Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dacii liberi și turneul Donjoanelor”

O lecție de istorie... pe teren

„Dacii liberi și turneul Donjoanelor”

Venind în întâmpinarea cerințelor exprimate de unii părinți ai elevilor din cadrul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” doritori ca odraslele lor să cunoască mai bine aspecte din istoria locală, dl prof. de istorie Ursuța Traian a inițiat două acțiuni care i-au încântat pe elevii din clasele a VIII-a și a VII-a.

Aceștia au beneficiat în zilele de 7 mai și respectiv 14 mai 2011 de activități atractive, privind dacii liberi din Tășad și vizitarea câtorva donjoane din Bihor, cum ar fi cele de la Cheresig, Salonta și Tămașda.
  La activitatea intitulată „Dacii liberi - Tășad 2011” au participat aproximativ 100 de elevi de la C.N. „Emanuil Gojdu”, Școala cu clasele I-VIII din Salonta, Tășad, Les și Ceica.
La Căminului Cultural din Tășad, specialiștii de la Muzeul „Þării Crișurilor”, domnul Huza Radu și Gruia Fazekas, le-au prezentat elevilor într-o manieră modernă, prin proiecții video, aspecte legate de rezervația geologică de la Tășad, flora și fauna ocrotite, practic o lecție despre cum trebuie să ocrotim natura. Prof. Roșu Marinel a evocat aspecte din campania de săpături arheologice de la punctul numit „Cetățaua”, loc unde s-a descoperit și tezaurul de argint de la Tășad. Prof. Ursuța Traian a moderat un concurs având ca temă „cultura și civilizația dacilor”. Răspunsurile au dovedit o bună cunoaștere a domeniului abordat, iar elevii au fost răsplătiți cu premii în dulciuri. Fiecare participant a primit un ecuson cu deviza „Dacii liberi - Tășad 2011”, care avea imprimat stindardul dacic, stindard care a fost prezent pe scena căminului cultural. A urmat o drumeție în zona atât de pitorească a rezervației de la Tășad.
Doamna prof. Bala Adina, de la Școala cu clasele I-VIII din Ceica a lansat propunerea ca peste un an, în mai 2012, să ne regăsim la Sarmizegetusa Regia, propunere acceptată cu însuflețire de către participanți.
Însoțiți de prof. Ursuța Traian și prof. Duluș Nicolae, elevii de la C.N. „E.Gojdu” au pornit în dimineața zilei de 14 mai să descopere donjoanele de la Cheresig, Salonta și Tămașda. Astfel aveau să afle informații interesante despre fortificațiile medievale din Bihor.
La Rezervația naturală de la Cefa
Următorul popas a fost în cadrul Rezervației naturale Cefa, unde elevii au putut admira echipajele participante la concursul de atelaje, într-o organizare perfectă realizată de domnul Nicolae Nistor și Primăria Cefa. Dl prof. Jurcan Viorel de la Școala cu clasele I-VIII din Inand le-a vorbit elevilor despre începuturile înființării rezervației, întindere, specii din floră și faună etc.
La Salonta, elevii au vizitat muzeul dedicat lui Arany Janos - poet localnic; muzeul este amplasat în bătrânul turn ciuntit care domină orașul. La Tămașda, preotul Brie Viorel le-a prezentat elevilor aspecte inedite legate de donjonul din localitate și i-a ghidat în vechiul lăcaș de cult, biserica ortodoxă din localitate.
Clipe de neuitat au petrecut elevii participanți la acest turneu la Băile Tinca, pe malul Crișului Negru, unde după jocul cu mingea în aer liber au savurat micii preparații, fiind serviți la „tavă” de către profesorii însoțitori.
  Deși a fost o zi solicitantă în urbe, mai mult de jumătate din elevi l-au însoțit pe profesorul lor de istorie la Muzeul „Þării Crișurilor” pentru a admira obiecte de tezaur de mare valoare... (Tr. U. & Jessie B.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:58:48 Ora de vară a Europei de Est