Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Oaspeți din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia

Școala din Sînmartin a primit cu drag vizita unor

Oaspeți din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia

Miercuri, 23 martie 2011, elevii și dascălii Școlii din Sînmartin s-au simțit onorați să primească vizita delegației celor 17 profesori din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia, prezente la reuniunea de proiect Comenius de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea, intitulat „Plurilingvism: identitate și diversitate”.

Doamna profesor Domnica Pantea, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Sînmartin s-a arătat onorată și încântată să primească asemenea oaspeți dragi, adresându-le, din suflet, în numele cadrelor didactice, elevilor și părinților, un bun venit la Sînmartin (în oaza de frumusețe și sănătate a Bihorului). Salutul și mesajul s-au îndreptat, deopotrivă, spre profesorii străini, spre domnul director Ioan Mocan și toți colegii de la Școala „Nicolae Bălcescu” prezenți la Sînmartin. Aceeași deschidere și bucurie a manifestat și conducerea Primăriei Sînmartin, dl primar - ing. Lucian Popuș și dl viceprimar - ec. Nicolae Leuce (cărora elevii, părinții, cadrele didactice, conducerea școlii - doamna director Domnica Pantea și directorul adjunct, prof. Delia Rogojan - le mulțumesc, fiindu-le recunoscători pentru tot sprijinul acordat, pentru prezența lor la toate evenimentele și activitățile importante din viața școlii).
Cu acest prilej, delegației i-a fost prezentată structura administrativă a  comunei, cu cele șase sate și renumitele stațiuni Băile Felix și Băile 1 Mai - mândria locuitorilor. Distinșii oaspeți au aflat apoi faptul că cei 1.086 de elevi și copii ai comunei sunt îndrumați pe drumul cunoașterii, cu multă competență profesională, de un colectiv de 74 de cadre didactice în cadrul a trei școli cu clasele I-VIII și o școală cu clasele I-IV, șapte grădinițe cu program prelungit și două centre de zi. În aceste centre, elevii romi își fac temele și servesc masa, beneficiind de cele mai bune condiții de pregătire, cheltuielile fiind suportate de Consiliul local al Primăriei Sînmartin.
Surpriza artiștilor
Cei mai talentați elevi ai școlii, pregătiți cu pricepere și dăruire de doamnele prof. Domnica Pantea, Viorica Marc Bulzan și Loredana Pantea, au prezentat înalților oaspeți un frumos program artistic. Membrii „Limfeea” (corul școlii), acompaniați de chitariști, au deschis programul cu două cântece în limba română și engleză. Elevii claselor a IV-a și a V-a au adus în fața musafirilor cele mai frumoase datini și obiceiuri ale românilor din Bihor, prinse în buchetul șezătorii intitulate „La lucratul cânepii”. Momentul artistic s-a încheiat cu o suită de dansuri populare, prezentată de formația de dansuri „Moștenitorii”, pregătiți de domnii instructori Mircea Dărăban și George Șimon. Micii artiști au avut pregătite pentru oaspeți mici atenții, lucrate de ei cu mult drag - o gingașă floare de lotus, simbol al unicei rezervații de nuferi din stațiunea Felix. Oaspeții au fost invitați apoi să vadă ce știu să facă zeci de mâini dibace - lucrările elevilor școlii adunate în cadrul unei superbe expoziții; rod bogat al truditorilor întru frumos, membri ai cercului  mâinilor dibace. Vizitatorii au fost plăcut surprinși de exponatele realizate prin tehnica origami (vaze, flori, coșuri, păsări) și quilling (ouă încondeiate și coșulete), icoane pe sticlă... Prichindeii comunei și  doamnele educatoare aveau expuse în cadrul expoziției machete cu peisaje de primăvară.
Și așa cum se obișnuiește la români, la finalul vizitei, oaspeții au fost serviți cu bucate tradiționale românești: clătite, plăcinte, gogoși, minciunele, gomboți cu prune, pască, cozonaci și alte bunătăți pregătite de cadrele didactice, mămicile și bunicile copiilor.
Ultima impresie contează, nu-i așa? Ei bine, înainte de plecare, gazdele i-au invitat pe distinșii oaspeți să viziteze școala: sălile de clasă, cabinetele și laboratoarele, biblioteca, terenul și sala de sport. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oaspeți din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia.

Trimite email
luni, 16 septembrie 2024, 06:28:23 Ora de vară a Europei de Est