Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Uniți împotriva violenței”

Ieri, la L.P.S „Bihorul”

„Uniți împotriva violenței”

Miercuri (6 aprilie 2011), la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea, s-a desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului educațional „Uniți împotriva violenței”.

Proiectul se derulează în parteneriat cu I.P.J. Bihor, coordonatori de proiect, prof. Georgeta Susa – consilier educativ și comisar de poliție Ioana Indrieș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității. Echipa de proiect este formată din: prof. psiholog Crina Crețu, Simona Zau, Livia Benea, Dorina Dulău, Ancuța Crișan și Maria Reblean; agent de poliție Lăcrimioara Fărcane (Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității), Denisa Chețan și Simona Dejeu - reprezentanți ANITP –Centrul Regional Oradea.
„Cu acest nou proiect educațional urmărim abordarea educației tinerilor pentru prevenirea situațiilor de risc: violență în școală și în familie, trafic de persoane, modificarea atitudinii și comportamentului acestora față de mediul înconjurător și conștientizarea rolului lor în rezolvarea problemelor comunității prin adoptarea unei conduite care să contribuie la ameliorarea problemelor omenirii în secolul XXI”, a ținut să sublinieze consilierul educativ.
Filmulețe, activitate interactivă și pe grupuri
Agentul de poliție Lăcrimioara Fărcane a prezentat, în power point, câte un filmuleț, după care printr-o activitate interactivă a trecut la discutarea problematicii prezentate și la stabilirea învățămintelor, în scopul prevenirii delincvenței juvenile și victimizării minorilor. „Am abordat tema „Violența și agresivitatea”, prin prezentarea formelor de manifestare a violenței, motivele adoptării unui comportament agresiv, consecințele, dar și modalitățile concrete de prevenire a acestui fenomen”, ne-a declarat Lăcrimoara.
„Legea există. Noi trebuie să o respectăm!”
Lăcrimioara are priză la tineri, știe cum să pună problemele, dovedindu-se și un bun psiholog. La activitatea independentă pe grupe le-a cerut elevilor celor două clase prezente (a IX-a și a X-a C) să descopere și să scrie pe hârtie câte cinci reguli pentru buna funcționare a grupului, dar și cinci sancțiuni pentru cei care nu se conformează regulilor, avantaje și dezavantaje. Concluzia trasă la final de Lăcrimioara a fost aceea că „Legea există, nu mai trebuie să ne batem capul să descoperim regulile. Noi trebuie să o respectăm!”
Inspectoratul de Poliție (Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității) a lansat, marți (5 aprilie), la Școala „Dacia” din Oradea, o nouă campanie „Atenție, circul și eu!” Campania va fi susținută prin acțiuni zilnice în școlile din municipiul Oradea și județul Bihor.
Traficul de persoane
Tot în cadrul proiectului „Uniți împotriva violenței”, în perioada anterioară, la liceul sportiv s-au desfășurat două activități susținute de Denisa Chețan și Simona Dejeu, reprezentanții ANITP – Centru Regional Oradea: „Traficul de persoane – formă de violență asupra tinerilor” și „Fii atent. Þi se poate întâmpla!”
Denisa și Simona au prezentat elevilor (așa după cum aveam să aflăm de la coordonatorul de proiect, prof. Georgeta Susa) aspecte privind fenomenul traficului de ființe umane din țara noastră, insistându-se asupra  modalităților de recrutare, a tipologiei recrutărilor, trăsăturilor și factorilor favorizanți. Elevii au urmărit materiale video care au cuprins mărturii ale victimelor traficului de persoane; au fost astfel învățați cum să se protejeze de eventualele capcane întinse de traficanți. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:   

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:57:12 Ora de vară a Europei de Est