Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Concursul cu premii (nr. 4)

Să învățăm să circulăm corect! (V)

Concursul cu premii (nr. 4)

1. Unde trebuie să așteptăm sosirea unui mijloc de transport în comun?
a. pe partea carosabilă a drumului public;
b. pe trotuar;
c. în orice loc în care presupunem că ar putea să oprească vehiculul așteptat.

2. În ce situație se poate coborî din mers dintr-un mijloc de transport în comun?
a. când ușile vehiculului sunt deschise, iar viteza lui de deplasare este redusă;
b. când vehiculul s-a apropiat de stația de oprire;
c. în niciun caz.
3. Este permisă transportarea copiilor în caroseria autobasculantelor?
a. da;
b. nu;
c. da, numai dacă aceasta este acoperită.
 
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei întrebări.
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
Despre premii
Se vor acorda câte trei premii I, II și III, constând în sume de bani, cupe și diplome, precum și mențiuni, în diplome.
 
Materialul din care veți primi întrebări săptămâna viitoare:
Traversarea drumurilor publice
Inevitabil, în timpul deplasării lor, pentru a putea ajunge în locurile dorite, pietonii trebuie să traverseze drumurile publice intens circulate de autovehicule.
Cu scopul prevenirii accidentelor pietonilor în timpul traversării căilor rutiere, în anumite puncte ale acestora sunt amenajate treceri speciale cu marcaje și indicatoare rutiere. Traversarea prin aceste locuri ar trebui să ofere pietonilor deplină siguranță, întrucât aceștia se bucură de prioritate față de conducătorii vehiculelor, care au obligația să reducă viteaza și chiar să oprească.
La traversarea drumului, școlarul pieton trebuie să aibă în vedere câteva reguli de mare importanță.
În primul rând, înainte de a se angaja în traversare, el trebuie să se asigure că în acel moment prin zona respectivă nu trec vehicule și că trecerea se poate face în condiții de deplină siguranță, pietonul fiind dator ca mai întâi să privească în partea stângă și apoi în dreapta.
Pe toată durata traversării asigurarea trebuie continuată către ambele părți, inclusiv când aceasta se face prin locuri special amenajate.
Când pe anumite porțiuni ale drumului public nu sunt aplicate marcaje sau indicatoare rutiere, pietonii au voie să traverseze strada numai pe la colțul intersecțiilor. În acest caz traversarea trebuie făcută în pas vioi, perpendicular pe axul drumului și numai după o temeinică asigurare.
Aceste măsuri suplimentare de asigurare sunt necesare întrucât, traversând strada prin locurile respective, pietonii nu se mai bucură de prioritate față de autovehicule.
Nerespectarea acestor reguli de circulație se poate solda cu un număr mare de accidente cu urmări deosebit de grave.
prof. Virgil Matei,
Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș

Trimite email
miercuri, 22 ianuarie 2025, 15:45:28 Ora standard a Europei de Est