Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grecia Antică –Astronomie și mitologie

C.T. „Mihai Viteazul” la Atena

Grecia Antică –Astronomie și mitologie

După întrunirile de la Amsterdam, octombrie 2009, Roma, martie 2010, Oradea, mai, Lyon, noiembrie 2010, Birmingham-UK, martie 2011, echipele membre ale proiectului multilateral COMENIUS – M.E.T.E.R. (Measuring the Earth Through European students’ Research and collaboration) s-au reunit marți, 10 mai 2011, la Liceul Franco Elenic Eugen Delacroix din Atena.

La întâlnire au participat Surdan David, elev în clasa aX-a, însoțit de profesorii Nicoleta Pazmany, coordonator al echipei Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea și Camelia Pop.
Grecia - momentul magic
Fiecare întâlnire a fost asteptată cu emoție și interes și a fost cu adevărat unică, dar Grecia reprezintă momentul magic. Despre Grecia se poate spune fără putință de tăgadă că este leagănul civilizației europene, iar Atena reprezintă punctul culminant nu numai pentru filosofie, artă și arhitectură, dar și pentru democrație.
Miercuri, 11 mai 2011, după o scurtă deschidere festivă, ne-am grăbit să ajungem la Centrul Național de Cercetări Științifice Demokritos unde ne-am simtit ca Alice în Þara Minunilor. Ne-au fost prezentate cercetările din domeniul biofizicii și cel medical, apoi am putut urmări la microscop mostre de ADN și am fost conduși să vedem cum funcționează un accelerator de particule de tip TANDEM, cu ajutorul căruia se fac cercetări în domeniul medical sau al astrofizicii.
În cursul aceleiași zile, s-a desfășurat workshopul „Mitologie și astronomie”, cu activități pe grupe de elevi.
Seara, am fost la Observatorul Penteli unde am urmărit o prezentare despre evoluția stelelelor, iar apoi am putut face observații cu telescopul (Luna și Saturn), precum și observații cu ochiul liber pentru diferite constelații.
Joi, 12 mai, a urmat al doilea workshop, intitulat „Elefantul și furnicile” care a fost si mai incitant.
Elevii, împărțiți în cinci echipe cu numele unor filosofi și matematicieni greci (Hypatia, Pitagora, Heraklit, Thales, Euklid) au lucrat împreună, având diferite teme din sfera astronomiei, fizicii și măsurătorilor, trebuind să-și utilizeze cunoștințele și să-și pună în valoare creativitatea. Fiecare grup a fost monitorizat de câte un profesor. Prezentarea activităților s-a desfășurat de fiecare echipă în fața celorlalți.
Cel mai uimitor a fost faptul că prin munca celor 25 de furnicuțe (membrii celor cinci echipe) am asistat la realizarea elefantului (atâta informație pe care au putut-o descoperi elevii implicați în numai două ore a fost extraordinară).
Sarcinile au fost nu numai de a căuta informații, ci și de a rezolva probleme sau a găsi aplicații din teoria jocurilor, a grafurilor sau a fractalilor. Nu mi-am imaginat niciodată că așa ceva se poate face cu copii cu vârsta între 11 și 16 ani.
După-amiază, am fost la Fundația Eugenides unde am avut parte de alte surprize. Pe lângă spectacolul de la planetariu, am fost la expoziția interactivă „Știință și materiale” unde copiii, și nu numai ei, au putut realiza  experimențe în diferite domenii: electricitate, magnetism, acustică, realizarea imaginilor 3D etc. Pe când și la noi așa ceva?
Ziua s-a încheiat cu o vizită în portul Pireu, zona iahturilor.
Vineri, 13 mai, la aceeași oră matinală  (trebuia să ne trezim la 5.30 ca să ajungem la școală pe 7.30), ne-am întâlnit pentru ultimul workshop care avea să fie la fel de incitant, „Antologie palatină”. Împărțiți în aceleași echipe, elevii trebuiau de această dată să rezolve niște probleme vechi, scrise în forma unor epigrame. Ei mai trebuiau să îndeplinească și alte sarcini din domenii conexe (geografie, istorie, literatură, legate de probleme). A fost instructiv și distractivm, în același timp.
Încă o dată, am putut lua parte la altfel de lecții, care, nu numai că au trezit interesul elevilor, care s-au implicat total, dar au însemnat și multă bucurie.
După-amiază, ne-am deplasat spre centrul Atenei pentru a vizita partea istorică, începând cu celebrul Akropolis (care înseamnă orașul de sus), forumul roman, Agora antică, templul lui Hefaistos, noul muzeu Akropolis etc.
Eu am coborât din autocar la Muzeul de arheologie pentru că știam că adăpostește o comoară (pentru cei interesați de astronomie). Este vorba despre mecanismul Antikitera, construit cam în jurul anului 100 B.C., descoperit lângă insula cu același nume pe la începutul secolului XX.
 Pe 30 iulie 2008, cercetătorii au declarat că mecanismul prezentă calendarul metonic, prezicea eclipsele solare și calcula datele la care aveau loc jocurile olimpice antice. Inscripțiile de pe mecanism se potriveau cu numele lunilor din calendarele folosite în Illyria și Epirus, din nord-vestul Greciei, și cu cele folosite în insula Corfu.
Plini de emoții și cu un bagaj încărcat de informații, ne-am întors în țară cu entuziasm și cu dorința de cunoaștere mai profundă nu numai a planetei noastre, ci a întregului Univers.
Nicoleta Pazmany & Camelia Pop

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:30:47 Ora de vară a Europei de Est