Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Concurs cu premii

Să învățăm să circulăm corect!

Concurs cu premii

Domnul profesor Virgil Matei, de la Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș, ne propune să ne îmbogățim cunoștințele legate de circulația rutieră, dar și să câștigăm premii, răspunzând corect la întrebările care vor fi puse în edițiile următoare ale rubricii...
Prin urmare, dragi elevi, fiți cu ochii pe ovidan.ro și revista OviDan, citiți, învățați... și veți câștiga de două ori!

Civilizația actuală nu ar putea fi concepută fără circulație, străzi, șosele și drumuri pe care circulă zi și noapte vehicule de tot felul.
Traficul rutier, care a luat amploare și tinde spre dimensiuni tot mai mari, a devenit un fenomen și trebuie să-i găsească pregătiți pe cei care folosesc drumul în calitate de pieton, pasager sau conducător de vehicul.
Copiii, „banca de credit” a viitorului, trebuie să se bucure de o atenție deosebită. A circula corect  înseamnă un act necesar și conștient de responsabilitate cetățenească, de civilizație. Dintre participanții la traficul rutier, elevii formează cea mai numeroasă categorie. Ei au obligația să cunoască și să respecte regulile de circulație. Pornind de la aceste considerente, ne propunem ca în mai multe episoade să prezentăm (sub formă de concurs) principalele reguli de circulație din codul rutier, pentru a forma elevilor deprinderi de circulație corectă.
Mai întâi despre circulația rutieră
Principalii termeni folosiți în circulația rutieră sunt: DRUM PUBLIC – orice cale de comunicare terestră, cu excepția căilor ferate, amenajată pentru circulația vehiculelor și aflată în administrarea unui organ de stat, dacă este deschisă circulației publice; PARTE CAROSABILĂ – parte a drumului public folosită în mod normal pentru circulația vehiculelor; BANDĂ DE CIRCULAÞIE – oricare dintre subdiviziunile longitudinale ale părții carosabile materializată sau nu prin marcaje rutiere, dacă are o lățime corespunzătoare pentru trecerea cu ușurință a unui șir de vehicule; INTERSECÞIE – locul de întâlnire sau de încrucișare a două sau mai multe drumuri publice oricare ar fi unghiul sau unghiurile axelor lor; CIRCULAÞIA INTERNAÞIONALĂ – orice circulație care implică trecerea cel puțin a unei frontiere; AGENT DE CIRCULAÞIE – ofițerul sau subofițerul de poliție însărcinat cu îndrumarea, supravegherea și controlul circulației pe drumurile publice; CONDUCĂTOR – persoana care pune în mișcare și direcționează deplasarea pe drumurile publice a unui vehicul, a animalelor de tracțiune, de povară, de călărie ori a turmelor; PIETON – este reprezentat de orice persoană, indiferent de vârstă, sex sau profesie, care se deplasează pe jos, pe un drum public; VEHICULE RUTIERE -
autovehicule, automobile, tractoare, mașini autopropulsate pentru lucrări, motocicluri, remorci, mopede, biciclete, vehicule cu tracțiune animală, vehicule trase sau împinse cu brațele...
Rubrica și concursul sunt realizate de prof. MATEI VIRGIL, de la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș.

Trimite email

sâmbătă, 8 mai 2021