Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oaspeți din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia

Școala din Sînmartin a primit cu drag vizita unor

Oaspeți din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia

Miercuri, 23 martie 2011, elevii și dascălii Școlii din Sînmartin s-au simțit onorați să primească vizita delegației celor 17 profesori din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia, prezente la reuniunea de proiect Comenius de la Școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea, intitulat „Plurilingvism: identitate și diversitate”.

Doamna profesor Domnica Pantea, directorul Școlii cu clasele I-VIII din Sînmartin s-a arătat onorată și încântată să primească asemenea oaspeți dragi, adresându-le, din suflet, în numele cadrelor didactice, elevilor și părinților, un bun venit la Sînmartin (în oaza de frumusețe și sănătate a Bihorului). Salutul și mesajul s-au îndreptat, deopotrivă, spre profesorii străini, spre domnul director Ioan Mocan și toți colegii de la Școala „Nicolae Bălcescu” prezenți la Sînmartin. Aceeași deschidere și bucurie a manifestat și conducerea Primăriei Sînmartin, dl primar - ing. Lucian Popuș și dl viceprimar - ec. Nicolae Leuce (cărora elevii, părinții, cadrele didactice, conducerea școlii - doamna director Domnica Pantea și directorul adjunct, prof. Delia Rogojan - le mulțumesc, fiindu-le recunoscători pentru tot sprijinul acordat, pentru prezența lor la toate evenimentele și activitățile importante din viața școlii).
Cu acest prilej, delegației i-a fost prezentată structura administrativă a  comunei, cu cele șase sate și renumitele stațiuni Băile Felix și Băile 1 Mai - mândria locuitorilor. Distinșii oaspeți au aflat apoi faptul că cei 1.086 de elevi și copii ai comunei sunt îndrumați pe drumul cunoașterii, cu multă competență profesională, de un colectiv de 74 de cadre didactice în cadrul a trei școli cu clasele I-VIII și o școală cu clasele I-IV, șapte grădinițe cu program prelungit și două centre de zi. În aceste centre, elevii romi își fac temele și servesc masa, beneficiind de cele mai bune condiții de pregătire, cheltuielile fiind suportate de Consiliul local al Primăriei Sînmartin.
Surpriza artiștilor
Cei mai talentați elevi ai școlii, pregătiți cu pricepere și dăruire de doamnele prof. Domnica Pantea, Viorica Marc Bulzan și Loredana Pantea, au prezentat înalților oaspeți un frumos program artistic. Membrii „Limfeea” (corul școlii), acompaniați de chitariști, au deschis programul cu două cântece în limba română și engleză. Elevii claselor a IV-a și a V-a au adus în fața musafirilor cele mai frumoase datini și obiceiuri ale românilor din Bihor, prinse în buchetul șezătorii intitulate „La lucratul cânepii”. Momentul artistic s-a încheiat cu o suită de dansuri populare, prezentată de formația de dansuri „Moștenitorii”, pregătiți de domnii instructori Mircea Dărăban și George Șimon. Micii artiști au avut pregătite pentru oaspeți mici atenții, lucrate de ei cu mult drag - o gingașă floare de lotus, simbol al unicei rezervații de nuferi din stațiunea Felix. Oaspeții au fost invitați apoi să vadă ce știu să facă zeci de mâini dibace - lucrările elevilor școlii adunate în cadrul unei superbe expoziții; rod bogat al truditorilor întru frumos, membri ai cercului  mâinilor dibace. Vizitatorii au fost plăcut surprinși de exponatele realizate prin tehnica origami (vaze, flori, coșuri, păsări) și quilling (ouă încondeiate și coșulete), icoane pe sticlă... Prichindeii comunei și  doamnele educatoare aveau expuse în cadrul expoziției machete cu peisaje de primăvară.
Și așa cum se obișnuiește la români, la finalul vizitei, oaspeții au fost serviți cu bucate tradiționale românești: clătite, plăcinte, gogoși, minciunele, gomboți cu prune, pască, cozonaci și alte bunătăți pregătite de cadrele didactice, mămicile și bunicile copiilor.
Ultima impresie contează, nu-i așa? Ei bine, înainte de plecare, gazdele i-au invitat pe distinșii oaspeți să viziteze școala: sălile de clasă, cabinetele și laboratoarele, biblioteca, terenul și sala de sport. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oaspeți din Anglia, Franța, Finlanda, Italia, Spania și Turcia.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:43:31 Ora de vară a Europei de Est