Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Concursul cu premii (nr. 4)

Să învățăm să circulăm corect! (V)

Concursul cu premii (nr. 4)

1. Unde trebuie să așteptăm sosirea unui mijloc de transport în comun?
a. pe partea carosabilă a drumului public;
b. pe trotuar;
c. în orice loc în care presupunem că ar putea să oprească vehiculul așteptat.

2. În ce situație se poate coborî din mers dintr-un mijloc de transport în comun?
a. când ușile vehiculului sunt deschise, iar viteza lui de deplasare este redusă;
b. când vehiculul s-a apropiat de stația de oprire;
c. în niciun caz.
3. Este permisă transportarea copiilor în caroseria autobasculantelor?
a. da;
b. nu;
c. da, numai dacă aceasta este acoperită.
 
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei întrebări.
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
Despre premii
Se vor acorda câte trei premii I, II și III, constând în sume de bani, cupe și diplome, precum și mențiuni, în diplome.
 
Materialul din care veți primi întrebări săptămâna viitoare:
Traversarea drumurilor publice
Inevitabil, în timpul deplasării lor, pentru a putea ajunge în locurile dorite, pietonii trebuie să traverseze drumurile publice intens circulate de autovehicule.
Cu scopul prevenirii accidentelor pietonilor în timpul traversării căilor rutiere, în anumite puncte ale acestora sunt amenajate treceri speciale cu marcaje și indicatoare rutiere. Traversarea prin aceste locuri ar trebui să ofere pietonilor deplină siguranță, întrucât aceștia se bucură de prioritate față de conducătorii vehiculelor, care au obligația să reducă viteaza și chiar să oprească.
La traversarea drumului, școlarul pieton trebuie să aibă în vedere câteva reguli de mare importanță.
În primul rând, înainte de a se angaja în traversare, el trebuie să se asigure că în acel moment prin zona respectivă nu trec vehicule și că trecerea se poate face în condiții de deplină siguranță, pietonul fiind dator ca mai întâi să privească în partea stângă și apoi în dreapta.
Pe toată durata traversării asigurarea trebuie continuată către ambele părți, inclusiv când aceasta se face prin locuri special amenajate.
Când pe anumite porțiuni ale drumului public nu sunt aplicate marcaje sau indicatoare rutiere, pietonii au voie să traverseze strada numai pe la colțul intersecțiilor. În acest caz traversarea trebuie făcută în pas vioi, perpendicular pe axul drumului și numai după o temeinică asigurare.
Aceste măsuri suplimentare de asigurare sunt necesare întrucât, traversând strada prin locurile respective, pietonii nu se mai bucură de prioritate față de autovehicule.
Nerespectarea acestor reguli de circulație se poate solda cu un număr mare de accidente cu urmări deosebit de grave.
prof. Virgil Matei,
Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

Trimite email

sâmbătă, 8 mai 2021