Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campania „Sfintele Paști în suflet de copil”

La C.T. „Andrei Șaguna” - Oradea

Campania „Sfintele Paști în suflet de copil”

Începând din acest an școlar, la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea s-a implementat Strategia Națională de Acțiune Comunitară.

Ce înseamnă SNAC? Înseamnă dezvoltarea activității de voluntariat, realizată de elevi din învățământul preuniversitar și studenți, care permite acestora să devină cetățeni informați și devotați solidarității umane. Acțiunea Comunitară poate fi inclusă în curriculumul la decizia școlii la toate nivelurile învățământului preuniversitar.
Prin intermediul SNAC, se urmărește încurajarea elevilor/tinerilor pentru a se dedica activităților desfășurate cu persoane aflate în dificultate, în scopul susținerii procesului de integrare socială a acestora, precum și de dezvoltare educațională personală; implicarea copiilor și adulților cu nevoi speciale, a cadrelor didactice, a elevilor și a altor voluntari în cadrul unor proiecte ce vor fi realizate în echipă; realizarea incluziunii și implicării persoanelor aflate în dificultate, prin angajarea tuturor celor interesați într-un program educațional de activități ce promovează intens integrarea socială; să stimuleze mental și să dezvolte abilitățile persoanelor cu nevoi speciale prin activități creative, de imaginație și terapeutice, cum ar fi artele plastice, arta dramatică, dansul, sportul, IT, muzica, abilitarea manuală și aromoterapia – și prin petrecerea timpului liber cu copiii/adulții;
„În cadrul Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna”, am stabilit un calendar de activități prin realizarea unui Acord de parteneriat cu Centrul de Plasament nr. 2 din Oradea. În cadrul acestui acord au fost stabiliți beneficiarii, cât și voluntarii SNAC. Dna director Antiana Man a fost foarte receptivă și deschisă, oferindu-ne toată disponibilitatea și sprijinul în orice demers am întreprins. Dintre activitățile desfășurate menționăm: Săptămâna  legumelor donate,  Festivalul  legumelor, Proiectul educațional umanitar desfășurat în cadrul SNAC Bihor și Asociația Bonga. Proiectul intitulat „Eu pot, poți și tu!”, Noi umblăm a colinda (daruri și colinde pentru Centrul de Plasament nr 2) , Cititor versus cinefil (vizionarea filmului „Moromeții”).
 Cu ocazia sărbătorilor pascale, am inițiat Campania „Sfintele Paști în suflet de copil”, care are ca scop colectarea unor obiecte de îmbrăcăminte și jucării pentru copiii dintr-un Centru de Plasament din Oradea. Voluntarii au adus în perioada 30 martie - 12 aprilie 2011, obiecte de îmbrăcăminte și jucării. În data de 14 aprilie, obiectele au fost donate Centrului de Plasament nr. 2 Oradea”; profesorii implicați în această activitate au fost: Silvia Malița, Cristina Olar, Dan Chișiu și Simona Lăcătușu, după cum ne-a declarat prof. Ramona Chișiu coordonatorul SNAC.
„Dar din dar se face raiul!”
De la prof. Biro Ildiko aveam să aflăm despre un alt proiect de voluntariat care se derulează, de patru ani, cu bune rezultate la nivelul colegiului. Este vorba despre proiectul „Dar din dar se face raiul!” (coordonat de prof. Alexandrina Teușdea, beneficiind de tot sprijinul din partea doamnei director Antiana Man). Fiind vorba de daruri, acestea au venit din partea tuturor catedrelor. Mână de la mână, dascălii și elevii, cu sufletul deschis, au reușit să adune o sumă însemnată din care s-a procurat țesătură polar pentru confecționarea a 27 de păturici pentru copiii părăsiți la Maternitatea Oradea. Păturicile au fost confecționate în atelierul de textile al colegiului...
Așadar, la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea, SNAC-ul este la el acasă, iar acțiunile „shogunilor” merită cunoscute, apreciate și încurajate de comunitatea locală! (Ovidiu Dan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:24:32 Ora de vară a Europei de Est