Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Concurs cu premii

Să învățăm să circulăm corect!

Concurs cu premii

Domnul profesor Virgil Matei, de la Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș, ne propune să ne îmbogățim cunoștințele legate de circulația rutieră, dar și să câștigăm premii, răspunzând corect la întrebările care vor fi puse în edițiile următoare ale rubricii...
Prin urmare, dragi elevi, fiți cu ochii pe ovidan.ro și revista OviDan, citiți, învățați... și veți câștiga de două ori!

Civilizația actuală nu ar putea fi concepută fără circulație, străzi, șosele și drumuri pe care circulă zi și noapte vehicule de tot felul.
Traficul rutier, care a luat amploare și tinde spre dimensiuni tot mai mari, a devenit un fenomen și trebuie să-i găsească pregătiți pe cei care folosesc drumul în calitate de pieton, pasager sau conducător de vehicul.
Copiii, „banca de credit” a viitorului, trebuie să se bucure de o atenție deosebită. A circula corect  înseamnă un act necesar și conștient de responsabilitate cetățenească, de civilizație. Dintre participanții la traficul rutier, elevii formează cea mai numeroasă categorie. Ei au obligația să cunoască și să respecte regulile de circulație. Pornind de la aceste considerente, ne propunem ca în mai multe episoade să prezentăm (sub formă de concurs) principalele reguli de circulație din codul rutier, pentru a forma elevilor deprinderi de circulație corectă.
Mai întâi despre circulația rutieră
Principalii termeni folosiți în circulația rutieră sunt: DRUM PUBLIC – orice cale de comunicare terestră, cu excepția căilor ferate, amenajată pentru circulația vehiculelor și aflată în administrarea unui organ de stat, dacă este deschisă circulației publice; PARTE CAROSABILĂ – parte a drumului public folosită în mod normal pentru circulația vehiculelor; BANDĂ DE CIRCULAÞIE – oricare dintre subdiviziunile longitudinale ale părții carosabile materializată sau nu prin marcaje rutiere, dacă are o lățime corespunzătoare pentru trecerea cu ușurință a unui șir de vehicule; INTERSECÞIE – locul de întâlnire sau de încrucișare a două sau mai multe drumuri publice oricare ar fi unghiul sau unghiurile axelor lor; CIRCULAÞIA INTERNAÞIONALĂ – orice circulație care implică trecerea cel puțin a unei frontiere; AGENT DE CIRCULAÞIE – ofițerul sau subofițerul de poliție însărcinat cu îndrumarea, supravegherea și controlul circulației pe drumurile publice; CONDUCĂTOR – persoana care pune în mișcare și direcționează deplasarea pe drumurile publice a unui vehicul, a animalelor de tracțiune, de povară, de călărie ori a turmelor; PIETON – este reprezentat de orice persoană, indiferent de vârstă, sex sau profesie, care se deplasează pe jos, pe un drum public; VEHICULE RUTIERE -
autovehicule, automobile, tractoare, mașini autopropulsate pentru lucrări, motocicluri, remorci, mopede, biciclete, vehicule cu tracțiune animală, vehicule trase sau împinse cu brațele...
Rubrica și concursul sunt realizate de prof. MATEI VIRGIL, de la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș.

Trimite email
miercuri, 22 ianuarie 2025, 17:40:35 Ora standard a Europei de Est