Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rămâi la școală/ Maradj az iskolaban

Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România

Rămâi la școală/ Maradj az iskolaban

În sala amfiteatru a Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea a avut loc, vineri (8 aprilie 2011), deschiderea oficială a celei de-a treia reuniuni din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România (2007 - 2013), sugestiv intitulat „Rămâi la școală”.

Directori și specialiști din 20 de școli din patru județe din România și Ungaria (din Bihor și Satu Mare, respectiv Hajdu Bihar și Szabolcs – Szatmar) și-au propus ca obiectiv principal al proiectului să adune și să facă cunoscute (printr-o lucrare comună – un manual metodologic) acele metode folosite în scopul prevenirii și micșorării abandonului în școlile din zona de frontieră româno-maghiară care se ocupă cu tineri dezavantajați și înființarea unei rețele de cooperare.
Directorul Colegiului „Andrei Șaguna”, doamna profesor Antiana Man, a salutat participanții la reuniunea de proiect, profesori și alți specialiști, reprezentanți ai celor 20 de școli (câte cinci școli din fiecare județ; din Bihor, participă: colegiile tehnice „Andrei Șaguna” și „Traian Vuia”, grupurile școlare „Ioan Bococi”, „George Barițiu”, precum și Grupul Școlar Agroindustrial „Tamasi Aron” din Borș) și nu numai din Ungaria și România, implicați în proiect, precum și distinșii invitați: reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (prof. Nicolae Ungur – inspector școlar general adjunct, prof. inspectori școlari Ilie Crăciun, Florian Mieluț și Gyori Doina), consilierul local Bimbo Szuhai Tibor - reprezentant al Consiliului local în Consiliul de administrație al Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna”...
Coordonatori ai echipei de proiect din cele trei instituții partenere: Alexandrina Ligia Pop – directorul Colegiului Tehnic „Elisa Zamfirescu” din Satu Mare, expert profesional, coordonator al grupului de lucru pentru România (împreună cu prof. Mariana Cormoș și prof. Konya Ladiszlau -  inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare), Kadar Erika (împreună cu Kovacs Andras, Toth Ibolya și Kovacs Tozseh Veronica), din partea Asociației Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă – OTE din Debrețin, Inantsy Pap Sandor (împreună cu Lencses Brigitta și Balazs Laszlo), din partea Asociației Karpatokert (Ungaria), au vorbit despre primele două întâlniri, din decembrie 2010 de la Beregdaroc (Ungaria) și de la Satu Mare (din februarie 2011). A fost evidențiată buna conlucrare din cadrul grupurilor de lucru și speranța că și la reuniunea de vineri, sâmbătă și duminică de la Oradea și Băile Felix se vor face pași importanți în pregătirea manualului metodologic.
După deschiderea oficială, gazdele au invitat participanții să viziteze școala (sălile de clasă, cabinetele și laboratoarele), precum și atelierele din clădirea de pe Brâncoveanu.
Modele de bune practici
În cadrul reuniunii de lucru de duminică dimineața, de la hotel Crișana din Băile Felix, dna profesor Alexandrina Ligia Pop a prezentat concluzile grupei nr. 4 de lucru. Cu un gust amar, domnia sa avea să sublinieze faptul că, din păcate, elevii nu-și aleg în cele mai multe cazuri modele din rândul profesorilor de la clasă sau din școală, ci adesea VIPuri de la TV, care nu sunt tocmai cele mai potrivite; ca bune practici, care pot fi preluate de la partenerii din Ungaria ar fi zilele de socializare; cât privește Legea abandonului, care există în țara vecină, această lege este foarte stufoasă și nu este agreată nici în Ungaria; ideea cu chestionarele pentru părinți a căzut din cauză că „este foarte greu să intri în relație cu părinții elevilor, prin urmare chestionarele vor fi aplicate elevilor”. Din celelalte teme dezbătute, dna Alexandrina Pop s-a oprit la bunele practici pe care elevii din Ungaria și le pot însuși în cadrul practicii pe care o efectueză în diferite școli partenere din Finlanda și Germania – „de unde ei se întorc cu alte mentalități legate de practica pe care au desfășurat-o în acele țări. Tot de la partenerii maghiari, putem prelua un model de mentorat.
La întâlnirea de la Satu Mare, partenerii noștri au fost impresionați de evaluarea pe baza portofoliului, portofoliul fiind o metodă de evaluare care pune în evidență progresul elevilor”, a conchis coordonatorul grupului de lucru pentru România, dna prof. Alexandrina Pop.
Dl Konya Ladiszlau - inspector școlar general adjunct al I.S.J. Satu Mare, remarca faptul că acum e foarte greu să schimbi proiectele centrale ale ministerului de resort care nu au pornit, așa cum era firesc și normal, de la evaluarea necesităților reale.
Domnia sa încuraja partenerii din școli spunându-le că vor avea tot mai mare căutare, pentru că sutele de absolvenți de învățământ superior, devenind șomeri cu diplomă, vor ajunge în situația de a abandona diplomele universitare și de a învăța alte calificări, cerute pe piața forței de muncă, strungari și alte meserii...
„Numai printr-o muncă exactă cu fiecare elev, prin activități atractive, îi vom putea determina pe elevii noștri să aleagă școala și nu prietenii de la cârciumă”, a concluzionat inspectorul general adjunct, dl Konya Ladiszlau.
Participanții la reuniunea de la Oradea și Băile Felix consideră întâlnirea o reușită și doresc să mulțumească pe această cale gazdelor și organizatorilor reuniunii: doamnei profesor Antiana Man - directorul Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, dlui prof. Gavril Porțan - director adjunct, dnelor prof. Biro Ildiko - coordonator de proiect și Costa Florica. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (99 de poze), accesați Galeria foto: Rămâi la școală/ Maradj az iskolaban.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:57:28 Ora de vară a Europei de Est