Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Argint pentru gojdistul Dan Mercea

Șase olimpici români, toți șase, medaliați la Moscova

Argint pentru gojdistul Dan Mercea

Toți cei șase componenți ai lotului olimpic de chimie al României s-au întors medaliați de la cea de-a 45-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. Mendeleev”, desfășurată în perioada 24 - 30 aprilie 2011, la Moscova; palmaresul lotului nostru: cinci medalii de argint și una de bronz.

Între cei care au cucerit medaliile de argint, primul este gojdistul orădean Dan Mihai Mercea, elevul distinsei doamne profesor Anița Luncan – formator de olimpici naționali și internaționali.
La competiție, au participat 98 de elevi din 16 țări.
„Dan are calitățile unui om de știință”
Doamna profesor Anița Luncan îl cunoaște și îl citește pe Dan ca pe o carte. A avut timp să-l studieze din clasa a VII-a, când l-a remarcat ca „inteligent și iubitor de științele naturii. În clasa a IX-a avea să confirme, obținând o mențiune MEC la Olimpiada națională de biologie. Nimic nu e întâmplător. În clasa a VII-a a obținut primul său premiu la Olimpiada națională de chimie (premiul III). De-atunci mi-am pus mari speranțe în el. Mi-a cerut să-mi schimb orele de pregătire ca să poată să participe și el. Anul acesta, în februarie, la Timișoara, Dan avea să se claseze primul la selecția care a avut loc pentru constituirea lotului lărgit al României, din 150 de candidați...”
Să spunem că din cei 12 gojdiști (respectiv 14 concurenți bihoreni, câte unul din Aleșd și Lic. T. „Adi Endre”) care ne-au reprezentat județul, în 2011, la Olimpiada națională de chimie, 11 sunt elevii doamnei prof. Anița Luncan și toți s-au întors laureați: Dan Mihai Mercea, Răzvan Panea, Alina Todoca, Ana Gui, Paul Panaitescu, Radu și Andreea Anton, Sorana Pașcalău, Antonia Fitărău, Diana Costa și Cristian Butiri.
Revenind la medaliatul cu argint de la Moscova, „trebuie să știți că Dan a fost acceptat în decembrie 2010 la Oxford, când s-a prezentat la un interviu. Universitatea chiar ne-a trimis o scrisoare de felicitare pentru buna impresie pe care a lăsat-o Dan, dovedind o pregătire excepțională. Sunt foarte mândră de el. Îmi amintesc că în clasa a X-a a obținut locul I absolut la națională. Îi doresc să-și găsească drumul pe care îl merită, să lucreze în cercetare, în chimia organică, cea mai apropiată de sufletul său”, a conchis interlocutorul nostru, doamna profesor Anița Luncan.
Dan e modestia întruchipată
După tot ceea ce ne-a spus doamna Anița Luncan (care l-a caracterizat drept: „foarte serios, meticulos, inteligent, cu o extraordinară putere de muncă și de a relaționa...”), Dan a ridicat din umeri, nemaiștiind ce să ne spună despre sine.
Ne-a povestit despre competiția de la Moscova, cu subiecte inedite, cu două probe teoretice de câte cinci ore fiecare, în două zile, o probă cu opt probleme obligatorii și o a doua cu cinci secțiuni, de chimie organică, chimie anorganică, chimie fizică, chimie analitică și biochimie..., precum și o probă practică tot de cinci ore. „Ne-am bucurat de o organizare a concursului foarte bună, de cazare minunată, în hotel, câte doi în cameră. Am amintiri frumoase de la Moscova, unde am ajuns pentru prima oară (cu avionul). Cu toții ne-am simțit bine. Șase olimpici români, însoțiți de doamna Daniela Bogdan, inspector general în Ministerul Educației, și toți ne-am întors cu medalii...”
Acesta este chimistul de argint al României, gojdistul orădean, care din toamnă va studia chimia la Colegiul St. Peter al Universității din Oxford. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:51:25 Ora de vară a Europei de Est