Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Oaspeți din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia

Școala din Sînmartin a primit cu drag vizita unor

Oaspeți din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia

Miercuri, 23 martie 2011, elevii și dascălii Școlii din Sînmartin s-au simțit onorați să primească vizita delegației celor 17 profesori din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia, prezente la reuniunea de proiect Comenius de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea, intitulat „Plurilingvism: identitate și diversitate”.

Doamna profesor Domnica Pantea, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Sînmartin s-a arătat onorată și încântată să primească asemenea oaspeți dragi, adresându-le, din suflet, în numele cadrelor didactice, elevilor și părinților, un bun venit la Sînmartin (în oaza de frumusețe și sănătate a Bihorului). Salutul și mesajul s-au îndreptat, deopotrivă, spre profesorii străini, spre domnul director Ioan Mocan și toți colegii de la Școala „Nicolae Bălcescu” prezenți la Sînmartin. Aceeași deschidere și bucurie a manifestat și conducerea Primăriei Sînmartin, dl primar - ing. Lucian Popuș și dl viceprimar - ec. Nicolae Leuce (cărora elevii, părinții, cadrele didactice, conducerea școlii - doamna director Domnica Pantea și directorul adjunct, prof. Delia Rogojan - le mulțumesc, fiindu-le recunoscători pentru tot sprijinul acordat, pentru prezența lor la toate evenimentele și activitățile importante din viața școlii).
Cu acest prilej, delegației i-a fost prezentată structura administrativă a  comunei, cu cele șase sate și renumitele stațiuni Băile Felix și Băile 1 Mai - mândria locuitorilor. Distinșii oaspeți au aflat apoi faptul că cei 1.086 de elevi și copii ai comunei sunt îndrumați pe drumul cunoașterii, cu multă competență profesională, de un colectiv de 74 de cadre didactice în cadrul a trei școli cu clasele I-VIII și o școală cu clasele I-IV, șapte grădinițe cu program prelungit și două centre de zi. În aceste centre, elevii romi își fac temele și servesc masa, beneficiind de cele mai bune condiții de pregătire, cheltuielile fiind suportate de Consiliul local al Primăriei Sînmartin.
Surpriza artiștilor
Cei mai talentați elevi ai școlii, pregătiți cu pricepere și dăruire de doamnele prof. Domnica Pantea, Viorica Marc Bulzan și Loredana Pantea, au prezentat înalților oaspeți un frumos program artistic. Membrii „Limfeea” (corul școlii), acompaniați de chitariști, au deschis programul cu două cântece în limba română și engleză. Elevii claselor a IV-a și a V-a au adus în fața musafirilor cele mai frumoase datini și obiceiuri ale românilor din Bihor, prinse în buchetul șezătorii intitulate „La lucratul cânepii”. Momentul artistic s-a încheiat cu o suită de dansuri populare, prezentată de formația de dansuri „Moștenitorii”, pregătiți de domnii instructori Mircea Dărăban și George Șimon. Micii artiști au avut pregătite pentru oaspeți mici atenții, lucrate de ei cu mult drag - o gingașă floare de lotus, simbol al unicei rezervații de nuferi din stațiunea Felix. Oaspeții au fost invitați apoi să vadă ce știu să facă zeci de mâini dibace - lucrările elevilor școlii adunate în cadrul unei superbe expoziții; rod bogat al truditorilor întru frumos, membri ai cercului  mâinilor dibace. Vizitatorii au fost plăcut surprinși de exponatele realizate prin tehnica origami (vaze, flori, coșuri, păsări) și quilling (ouă încondeiate și coșulete), icoane pe sticlă... Prichindeii comunei și  doamnele educatoare aveau expuse în cadrul expoziției machete cu peisaje de primăvară.
Și așa cum se obișnuiește la români, la finalul vizitei, oaspeții au fost serviți cu bucate tradiționale românești: clătite, plăcinte, gogoși, minciunele, gomboți cu prune, pască, cozonaci și alte bunătăți pregătite de cadrele didactice, mămicile și bunicile copiilor.
Ultima impresie contează, nu-i așa? Ei bine, înainte de plecare, gazdele i-au invitat pe distinșii oaspeți să viziteze școala: sălile de clasă, cabinetele și laboratoarele, biblioteca, terenul și sala de sport. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oaspeți din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019