Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Reumatismul articular acut (R.A.A.)

Sfatul medicului

Reumatismul articular acut (R.A.A.)

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

R.A.A. este o boală inflamatorie multisistemică a țesutului conjunctiv care afectează în principal cordul, vasele sanguine, articulațiile, sistemul nervos central și țesutul celular subcutanat. R.A.A. reprezintă, în esență, o sechelă nesupurativă întârziată a unei infecții faringiene cu streptococ betahemolitic grupa A, caracterizată prin leziuni inflamatorii ale țesutului conjunctiv. Se manifestă ca o boală acută cu caracter autolimitat sau poate evolua în pusee acute, cu posibilitatea apariției sechelelor cardiace. Deși afectează prin definiție articulațiile, de importanță majoră este participarea cardiacă.
Factorul determinant este streptococul betahemolitic grupa A. Localizarea faringiană a infecției este obligatorie. R.A.A. apare întotdeauna după o perioadă (interval liber) de 2-4 săptămâni de la infecția faringiană cu streptococ betahemolitic grup A.
Boala a fost cel mai frecvent observată la grupa de vârstă cuprinsă între 5 și 15 ani.
Manifestările clinice înregistrează variații remarcabile de la un bolnav la altul, existând bolnavi cu febră nesemnificativă și artrită migratorie ușoară, în timp ce alții pot prezenta poliartrită severă, pseudoparalizii, insuficiență cardiacă.
În ultimele două decenii, pe lângă raritatea cazurilor s-a remarcat în marea majoritate a copiilor prezența unor forme ușoare de R.A.A.
Diagnosticul de R.A.A. se pune pe baza prezenței durerilor articulare (artrită) care apar în repaus și se accentuează în timpul mișcărilor, localizate la nivelul articulațiilor mari (genunchi, glezne, pumni, coate) însoțite sau nu de manifestări cardiace (tahicardie, suflu sistolic, cardiomegalie, insuficiență cardiacă) care apar de obicei la una-două săptămâni de la debutul bolii; se pot asocia manifestări neurologice la un interval de două-patru luni de la debutul R.A.A.; manifestările cutanate sunt rare (eritem inelar, noduli subcutanați). Manifestările nespecifice (minore) ale R.A.A. sunt febra, artralgiile, epistaxisul și durerile abdominale acute.
Examenele de laborator trebuie să pună în evidență prezența streptococului betahemolitic grup A în exudatul faringian și prin creșterea titrului ASLO (care este semnificativ pentru diagnostic atunci când atinge valoarea de 500 u/ml) și modificarea probelor inflamatorii (VSH, CRP, leucocite etc).
Tratamentul R.A.A. are ca obiective: *eradicarea infecției streptococice prin administrarea de Penicilină timp de 7-10 zile (sau alte preparate recomandate de medic); profilaxia secundară de prevenire a infecțiilor respiratorii cu streptococ betahemolitic grup A se face la persoanele care au avut deja un puseu de R.A.A., aceasta se realizează prin administrarea de Moldamin injectabil timp de minimum 5 ani de zile după atacul acut *tratamentul antiinflamator al artritei care se face cu acid acetilsalicilic timp de 4-6 săptămâni.
R.A.A. evoluează autolimitat în pusee de 8-12 săptămâni, formele cu cardită severă înregistrând evoluții mai lungi.

Trimite email

joi, 13 august 2020