Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizită de studiu în Turcia, la Kirșehir

Diseminarea proiectului

Vizită de studiu în Turcia, la Kirșehir

În perioada 12-15 aprilie 2011, dl prof. Vonea Răzvan a participat la o vizită de studiu Comenius prin Programul transversal al Programului de învățare pe tot parcursul vieții, cu tematica „Tendințe, perspective și schimbări de roluri în managementul școlar al unităților de învățământ”, în Turcia, în orașul Kirșehir (în mijlocul Turciei).

În perioada 12-15 aprilie 2011, dl prof. Vonea Răzvan a participat la o vizită de studiu Comenius prin Programul transversal al Programului de învățare pe tot parcursul vieții, cu tematica „Tendințe, perspective și schimbări de roluri în managementul școlar al unităților de învățământ”, în Turcia, în orașul Kirșehir.
Tipul acțiunii este cel al mobilităților individuale – Vizită de studiu pentru specialiștii din domeniul educațional și se adresează directorilor de unități școlare.
Vizita de studiu obținută a fost rezultatul aprobării cererii de finanțare de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (www.anpcdefp.ro). Grantul care mi s-a aprobat a fost de 950 de euro, pentru cheltuieli de transport și cheltuieli de subzistență. Vizita mea de studiu care a întrunit nouă directori de unități școlare din Europa nu ar fi putut avea loc fără sprijinul financiar primit în cadrul programul LLP, prin Agenția Națională și Comisia Europeană.
Tematica vizitei de studiu se circumscrie leadership-ului unităților școlare, perspectivelor și schimbării rolului directorilor de școală. Vizita de studiu la care am participat se înscrie pe linia perfecționării directorilor de școli din țările europene, în ceea ce privește stilurile de management din diferite țări europene; organizarea activității manageriale din școli; planificarea, organizarea, coordonarea, controlul și îndrumarea pe care directorii le implementează în cadrul organizațiilor lor școlare.
La această vizită de studiu au partipat directori de școli din nouă țări europene: România, Ungaria, Italia, Anglia, Finlanda, Slovenia, Bulgaria, Spania și Olanda.
Instituția organizatoare, gazdă, a fost Kirsehir Zusuf Demir Bilim ve Sanat Merkezi, prin dna profesor de limba engleză Ozlem Akin. Instituția organizatoare este de fapt un centru de excelență pentru elevii capabili de performanță, instituție școlară de sine stătătoare axată pe două profile de formare: știință și artă. Elevii sunt selectați din clasele mici pe baza unui test de verificare a IQ fiecăruia și a unor teste specifice de inteligență sau talent. După programul școlar, elevii vin în centrul de excelență unde lucrează în grupe de maximum cinci elevi cu un profesor îndrumător, pe domeniile: fizică, chimie, biologie, informatică, muzică, desen. Centrul are laboratoare pentru fiecare domeniu de formare, dotat cu aparatură didactică modernă și mijloace didactice adaptate particularităților elevilor. Orașul gazdă, Kirsehir, a derulat începând din 2004 peste 170 de proiecte de cooperare europeană, a avut peste 1000 de „musafiri” din țările UE și au obținut granturi pentru proiecte europene de peste 1.300.000 de euro.
Vizita s-a desfășurat pe parcursul a trei zile. *În prima zi am avut prezentări ale fiecărui participant privind sistemul educațional național, s-au făcut schimburi de idei privind leadershipul din țările participante; s-au prezentat modalitățile de accedere la funcția de director de școală în țările participante. *În a doua zi, s-au vizitat școli din două orașe: Kirșehir și Nevșehir, de asemenea, au avut loc întâlniri cu inspectorii generali din cele două localități, în care s-au efectuat schimburi de informații privind sistemul educațional și structura managerială a instituțiilor școlare. *În a treia zi, activitățile noastre de cultivare și schimb reciproc de stiluri manageriale au fost plăcut îmbinate cu vizite ale obiectivelor turistice din zonă, cu o seară culturală tradițională, în care fiecare țară și-a prezentat specificul său.
Pe lângă concluziile pertinente privind activitatea directorilor din școlile din Europa ale căror sinteze vor face obiectul unor diseminări prin modalități diverse, îmi voi aminti cu plăcere de serile turcești, de diversitatea, abundența gustărilor turcești și amabilitatea acestor ospătari, de orașul Ankara, Istanbul.
Mulțumesc pe această cale Agenției Naționale pentru oportunitatea de a participa la o vizită de studiu europeană pe tematica managementul școlar și de a vizita încă o dată o țară aflată pe două continente: Turcia. Recomand cu căldură aplicarea la un astfel de program LLP, de către toți cei interesați, precum și vizitarea acestei frumoase țări orientale. (Răzvan VONEA)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:13:04 Ora de vară a Europei de Est