Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala performanțelor sportive

Miercuri, la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”

Gala performanțelor sportive

În timp, dascălii și elevii Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea ne-au oferit lecții și exemple de bune practici, fiind deschizători de drumuri în multe acțiuni și proiecte locale, județene și naționale; în înființarea alternativei Step by step și a asociației de părinți, în activități de voluntariat și în implicarea totală a părinților în activități, unele fiind chiar inițiate de părinți, cum a fost campionatul de fotbal al tăticilor copiilor de la Step by step.

În toate acțiunile, directorul liceului, dl profesor Andrei Cristea, este în frunte, un centru înaintaș, și nu pentru că dumnealui este profesor de sport, ci pentru că vrea să fie un model de implicare, un dirijor competent, un promotor al noului, un iubitor al ineditului capabil să producă o schimbare în bine, o eficientizare a procesului instructiv-educativ.
După lecția de fotbal pe care ne-au oferit-o părinții STEP-iștilor joi (28 aprilie), miercuri (4 mai 2011), în sala festivă a liceului, a avut loc un regal al elevilor din cele opt clase ale ciclului primar, față în față cu atleții, modelele (campionii) dlui profesor-antrenor Virgil Preda (de la C.S.U. Oradea). Distinsul profesor le-a prezentat „primarilor” campioni și modele din atletism, iar în replică, dl director le-a oferit invitaților o gală a performanțelor sportive, în care STEP-iștii școlii și-au prezentat rezultatele și proiectele de viitor; regalul încheindu-se cu un moment artistic pe scenă și cu o „porție” de fotbal pe terenul de sport.
Domnul director Andrei Cristea a făcut o pledoarie a ceea ce înseamnă astăzi modele demne de urmat, dar nu cele promovate de televiziunile noastre, care ne oferă mai mult circ și false „vedete”, ci elevi, studenți și absolvenți care au obținut performanțe în domeniul lor, prin multă muncă, voință de fier și perseverență, cu dăruire și talent, toate încununând și materializând un vis, un crez și o dorință de a realiza performanță, de a urca treptele desăvârșirii profesionale.
„Învățați și faceți sport!”
Acesta a fost îndemnul profesorului- atrenor Virgil Preda. Învățătura vă înnobilează, iar sportul vă relaxează, vă întărește sănătatea și vă face corpul frumos! Sportul devine un drog, un drog pe care îl preferăm, pentru că face numai bine tuturor, indiferent de vârstă”. Cunoscutul antrenor a adus în față modele de atleți, care învață și muncesc, care obțin performanțe, atât în profesie, cât și în sport, care, la rândul lor, au avut modele chiar în familie, pe tata și bunicul, sportivi de performanță. Silviu Uivaroșan, student, campion al României, cu cei 7,60 m, la săritură în lungime, se pregătește pentru Europenele de tineret; Ligia Grozav, elevă în clasa a XI-a la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, este un model de elev și sportiv, care îmbină armonios, cu bune rezultate, învățătura cu sportul, pregătindu-se pentru învățământul superior. Ea dorește să intre la Tehnică dentară. „Un alt model de îmbinare a muncii cu sportul este Pasztai Zoltan, pe care doresc să vi-l prezint în lipsă, el nu a putut veni acum la întâlnire; după cele 8-10 ore de serviciu, Zoli își găsește timp și pentru practicarea sportului”, ține să ne asigure antrenorul Virgil Preda. „Ion Vasile este profesor la Universitate Oradea, dar nu la Facultatea de Educație Fizică și Sport, ci la Matematică-Informatică, prin natura profesiei, se află mereu în fața calculatorului, dar care face sport, atletism de performanță”.
Cornelia Deac este studentă, în anul III la Socio-Umane, la Psihologie, campioană a României, cu 6,70 m, încă 5 cm și pleacă la Roma, la Campionatele europene.
„Sportul, atletismul, îmi dă satisfacții extraordinar de multe, sănătate, o minte mult mai limpede și ocazii nenumărate de a călători în lumea largă...”, mărturisește Cornelia.
STEP-iști cu performanțe în sport
După ce i-au ascultat cu atenție și i-au privit cu admirație pe atleții campioni, punându-le numeroase întrebări, cei mici și-au trimis în față reprezentanții, intervievați de domnul director, colegi de-ai lor care practică sportul în afara orelor de curs.
În paralel cu prezentarea lor în direct, la microfon, pe ecran, în power point, s-au derulat imagini din competițiile la care au participat, însoțite de un text adecvat.
În gala de miercuri, au fost prezentați 11 STEP-iști: Emma Demian (tenis de masă și volei), Nagy Erik (arte marțiale – campion național), Iulia Cristea (atletism) și surioara sa, Anda, Andrei Comăniciu (șah), Adrian Balog (fotbal), Cristian Meheș (aruncarea ciocanului), Rafaela Popa (dans sportiv), Patricia Costraș (înot), Alexandrina Rojan (tenis de câmp) și Andrei Pavel (polo).
După momentul de dans oferit de Rafaela Popa și partenerul său, pe scenă, în curte, micii fotbaliști au pus de un amical demonstrativ, un îndemn la mișcare, întru sănătate, relaxare, frumusețe și armonie! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gala performanțelor sportive.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:22:02 Ora de vară a Europei de Est