Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Des choses sur/aupres des chaises

Astăzi, la C.T. „Traian Vuia”

Des choses sur/aupres des chaises

Astăzi, vineri, 1 aprilie 2011, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea s-a sărbătorit, cu oarecare întârziere, Ziua Internațională a Francofoniei.

Manifestarea s-a desfășurat sub genericul „Des choses sur/auprès des chaises” și a inclus, în deschidere, audiții de piese francofone. Elevi din clasa a XII-a C RD, care au asigurat și prezentarea programului, ne-au făcut o scurtă prezentare a rolului și importanței limbii franceze pentru cultura, arta și comunicarea la nivel mondial.
A urmat un fragment din ”antipiesa” lui Eugène Ionesco „La Cantatrice Chauve (Cântăreața cheală), interpretat de Sorina TODINCA și Cătălin BUCUREAN din clasa a XI-a A RD. Orele de repetiții intense s-au concretizat într-o prezentare fluentă a textului, gestica, mimica și ineditul completând în mod fructuos intonația și limbajul. Reușita momentului s-a datorat și predispoziției celor doi elevi pentru studiul limbii franceze.
Bianca DUÞU – XII D RD și Cătălin SUCIU – XI A RD au creat o atmosferă romantică recitând poeme de Paul Verlaine, poet de la a cărui naștere s-au împlinit la 30 martie 167 ani. Timp suficient pentru ca următorii protagoniști (Beniamin ȘAGĂU, Cătălin BUCUREAN și Cătălin SUCIU – XI A RD) să se pregătească pentru momentul lor: un fragment din La lecon (Lecția) de același Eugène Ionesco. Această secvență a fost mai mult decât o interpretare de text, a fost o abordare originală a mesajului piesei: barierele în comunicarea dintre profesor și elevi, clișeele, banalitățile, compromisul, complezența, limbajul dezgolit de sens, aroganța sau emfaza, aspecte care pot constitui un neajuns inclusiv în mediul școlar actual, așa cum avea să sublinieze șefa catedrei de limbi moderne, doamna profesor Valentina Hosu.
În final, în acordul unor piese consacrate, invitații – conducerea școlii, profesori și elevi – și-au delectat papilele gustative cu un desert à la française.
Tinerii noștri, cărora le mulțumim pentru o pauză mare puțin diferită de celelalte, au fost sprijiniți în demersul lor cultural-artistic de profesorii de limba franceză Anca Albu, Vasile Bîdiliță, Delia Chira, Corina Drugaș și Vasilica Seracu. (V. B.)

Trimite email

sâmbătă, 19 octombrie 2019