Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei scenete pe tema prevenirii consumului de alcool și tutun

„Scrum”, „Două țigări” și „Procesul alcoolului”

Trei scenete pe tema prevenirii consumului de alcool și tutun

Sunt de remarcat și de lăudat eforturile și stăruința cu care se acționează în școli pentru prevenirea consumului de alcool și tutun în rândul liceenilor, dar nu numai...

De ani buni, poliția și școala au făcut front comun și „Împreună” (așa cum spune și tema proiectului) acționează pentru prevenirea consumului de tutun, alcool și al altor droguri. Prin varii mijloace și metode, printr-un arsenal întreg de pliante, filmulețe și alte materiale video, se acționează pentru informarea și educarea elevilor, știindu-se că e mai ușor să previi decât să combați un fenomen.
Joi, 12 mai 2011, aveam să participăm la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Oradea la un asemenea demers educațional de prevenire a consumului de alcool și tutun, ingenios conceput și realizat de dna prof. Cornelia Nistor, profesor de matematică, o împătimită luptătoare, care a pus în scenă trei piese compuse de dumneaei pentru a oferi liceenilor o cât mai atractivă cale de receptare a mesajul. În prima scenetă, intitulată „Scrum”, Lavinia Pontoș, Liliana Șandor, Marin Vișan și Daroczi Liana (din a IX-a D) dialoghează, făcând o pledoarie împotriva fumatului. Subiectul merge până la... „capătul drumului”, așa încât prietenul (un fumător înrăit) moare din cauza unui cancer pulmonar; demersul și finalul sunt menite să-i sperie pe apropiații personajului. În sceneta „Două țigări”, Liliana și Liana (sunt cei doi fumători înrăiți), iar Lavinia și Ioana Alexandra Carțiș (prietenele lor), cu multă putere de convingere și cu exemplul personal reușesc să le determine să nu mai fumeze. În „Procesul alcoolului”, doamna profesor Cornelia Nistor chiar reușește să-i intenteze Alcoolului (lui Dragoș Ile) un veritabil proces (cu ajutorul elevilor din a IX-a B). Grefierul este Diana Potra, judecătorul – Florin Coman, procurorul – Raul Goman, avocatul apărării – Somogyi Norbert, martor1 – Lavinia Simuț, martor 2 – Alex Marițan.
Alcoolul este dat în judecată pentru relele pricinuite. Se audiază martorii, care susțin propunerile procurorului; avocatul încearcă să apere Alcoolul, arătând că nu este el principalul vinovat, ci cel care îl consumă, pentru că în cantități moderate, el face bine... și se dau citate „celebre”; se dau sfaturi legate de diferite sortimente de vin și bere. Din procesul în sine, s-au putut învăța multe lucruri folositoare.
De fiecare dată, spectatorul este pus în situația faptului (împlinit) de a „Alege!”
Cu aceste trei scenete, doamna profesor și-a propus să iasă la Școala „Dimitrie Cantemir”, dar și la Căminul de bătrâni Consistoria „Efrem Beniamin”.
Dacă își vor intra în mână, actorii ar putea emite pretenții să prindă „trenul” spre Năvodari (să-și petreacă, în vară, șapte zile, gratuit, în Tabăra națională de la Năvodari). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Trei scenete pe tema prevenirii consumului de alcool și tutun.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:14:39 Ora de vară a Europei de Est