Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Concurs cu premii (nr. 2)

Să învățăm să circulăm corect! (3)

Concurs cu premii (nr. 2)

Săptămâna trecută, v-am lansat provocarea la concurs (cu primele trei chestiuni), iar la final, v-am oferit informații legate de circulația pietonilor (din care vă vom pune astăzi trei chestiuni);

deci chestionar pietoni:
1.Elevul aflat pe trecerea de pietoni se bucură de prioritate:
a.Totdeauna;
b.Doar atunci când se află într-un grup de trei persoane;
c.Numai dacă înaintea acestei treceri se află un indicator care semnalizează trecerea respectivă.
2.Precizați unde poate fi întâlnit indicatorul “trecere pentru pietoni”:
a.În interiorul orașelor și al localităților rurale;
b.În acele locuri frecventate intens de pietoni;
c.În acele locuri autorizate de organele administrative.
3.În zona pietonală au acces:
a.Vehiculele lente care nu stânjenesc circulația pietonilor;
b.Locatarii și cei care prestează servicii publice cu 5 km/h;
c.Bicicliștii și rollerii.
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei chestiuni.
Atenție, la unele întrebări sunt corecte două variante de răspuns!
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Exemplu: 1 – a; 2 – b și c; 3 – c...
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
***
Și-acum materialul pentru concursul de săptămâna viitoare.
Bicicleta și biciclistul în circulația rutieră
Bicicleta este un vehicul relativ nesigur, care deviază ușor, două roți oferind mai puțină stabilitate decât patru.
Ca orice vehicul, bicicleta trebuie să circule pe partea dreaptă a drumului public.
Condițiile ca o bicicletă să poată circula pe un drum public sunt: să fie în bună stare de funcționare; să nu pericliteze siguranța biciclistului; să fie complet dotată pentru circulație. Aceasta înseamnă să aibă ca accesorii: un sistem de frânare în bună stare (frână de mână și torpedou); sistemul de iluminare (far cu bec și întrerupător, dinam, fișă de legătură); sonerie în stare bună; catadioptrii (ochi de pisică) la aripa din spate și la pedale.
Bicicliștilor le este interzis:
*Să conducă bicicletele pe drumurile publice dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani
*Să circule cu bicicleta fără a fi echipată corespunzător
*Să învețe să conducă bicicleta pe drumurile publice cu circulație intensă
*Să circule pe trotuare sau pe mijlocul părții carosabile, pe aleile pentru pietoni din parcuri și grădini publice
*Să circule câte doi sau mai mulți în același rând, în afara competițiilor sportive organizate
*Să circule luând mâinile de pe ghidon sau picioarele de pe pedale
*Să se țină cu mâna de autovehiculele în mers sau să circule în spatele acestora la o distanță mai mică de 25 de metri
*Să transporte alte persoane pe biciclete prevăzute cu un singur loc, cu excepția copiilor până la 7 ani, dacă bicicleta este prevăzută în acest scop, cu un suport așezat în față
*Să circule în timp ce se găsesc sub influența băuturilor alcoolice
*Să circule pe drumurile naționale, dacă în situația în care se deplasează, există drumuri sau poteci laterale ce pot fi folosite de bicicliști.
Biciclistul trebuie să cunoască și să respecte anumite indicatoare rutiere cum ar fi: oprirea la intersecție; accesul interzis bicicletelor; accesul interzis tuturor vehiculelor; accesul interzis vehiculelor, vehiculelor cu tracțiune animală și bicicletelor; pistă obligatorie pentru biciclist.
Regula principală în mersul pe șosea a bicicliștilor este deplasarea cât mai aproape de extremitatea dreaptă.
În scopul prevenirii pericolelor, bicicliștii semnalizează cu mijloace de avertizare sonoră, cu luminile farurilor, cu semnalizatoarele luminoase sau cu brațul.
(prof. Virgil Matei, Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș)

Trimite email

miercuri, 12 mai 2021