Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire de proiect Comenius la Birmingham,UK

De pe Pământ... spre Marte

Întâlnire de proiect Comenius la Birmingham,UK

După întrunirile din Amsterdam, octombrie 2009, Roma, martie 2010, Oradea, mai 2010 și Lyon, noiembrie 2010, echipele membre ale proiectului multilateral Comenius – M.E.T.E.R. s-au reunit, marți, 22 martie 2011, la King Edward VI High School for Girls din Birmingham, Anglia.

Echipa de proiect este formată din reprezentanți ai unor școli din: Grecia, Franța, Italia, Olanda, Marea Britanie și România (Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea).
La întâlnirea de la Birmingham, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” a fost reprezentat de elevii: Georgiana Gavra (clasa a XI-a C), Cristian Man (a X-a E), Florin Surdan și Gabor Dios (din a X-a A), însoțiți de profesorii: Nicoleta Pazmany - coordonator național, Camelia Pop și Diana Curilă.
Tema - Working Together
Miercuri, 23 martie 2011, a avut loc deschiderea festivă a evenimentului, condusă de domnul Bernie Tedd, coordonatorul proiectului la nivelul școlii gazdă, la care au participat directorul școlii, dna Sarah Evans, reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu dl David Holmes. Fiecare echipă participantă a prezentat activitățile desfășurate în orașul de proveniență, urmate de un moment artistic specific. Nicoleta Pazmany, coordonatorul echipei noastre, a făcut o scurtă prezentare a activităților din cadrul proiectului desfășurate la Oradea, iar elevii Georgiana Gavra și Florin Surdan au susținut un recital de poezie bilingv „La steaua”, de Mihai Eminescu, pe muzica lui George Enescu, fiind  aplaudați și apreciați de către participanți.
În cursul aceleiași zile, s-au desfășurat diverse activități pe grupe de elevi, urmate de un concurs între echipele multinaționale formate din câte cinci membri. Elevii au lucrat împreună, având diferite teme din sfera astronomiei, fizicii și a măsurătorilor, trebuind să-și utilizeze cunoștințele și să-și pună în valoare creativitatea. Fiecare grup a fost monitorizat de câte un profesor. Prezentarea activităților s-a făcut în fața unui juriu care a decis echipele câștigătoare. A fost un succes pentru echipa lui Florin Surdan care a ocupat locul II. Seara, alături de invitați ai Societății de Astronomie din Birmingham, elevii au efectuat observații cu ajutorul telescoapelor.
La Observatorul din Greenwich
Joi, 24 martie, zi cu semnificație aparte pentru echipa noastră, ai cărei membri fac parte din Astroclubul „Meridian 0”. Toți participanții au avut ocazia să viziteze Observatorul din Greenwich, linia meridiană și simbolul Meridianului Zero. Tot aici au putut admira celebrele ceasuri ale lui John Harrison care a câștigat premiul pentru determinarea longitudinii pe mare, telescopul de 28 inch, cel mai mare de acest tip din Marea Britanie și au avut ocazia să atingă un meteorit vechi de 4,5 miliarde ani. Experiența de la Planetariul lui Peter Harrison a fost inedită, iar emoțiile au fost pe măsura măreției imaginilor prezentate în programul despre viața stelelor.
O călătorie pe Marte
Vineri, 25 martie, vizita la Centrul Spațial din Leicester le-a dat ocazia elevilor și profesorilor să se transpună în locul astronauților, simulând o călătorie pe Marte. Elevii au avut ocazia să lucreze în echipă, fiecare având sarcini precise. Astfel, Georgiana s-a ocupat de izolarea filtrelor de oxigen contaminate radioactiv, Cristi primea date despre rocile și solul marțian, colectate de Florin și le compara cu cele de pe Terra, iar Gabi răspundea de securitatea navei, ocupându-se cu luarea de măsuri urgente în caz de creștere excesivă a umidității care ar fi periclitat funcționarea aparaturii de bord. Alți membri, din celelalte echipe, au fost ofițeri de navigație sau au făcut parte din echipa  de comunicare.Totul părea foarte real și implicarea a fost maximă  mai ales în momentul când „s-a produs” o avarie.
La Planetariul de la Centrul Spațial
După această experiență unică, Planetariul de la Centrul Spațial a fost  o ocazie de a efectua o fascinantă călătorie printre stele.
Ziua s-a încheiat cu un nou concurs la care elevii îndrumați de profesori au trebuit să răspundă la întrebări pe teme de astronomie, să construiască o rachetă care să funcționeze și să realizeze un  desen al reliefului lunar. Echipa în care s-a aflat Georgiana Gavra a câștigat locul I, spre marea noastră bucurie...
Întâlnirea s-a încheiat (prea repede după părerea tuturor) la aeroportul din Birmingham, unde ne-am îmbarcat împreună cu colegii din Franța, Italia și Olanda, în cursa de Amsterdam, după care am schimbat avionul și am decolat spre Budapesta, iar apoi destinația Oradea. Plini de emoții și cu un bagaj imens de informații, lăsând o bună impresie gazdelor, elevii s-au întors în țară plini de entuziasm și de dorința de cunoaștere mai profundă a misterelor Universului.
Vineri – deseminare, în sala profesorală
Mai bogați sufletește și spiritual și la fel de entuziaști, Georgiana, Cristi, Florin și Dios, împreună cu cei trei profesori însoțitori (Nicoleta Pazmany, Camelia Pop și Diana Curilă) au povestit, vineri (1 aprilie 2011), în sala profesorală, cum a decurs întâlnirea de proiect de la Birmingham. Relatările lor emoționante au fost susținute de imagini superbe, prezentate în power point, de pliante, de posterul echipei și de multe alte poze și cărți, adunate într-o adevărată expoziție. După această ieșire în spațiu, elevii (dar și profesorii însoțitori) s-au încărcat cu energie pozitivă chiar de pe Meridianul Zero, de la Observatorul din Greenwich, din Planetariul de la Centrul Spațial... Chiar dacă au ajuns pe Marte și printre stele, întorși pe Pământ și acasă, ei și-au revenit complet. Realitatea cotidiană i-a adus cu picioarele pe pământ, chiar dacă  fiecare în parte (Georgiana, Cristi, Florin și Dios), mai îndrăgostit de astronomie, mai romantic și mai optimist decât ieri și-ar mai dori să fie cu capul în nori, navigând spre galaxii mai norocoase! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâlnire de proiect Comenius la Birmingham,UK.

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 10:11:44 Ora de vară a Europei de Est