Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Întâlnire de proiect Comenius la Birmingham,UK

De pe Pământ... spre Marte

Întâlnire de proiect Comenius la Birmingham,UK

După întrunirile din Amsterdam, octombrie 2009, Roma, martie 2010, Oradea, mai 2010 și Lyon, noiembrie 2010, echipele membre ale proiectului multilateral Comenius – M.E.T.E.R. s-au reunit, marți, 22 martie 2011, la King Edward VI High School for Girls din Birmingham, Anglia.

Echipa de proiect este formată din reprezentanți ai unor școli din: Grecia, Franța, Italia, Olanda, Marea Britanie și România (Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea).
La întâlnirea de la Birmingham, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” a fost reprezentat de elevii: Georgiana Gavra (clasa a XI-a C), Cristian Man (a X-a E), Florin Surdan și Gabor Dios (din a X-a A), însoțiți de profesorii: Nicoleta Pazmany - coordonator național, Camelia Pop și Diana Curilă.
Tema - Working Together
Miercuri, 23 martie 2011, a avut loc deschiderea festivă a evenimentului, condusă de domnul Bernie Tedd, coordonatorul proiectului la nivelul școlii gazdă, la care au participat directorul școlii, dna Sarah Evans, reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu dl David Holmes. Fiecare echipă participantă a prezentat activitățile desfășurate în orașul de proveniență, urmate de un moment artistic specific. Nicoleta Pazmany, coordonatorul echipei noastre, a făcut o scurtă prezentare a activităților din cadrul proiectului desfășurate la Oradea, iar elevii Georgiana Gavra și Florin Surdan au susținut un recital de poezie bilingv „La steaua”, de Mihai Eminescu, pe muzica lui George Enescu, fiind  aplaudați și apreciați de către participanți.
În cursul aceleiași zile, s-au desfășurat diverse activități pe grupe de elevi, urmate de un concurs între echipele multinaționale formate din câte cinci membri. Elevii au lucrat împreună, având diferite teme din sfera astronomiei, fizicii și a măsurătorilor, trebuind să-și utilizeze cunoștințele și să-și pună în valoare creativitatea. Fiecare grup a fost monitorizat de câte un profesor. Prezentarea activităților s-a făcut în fața unui juriu care a decis echipele câștigătoare. A fost un succes pentru echipa lui Florin Surdan care a ocupat locul II. Seara, alături de invitați ai Societății de Astronomie din Birmingham, elevii au efectuat observații cu ajutorul telescoapelor.
La Observatorul din Greenwich
Joi, 24 martie, zi cu semnificație aparte pentru echipa noastră, ai cărei membri fac parte din Astroclubul „Meridian 0”. Toți participanții au avut ocazia să viziteze Observatorul din Greenwich, linia meridiană și simbolul Meridianului Zero. Tot aici au putut admira celebrele ceasuri ale lui John Harrison care a câștigat premiul pentru determinarea longitudinii pe mare, telescopul de 28 inch, cel mai mare de acest tip din Marea Britanie și au avut ocazia să atingă un meteorit vechi de 4,5 miliarde ani. Experiența de la Planetariul lui Peter Harrison a fost inedită, iar emoțiile au fost pe măsura măreției imaginilor prezentate în programul despre viața stelelor.
O călătorie pe Marte
Vineri, 25 martie, vizita la Centrul Spațial din Leicester le-a dat ocazia elevilor și profesorilor să se transpună în locul astronauților, simulând o călătorie pe Marte. Elevii au avut ocazia să lucreze în echipă, fiecare având sarcini precise. Astfel, Georgiana s-a ocupat de izolarea filtrelor de oxigen contaminate radioactiv, Cristi primea date despre rocile și solul marțian, colectate de Florin și le compara cu cele de pe Terra, iar Gabi răspundea de securitatea navei, ocupându-se cu luarea de măsuri urgente în caz de creștere excesivă a umidității care ar fi periclitat funcționarea aparaturii de bord. Alți membri, din celelalte echipe, au fost ofițeri de navigație sau au făcut parte din echipa  de comunicare.Totul părea foarte real și implicarea a fost maximă  mai ales în momentul când „s-a produs” o avarie.
La Planetariul de la Centrul Spațial
După această experiență unică, Planetariul de la Centrul Spațial a fost  o ocazie de a efectua o fascinantă călătorie printre stele.
Ziua s-a încheiat cu un nou concurs la care elevii îndrumați de profesori au trebuit să răspundă la întrebări pe teme de astronomie, să construiască o rachetă care să funcționeze și să realizeze un  desen al reliefului lunar. Echipa în care s-a aflat Georgiana Gavra a câștigat locul I, spre marea noastră bucurie...
Întâlnirea s-a încheiat (prea repede după părerea tuturor) la aeroportul din Birmingham, unde ne-am îmbarcat împreună cu colegii din Franța, Italia și Olanda, în cursa de Amsterdam, după care am schimbat avionul și am decolat spre Budapesta, iar apoi destinația Oradea. Plini de emoții și cu un bagaj imens de informații, lăsând o bună impresie gazdelor, elevii s-au întors în țară plini de entuziasm și de dorința de cunoaștere mai profundă a misterelor Universului.
Vineri – deseminare, în sala profesorală
Mai bogați sufletește și spiritual și la fel de entuziaști, Georgiana, Cristi, Florin și Dios, împreună cu cei trei profesori însoțitori (Nicoleta Pazmany, Camelia Pop și Diana Curilă) au povestit, vineri (1 aprilie 2011), în sala profesorală, cum a decurs întâlnirea de proiect de la Birmingham. Relatările lor emoționante au fost susținute de imagini superbe, prezentate în power point, de pliante, de posterul echipei și de multe alte poze și cărți, adunate într-o adevărată expoziție. După această ieșire în spațiu, elevii (dar și profesorii însoțitori) s-au încărcat cu energie pozitivă chiar de pe Meridianul Zero, de la Observatorul din Greenwich, din Planetariul de la Centrul Spațial... Chiar dacă au ajuns pe Marte și printre stele, întorși pe Pământ și acasă, ei și-au revenit complet. Realitatea cotidiană i-a adus cu picioarele pe pământ, chiar dacă  fiecare în parte (Georgiana, Cristi, Florin și Dios), mai îndrăgostit de astronomie, mai romantic și mai optimist decât ieri și-ar mai dori să fie cu capul în nori, navigând spre galaxii mai norocoase! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâlnire de proiect Comenius la Birmingham,UK.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 august 2020