Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Amintiri de neuitat din Vața de Jos-Þebea-Ribița

„Gașca nebună”... din nou la drum

Amintiri de neuitat din Vața de Jos-Þebea-Ribița

„Gașca nebună”, compusă dintr-un nucleu de elevi de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” și Colegiu Tehnic „Constantin Brâncuși”, avându-l ca lider pe Andrei Toia, am plănuit să mergem într-o zonă mirifică din Apuseni în perioada15-16 aprilie 2011.

 Cel mai greu a fost să convingem câțiva profesori să vină cu noi…Ne-am angajat să fim cuminți, să facem noi mâncare și să spălăm vasele etc.
De restul organizării s-a ocupat, ca de fiecare dată, doar Andrei!
După un drum destul de greu, prin munți cu serpentine și curbe înguste, ne-am oprit la primul obiectiv: comuna Ociu, sat Ocișor, unde am avut ocazia să vedem o biserică ortodoxă din lemn, construită acum 300 de ani, iar lângă ea, o alta de aproximativ 160 de ani, din piatră, biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Am mers ce am mers și am ajuns la Vața de Jos,unde ne-am și cazat la pensiunea „Casa Pera”. Tanti Jeni ne-a ajutat să ne cazăm și apoi ne-a pregătit cina. Eram într-un colț de rai,  cu dealuri înalte și înverzite, cu pâlcuri galbene de Forsithia, narcise albe și galbene, dar și toporași ...
După o noapte petrecută cu multă muzică, dans, diferite jocuri, bancuri și glume, spre dimineață am căzut la datorie, dar nu a trecut mult că a trebuit să ne sculăm. Vorba aceea: Călătorului îi stă bine cu drumul! Am tras să vedem Complexul Memorial Þebea, unde dna Maria-Diana Oanța (custodele acestui „Panteon al Apusenilor” cum a numit minunatul complex) ne-a prezentat cu lux de amănunte: Biserica ortodoxă din sec.XIX, unica biserică din România unde există pictat tricolorul pe tavan, din vremea Imperiului habsburgic, clopotul de bronz din interiorul acesteia care trei zile și trei nopți a răsunat în toată zona non-stop după moartea lui Avram Iancu, mormântul eroului moț, inaugurat în 1924 și cele 75 de troițe ale ostașilor români căzuți pentru eliberarea Ardealului, Gorunul lui Horea, cu un diametru de peste 9,3 m și o vârstă de peste 850 de ani (de aceea, parțial, este protejat de un strat subțire de beton). După multe poze făcute în Complexul Þebea, am plecat spre Complexul mănăstiresc Crișan din satul care-i poartă numele (satul se numea Vaca), înființat în 1992 și compus din biserică, stăreție, altare de vară și de iarnă, anexe, acest loc fiind unul din cele mai vizitate locuri din „Þara Zărandului”; ne-am recules și noi la această mănăstire, apoi ne-am îndreptat spre Casa Memorială Crișan, inaugurată în 1979, casă cu două încăperi care arată întocmai ca în vremea respectivă - anii 1930, cu multe imagini și documente despre evenimentele răscoalei din 1784, conduse de Horea, Cloșca și Crișan; în fața casei memoriale este și un bust al lui Crișan, realizat în 1929 de M. Olinescu.
Încărcați de atâta istorie și atâtea informații, sâmbătă după-masă, ne-am întors acasă cu mare regret...
Mulțumim doamnelor prof. Daniela Ghiuro, Aurica Cifor și Cireșica Ivan (de la Economic), doamnelor prof. Victoria Filip, Monica Gale și Cecilia Butaru (de la „Brâncuși”) care ne-au însoțit și mai ales ne-au suportat verva specifică vârstei... (Laura Suiugan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:02:57 Ora de vară a Europei de Est