Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Luptând, veți reuși!”

Curs festiv la Finanțe și bănci

„Luptând, veți reuși!”

Un curs festiv este o sărbătoare a sufletului; explozia pregătită timp de trei ani capabilă să inunde fețele și inimile absolvenților, profesorilor și părinților cu roua și seva izvorâte din preaplinul dragostei și recunoștinței, acumulărilor și respectului pentru cei care le-au dăruit lumina minții și căldura sufletului...

Aula Magna a Universității din Oradea a făcut posibilă, joi, 19 mai 2011, întâlnirea de suflet a celor 108 absolvenți ai Facultății de Științe Economice, specializarea Finanțe și bănci. O întâmplare fericită de final la care ei, cei mai răsfățați dintre economiști, aveau să contabilizeze, prin vocea autorizată a Dafinei Leac – șeful de promoție -, realizările celor trei ani, momentele sufletești dăltuite pe banda timpului, cursuri și examene, picaterii – momente hazlii, rămase în ungherele sufletului, alături de imaginea emblematică a decanului de suflet – Dana Zăpodeanu, „care întotdeauna avea soluția perfectă pentru copiii gălăgioși și nerăbdători să iasă în pauză: un banc, un test...”
În deschidere, prodecanul facultății, prof. univ. dr. Elena Botezat, a ținut un discurs de încurajare, de orientare și recomandări. Dafina Leac a mulțumit profesorilor și părinților, în numele absolvenților, pentru toate investițiile de capital făcute în ei în cei trei ani. Așteptările și speranțele lor s-au adeverit și s-au înfăptuit, colegii au devenit prieteni, iar profesorii, mentori. „Am fost bombardați cu proiecte, lucrări, referate și examene solicitante, însă toate aceste provocări ne-au dat oportunitatea de a crește și de a ne dezvolta pe plan profesional... Realitatea ne-a dat o lecție dură, și cu atât mai mult noi, care am trăit această realitate, trebuie să știm prețui ceea ce avem AICI și ACUM. Prieten drag, Dani (Ile Alexandru Daniel), nu te vom uita niciodată, iar ziua de azi ți-o dedicăm ție...”
După citirea listei celor care le-au fost profesori, a cuvântat decanul lor de suflet, cel mai apropiat și îndrăgit sufletului lor. Conf. univ. dr. Daniela Zăpodeanu și-a structurat intervenția în două secvențe, una de politică monetară, iar cealaltă, socială, de suflet. „Eficiența politicii monetare depinde de așteptările (anticipațiile) pe care agenții economici le au pentru viitor, iar aceste așteptări se conturează în funcție de interesele proprii, de politica monetară și economică în general condusă de autorități... Și ce ne facem când toate acestea (instrumente și obiective – n.n.) și rezultatele nu apar? Avem de făcut trei lucruri: să avem credință că va fi bine, să avem credință că vom avea putere și să avem credință că nu vom părăsi credința”. Citându-l pe George Coșbuc, doamna Zăpodeanu și-a încheiat intervenția cu două atenționări: faptul că viața e foarte grea și că în afara părinților, nimeni nu le va așterne flori la picioare, dar nici părinții nu pot fi tot timpul cu ei, așa încât, nu le rămâne decât să lupte: „luptând, veți reuși!”
„Fiți finanțiști autentici!”
Din afara activității didactice, a fost invitată la microfon „o doamnă cu suflet mare și realizări pe măsură” (vorba doamnei Dana Zăpodeanu) – ec. Lucia-Ana Pojoca (director executiv al Băncii Transilvania), cunoscută și îndrăgită în mediul academic prin deschiderea și sprijinul pe care le manifestă pentru studenții și absolvenții Universității din Oradea. Mai mult de jumătate din cei 250 de angajați ai băncii cu studii superioare sunt absolvenți ai Facultății de Științe Economice din Oradea... Directorul executiv și-a exprimat bucuria de a le fi alături la absolvire, felicitându-i, deopotrivă pe ei, pe profesorii care i-au îndrumat (considerați drept „maeștri făuritori de aripi”), dar și pe părinți. În cuvântul rostit, Domnia sa i-a îndemnat să fie mândri de facultatea absolvită, să aibă încredere în forțele proprii, să fie hotărîți, optimiști și tenace... „Aveți nevoie de mult succes, de oportunități și șanse în cariera voastră, fiți hotărîți în ceea ce v-ați propus, aveți curaj în abordarea carierei, răbdare și modestie, urcați gradual pe scara evoluției profesionale, cu optimism și tenacitate. Provocarea adevărată înseamnă asumarea de responsabilități... Fiți finanțiști autentici!”
Lector univ. dr. Corneliu Bențe (îndrumătorul de an) a strigat pentru ultima oară catalogul, s-au făcut poze și s-au oferit flori profesorilor.
Anul acesta, la nivelul Facultății de Științe Economice, la cele șase specializări, au absolvit 541 de cursanți (108 la Finanțe și bănci, 94 – Contabilitate și informatică de gestiune, 69 – Afaceri internaționale, 85 – Management, 70 – Marketing, 76 – Economia comerțului, serviciilor și turismului (la Oradea și 39 - la Beiuș).
După un curs festiv emoționant și un banchet pe cinste, îi așteaptă sesiunea de examene (23 mai – 5 iunie) și licența (28-29 iunie), dar și doi ani de masterat, pentru cei ce doresc să-și desăvârșească studiile de lungă durată, urmați de doctorat în economie (pe Finanțe nu există, deocamdată la tânăra facultate orădeană, care împlinește 20 de ani). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Luptând, veți reuși!”

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 09:06:39 Ora de vară a Europei de Est