Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința umaniștilor - în premieră la Universitatea din Oradea

Vineri și sâmbătă

Conferința umaniștilor - în premieră la Universitatea din Oradea

Zilele de 20 și 21 mai 2011 sunt destinate derulării Conferinței Umaniștilor în cadrul Universității din Oradea.

Organizatorii acestui eveniment sunt reprezentați ai catedrei de istorie a Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale, ai Asociației „Gheorghe Șincai” a studenților în istorie și ai Facultății de Litere.
Cu alte cuvinte, 60 de participanți și-au exprimat intenția de a prezenta lucrări originale în cadrul sesiunii de comunicări științifice studențești pe domeniile următoare: istorie, literatură și relații internaționale. Această conferință are un caracter național, motiv pentru care Oradea a devenit gazda unor studenți din centre universitare precum: Cluj - Napoca, București, Craiova, Alba-Iulia, Galați și Timișoara.
Printre temele abordate de către participanți se regăsesc: „Pygmalion -  Un meșter Manole cu semn schimbat”, „Literatura aservită ideologiei comuniste”, „Arta scrisului la Alexandru Ecovoiu”, „Cultul lui Mithras – Studiu de caz privind descoperirile arheologice care atestă cultul lui Mithras”, „Evoluția conceptului de securitate în cadrul NATO”, „Vom spune devărul (interviu cu un reporter al postului de radio Vocea Americii din perioada predecembristă” sau ” Prezența lu’ Nea Satan în societatea democratică, adevăr sau utopie”.
Această conferință a fost una gratuită, organizatorii oferindu-le celor înscriși cazare și masă, iar transportul urmează a fi decontat de către universitatea de la care provin. În consecință, cei care au fost prezenți nu au avut decât de câștigat, în special experiență academică. Având în vedere că acest tip de eveniment s-a derulat pentru prima dată la Universitatea din Oradea, a reprezentat un succes, atât prin numărul ridicat de participanți, cât și prin calitatea materialelor pregătite de către studenți.
Sebastian Ciceu, președintele Asociației „Gheorghe Șincai”, consideră că „Este o sesiune inedită, în special pentru că se organizează pentru prima dată la universitatea noastră și pentru că este promovată interdisciplinaritatea. Studenții au fost entuziasmați, au apreciat faptul că li s-a oferit ocazia de a transpune în lucrări originale cercetările efectuate de ei și cred că această conferință și-a atins scopul.”
În cadrul evenimentului de închidere, studenții au primit diplome de participare, care le ateste prezența la această conferință, dar și efortul depus pentru a păși cu succes în spațiul academic, ca și tineri cercetători. (Eliza Vaș)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:30:34 Ora de vară a Europei de Est