Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Luptând, veți reuși!”

Curs festiv la Finanțe și bănci

„Luptând, veți reuși!”

Un curs festiv este o sărbătoare a sufletului; explozia pregătită timp de trei ani capabilă să inunde fețele și inimile absolvenților, profesorilor și părinților cu roua și seva izvorâte din preaplinul dragostei și recunoștinței, acumulărilor și respectului pentru cei care le-au dăruit lumina minții și căldura sufletului...

Aula Magna a Universității din Oradea a făcut posibilă, joi, 19 mai 2011, întâlnirea de suflet a celor 108 absolvenți ai Facultății de Științe Economice, specializarea Finanțe și bănci. O întâmplare fericită de final la care ei, cei mai răsfățați dintre economiști, aveau să contabilizeze, prin vocea autorizată a Dafinei Leac – șeful de promoție -, realizările celor trei ani, momentele sufletești dăltuite pe banda timpului, cursuri și examene, picaterii – momente hazlii, rămase în ungherele sufletului, alături de imaginea emblematică a decanului de suflet – Dana Zăpodeanu, „care întotdeauna avea soluția perfectă pentru copiii gălăgioși și nerăbdători să iasă în pauză: un banc, un test...”
În deschidere, prodecanul facultății, prof. univ. dr. Elena Botezat, a ținut un discurs de încurajare, de orientare și recomandări. Dafina Leac a mulțumit profesorilor și părinților, în numele absolvenților, pentru toate investițiile de capital făcute în ei în cei trei ani. Așteptările și speranțele lor s-au adeverit și s-au înfăptuit, colegii au devenit prieteni, iar profesorii, mentori. „Am fost bombardați cu proiecte, lucrări, referate și examene solicitante, însă toate aceste provocări ne-au dat oportunitatea de a crește și de a ne dezvolta pe plan profesional... Realitatea ne-a dat o lecție dură, și cu atât mai mult noi, care am trăit această realitate, trebuie să știm prețui ceea ce avem AICI și ACUM. Prieten drag, Dani (Ile Alexandru Daniel), nu te vom uita niciodată, iar ziua de azi ți-o dedicăm ție...”
După citirea listei celor care le-au fost profesori, a cuvântat decanul lor de suflet, cel mai apropiat și îndrăgit sufletului lor. Conf. univ. dr. Daniela Zăpodeanu și-a structurat intervenția în două secvențe, una de politică monetară, iar cealaltă, socială, de suflet. „Eficiența politicii monetare depinde de așteptările (anticipațiile) pe care agenții economici le au pentru viitor, iar aceste așteptări se conturează în funcție de interesele proprii, de politica monetară și economică în general condusă de autorități... Și ce ne facem când toate acestea (instrumente și obiective – n.n.) și rezultatele nu apar? Avem de făcut trei lucruri: să avem credință că va fi bine, să avem credință că vom avea putere și să avem credință că nu vom părăsi credința”. Citându-l pe George Coșbuc, doamna Zăpodeanu și-a încheiat intervenția cu două atenționări: faptul că viața e foarte grea și că în afara părinților, nimeni nu le va așterne flori la picioare, dar nici părinții nu pot fi tot timpul cu ei, așa încât, nu le rămâne decât să lupte: „luptând, veți reuși!”
„Fiți finanțiști autentici!”
Din afara activității didactice, a fost invitată la microfon „o doamnă cu suflet mare și realizări pe măsură” (vorba doamnei Dana Zăpodeanu) – ec. Lucia-Ana Pojoca (director executiv al Băncii Transilvania), cunoscută și îndrăgită în mediul academic prin deschiderea și sprijinul pe care le manifestă pentru studenții și absolvenții Universității din Oradea. Mai mult de jumătate din cei 250 de angajați ai băncii cu studii superioare sunt absolvenți ai Facultății de Științe Economice din Oradea... Directorul executiv și-a exprimat bucuria de a le fi alături la absolvire, felicitându-i, deopotrivă pe ei, pe profesorii care i-au îndrumat (considerați drept „maeștri făuritori de aripi”), dar și pe părinți. În cuvântul rostit, Domnia sa i-a îndemnat să fie mândri de facultatea absolvită, să aibă încredere în forțele proprii, să fie hotărîți, optimiști și tenace... „Aveți nevoie de mult succes, de oportunități și șanse în cariera voastră, fiți hotărîți în ceea ce v-ați propus, aveți curaj în abordarea carierei, răbdare și modestie, urcați gradual pe scara evoluției profesionale, cu optimism și tenacitate. Provocarea adevărată înseamnă asumarea de responsabilități... Fiți finanțiști autentici!”
Lector univ. dr. Corneliu Bențe (îndrumătorul de an) a strigat pentru ultima oară catalogul, s-au făcut poze și s-au oferit flori profesorilor.
Anul acesta, la nivelul Facultății de Științe Economice, la cele șase specializări, au absolvit 541 de cursanți (108 la Finanțe și bănci, 94 – Contabilitate și informatică de gestiune, 69 – Afaceri internaționale, 85 – Management, 70 – Marketing, 76 – Economia comerțului, serviciilor și turismului (la Oradea și 39 - la Beiuș).
După un curs festiv emoționant și un banchet pe cinste, îi așteaptă sesiunea de examene (23 mai – 5 iunie) și licența (28-29 iunie), dar și doi ani de masterat, pentru cei ce doresc să-și desăvârșească studiile de lungă durată, urmați de doctorat în economie (pe Finanțe nu există, deocamdată la tânăra facultate orădeană, care împlinește 20 de ani). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Luptând, veți reuși!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:01:04 Ora de vară a Europei de Est