Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs cu premii (nr. 2)

Să învățăm să circulăm corect! (3)

Concurs cu premii (nr. 2)

Săptămâna trecută, v-am lansat provocarea la concurs (cu primele trei chestiuni), iar la final, v-am oferit informații legate de circulația pietonilor (din care vă vom pune astăzi trei chestiuni);

deci chestionar pietoni:
1.Elevul aflat pe trecerea de pietoni se bucură de prioritate:
a.Totdeauna;
b.Doar atunci când se află într-un grup de trei persoane;
c.Numai dacă înaintea acestei treceri se află un indicator care semnalizează trecerea respectivă.
2.Precizați unde poate fi întâlnit indicatorul “trecere pentru pietoni”:
a.În interiorul orașelor și al localităților rurale;
b.În acele locuri frecventate intens de pietoni;
c.În acele locuri autorizate de organele administrative.
3.În zona pietonală au acces:
a.Vehiculele lente care nu stânjenesc circulația pietonilor;
b.Locatarii și cei care prestează servicii publice cu 5 km/h;
c.Bicicliștii și rollerii.
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei chestiuni.
Atenție, la unele întrebări sunt corecte două variante de răspuns!
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Exemplu: 1 – a; 2 – b și c; 3 – c...
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
***
Și-acum materialul pentru concursul de săptămâna viitoare.
Bicicleta și biciclistul în circulația rutieră
Bicicleta este un vehicul relativ nesigur, care deviază ușor, două roți oferind mai puțină stabilitate decât patru.
Ca orice vehicul, bicicleta trebuie să circule pe partea dreaptă a drumului public.
Condițiile ca o bicicletă să poată circula pe un drum public sunt: să fie în bună stare de funcționare; să nu pericliteze siguranța biciclistului; să fie complet dotată pentru circulație. Aceasta înseamnă să aibă ca accesorii: un sistem de frânare în bună stare (frână de mână și torpedou); sistemul de iluminare (far cu bec și întrerupător, dinam, fișă de legătură); sonerie în stare bună; catadioptrii (ochi de pisică) la aripa din spate și la pedale.
Bicicliștilor le este interzis:
*Să conducă bicicletele pe drumurile publice dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani
*Să circule cu bicicleta fără a fi echipată corespunzător
*Să învețe să conducă bicicleta pe drumurile publice cu circulație intensă
*Să circule pe trotuare sau pe mijlocul părții carosabile, pe aleile pentru pietoni din parcuri și grădini publice
*Să circule câte doi sau mai mulți în același rând, în afara competițiilor sportive organizate
*Să circule luând mâinile de pe ghidon sau picioarele de pe pedale
*Să se țină cu mâna de autovehiculele în mers sau să circule în spatele acestora la o distanță mai mică de 25 de metri
*Să transporte alte persoane pe biciclete prevăzute cu un singur loc, cu excepția copiilor până la 7 ani, dacă bicicleta este prevăzută în acest scop, cu un suport așezat în față
*Să circule în timp ce se găsesc sub influența băuturilor alcoolice
*Să circule pe drumurile naționale, dacă în situația în care se deplasează, există drumuri sau poteci laterale ce pot fi folosite de bicicliști.
Biciclistul trebuie să cunoască și să respecte anumite indicatoare rutiere cum ar fi: oprirea la intersecție; accesul interzis bicicletelor; accesul interzis tuturor vehiculelor; accesul interzis vehiculelor, vehiculelor cu tracțiune animală și bicicletelor; pistă obligatorie pentru biciclist.
Regula principală în mersul pe șosea a bicicliștilor este deplasarea cât mai aproape de extremitatea dreaptă.
În scopul prevenirii pericolelor, bicicliștii semnalizează cu mijloace de avertizare sonoră, cu luminile farurilor, cu semnalizatoarele luminoase sau cu brațul.
(prof. Virgil Matei, Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:30:36 Ora de vară a Europei de Est