Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Reumatismul articular acut (R.A.A.)

Sfatul medicului

Reumatismul articular acut (R.A.A.)

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

R.A.A. este o boală inflamatorie multisistemică a țesutului conjunctiv care afectează în principal cordul, vasele sanguine, articulațiile, sistemul nervos central și țesutul celular subcutanat. R.A.A. reprezintă, în esență, o sechelă nesupurativă întârziată a unei infecții faringiene cu streptococ betahemolitic grupa A, caracterizată prin leziuni inflamatorii ale țesutului conjunctiv. Se manifestă ca o boală acută cu caracter autolimitat sau poate evolua în pusee acute, cu posibilitatea apariției sechelelor cardiace. Deși afectează prin definiție articulațiile, de importanță majoră este participarea cardiacă.
Factorul determinant este streptococul betahemolitic grupa A. Localizarea faringiană a infecției este obligatorie. R.A.A. apare întotdeauna după o perioadă (interval liber) de 2-4 săptămâni de la infecția faringiană cu streptococ betahemolitic grup A.
Boala a fost cel mai frecvent observată la grupa de vârstă cuprinsă între 5 și 15 ani.
Manifestările clinice înregistrează variații remarcabile de la un bolnav la altul, existând bolnavi cu febră nesemnificativă și artrită migratorie ușoară, în timp ce alții pot prezenta poliartrită severă, pseudoparalizii, insuficiență cardiacă.
În ultimele două decenii, pe lângă raritatea cazurilor s-a remarcat în marea majoritate a copiilor prezența unor forme ușoare de R.A.A.
Diagnosticul de R.A.A. se pune pe baza prezenței durerilor articulare (artrită) care apar în repaus și se accentuează în timpul mișcărilor, localizate la nivelul articulațiilor mari (genunchi, glezne, pumni, coate) însoțite sau nu de manifestări cardiace (tahicardie, suflu sistolic, cardiomegalie, insuficiență cardiacă) care apar de obicei la una-două săptămâni de la debutul bolii; se pot asocia manifestări neurologice la un interval de două-patru luni de la debutul R.A.A.; manifestările cutanate sunt rare (eritem inelar, noduli subcutanați). Manifestările nespecifice (minore) ale R.A.A. sunt febra, artralgiile, epistaxisul și durerile abdominale acute.
Examenele de laborator trebuie să pună în evidență prezența streptococului betahemolitic grup A în exudatul faringian și prin creșterea titrului ASLO (care este semnificativ pentru diagnostic atunci când atinge valoarea de 500 u/ml) și modificarea probelor inflamatorii (VSH, CRP, leucocite etc).
Tratamentul R.A.A. are ca obiective: *eradicarea infecției streptococice prin administrarea de Penicilină timp de 7-10 zile (sau alte preparate recomandate de medic); profilaxia secundară de prevenire a infecțiilor respiratorii cu streptococ betahemolitic grup A se face la persoanele care au avut deja un puseu de R.A.A., aceasta se realizează prin administrarea de Moldamin injectabil timp de minimum 5 ani de zile după atacul acut *tratamentul antiinflamator al artritei care se face cu acid acetilsalicilic timp de 4-6 săptămâni.
R.A.A. evoluează autolimitat în pusee de 8-12 săptămâni, formele cu cardită severă înregistrând evoluții mai lungi.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:22:35 Ora de vară a Europei de Est