonator: profesor Adriana Micle; Școala cu clasele I-VIII Poeni de Sus, cu Tinerețe fără să învețe și viață fără de carte, coordonator: profesor Mirela Corbu, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, cu Scufița Roșie – interpretare în limba franceză și în limba engleză, coordonatori: profesor Cornelia Frai și profesor Ioana Sabău; Școala cu clasele I-VIII Curățele, cu Vizita – Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Amalia Gherle; Școala cu clasele I-VIII „Georgiu Popa” din Câmpani, cu Un pedagog de școală nouă – de Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Alexandra Boldor, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, cu Bacalaureat – Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Codruța Tulvan; Școala cu clasele I-VIII Rieni, cu Chirița în provincie, coordonator: profesor Loredana Marge; Școala cu clasele I-VIII Nucet, cu D-l Goe …, coordonator: profesor Adriana Micle.
Închiderea și deschiderea festivalului le-au aparținut gazdelor noastre cu piesele: La professeure de romain, Șatra din ghetou și Cântăreața cheală.
Între piesele de teatru, în timp ce școlile își pregăteau decorul în spatele cortinei, au ținut companie publicului trupa de dans modern TEAM NUMBER ONE, și elevele Bileac Cristina, Bileac Andreea, Petruse Andreea de la Școala din Nucet, Dance Emanuela de la Școala din Curățele și Þig Maria de la Școala din Buntești, care au încântat publicul cu piese din repertoriul național și internațional. Toți acești elevi talentați au fost selecționați și pregătiți de domnișoara profesoară Ioana Simona Fărcuț.
Credem că festivalul și-a atins scopul, activitatea fiind o reușită. Micii actori și coordonatorii lor au fost la înălțime, smulgând aplauzele întregii săli.
Organizatorii au promis că în anul 2012 festivalul „Un crâmpei de bună dispoziție” va avea loc la Casa de Cultură Nucet, cu sprijinul Primăriei Nucet. În finalul festivalului doamna profesoară Inga Rusu a prezentat aprecierile juriului, iar doamna director Mirela Meza a înmânat diplomele de participare fiecărei școli. Marele regret al organizatorilor a fost faptul că nu au putut recompensa prin premii efortul micilor actori. Sperăm ca situația să se schimbe odată cu cea de-a treia ediție .... județeană.
Până atunci ... numai BUNĂ DISPOZIÞIE! (Adriana Micle)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un crâmpei de bună dispoziție.

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 07:52:52 Ora de vară a Europei de Est