Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Des choses sur/aupres des chaises

Astăzi, la C.T. „Traian Vuia”

Des choses sur/aupres des chaises

Astăzi, vineri, 1 aprilie 2011, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea s-a sărbătorit, cu oarecare întârziere, Ziua Internațională a Francofoniei.

Manifestarea s-a desfășurat sub genericul „Des choses sur/auprès des chaises” și a inclus, în deschidere, audiții de piese francofone. Elevi din clasa a XII-a C RD, care au asigurat și prezentarea programului, ne-au făcut o scurtă prezentare a rolului și importanței limbii franceze pentru cultura, arta și comunicarea la nivel mondial.
A urmat un fragment din ”antipiesa” lui Eugène Ionesco „La Cantatrice Chauve (Cântăreața cheală), interpretat de Sorina TODINCA și Cătălin BUCUREAN din clasa a XI-a A RD. Orele de repetiții intense s-au concretizat într-o prezentare fluentă a textului, gestica, mimica și ineditul completând în mod fructuos intonația și limbajul. Reușita momentului s-a datorat și predispoziției celor doi elevi pentru studiul limbii franceze.
Bianca DUÞU – XII D RD și Cătălin SUCIU – XI A RD au creat o atmosferă romantică recitând poeme de Paul Verlaine, poet de la a cărui naștere s-au împlinit la 30 martie 167 ani. Timp suficient pentru ca următorii protagoniști (Beniamin ȘAGĂU, Cătălin BUCUREAN și Cătălin SUCIU – XI A RD) să se pregătească pentru momentul lor: un fragment din La lecon (Lecția) de același Eugène Ionesco. Această secvență a fost mai mult decât o interpretare de text, a fost o abordare originală a mesajului piesei: barierele în comunicarea dintre profesor și elevi, clișeele, banalitățile, compromisul, complezența, limbajul dezgolit de sens, aroganța sau emfaza, aspecte care pot constitui un neajuns inclusiv în mediul școlar actual, așa cum avea să sublinieze șefa catedrei de limbi moderne, doamna profesor Valentina Hosu.
În final, în acordul unor piese consacrate, invitații – conducerea școlii, profesori și elevi – și-au delectat papilele gustative cu un desert à la française.
Tinerii noștri, cărora le mulțumim pentru o pauză mare puțin diferită de celelalte, au fost sprijiniți în demersul lor cultural-artistic de profesorii de limba franceză Anca Albu, Vasile Bîdiliță, Delia Chira, Corina Drugaș și Vasilica Seracu. (V. B.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:57:29 Ora de vară a Europei de Est