Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Grecia Antică –Astronomie și mitologie

C.T. „Mihai Viteazul” la Atena

Grecia Antică –Astronomie și mitologie

După întrunirile de la Amsterdam, octombrie 2009, Roma, martie 2010, Oradea, mai, Lyon, noiembrie 2010, Birmingham-UK, martie 2011, echipele membre ale proiectului multilateral COMENIUS – M.E.T.E.R. (Measuring the Earth Through European students’ Research and collaboration) s-au reunit marți, 10 mai 2011, la Liceul Franco Elenic Eugen Delacroix din Atena.

La întâlnire au participat Surdan David, elev în clasa aX-a, însoțit de profesorii Nicoleta Pazmany, coordonator al echipei Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea și Camelia Pop.
Grecia - momentul magic
Fiecare întâlnire a fost asteptată cu emoție și interes și a fost cu adevărat unică, dar Grecia reprezintă momentul magic. Despre Grecia se poate spune fără putință de tăgadă că este leagănul civilizației europene, iar Atena reprezintă punctul culminant nu numai pentru filosofie, artă și arhitectură, dar și pentru democrație.
Miercuri, 11 mai 2011, după o scurtă deschidere festivă, ne-am grăbit să ajungem la Centrul Național de Cercetări Științifice Demokritos unde ne-am simtit ca Alice în Þara Minunilor. Ne-au fost prezentate cercetările din domeniul biofizicii și cel medical, apoi am putut urmări la microscop mostre de ADN și am fost conduși să vedem cum funcționează un accelerator de particule de tip TANDEM, cu ajutorul căruia se fac cercetări în domeniul medical sau al astrofizicii.
În cursul aceleiași zile, s-a desfășurat workshopul „Mitologie și astronomie”, cu activități pe grupe de elevi.
Seara, am fost la Observatorul Penteli unde am urmărit o prezentare despre evoluția stelelelor, iar apoi am putut face observații cu telescopul (Luna și Saturn), precum și observații cu ochiul liber pentru diferite constelații.
Joi, 12 mai, a urmat al doilea workshop, intitulat „Elefantul și furnicile” care a fost si mai incitant.
Elevii, împărțiți în cinci echipe cu numele unor filosofi și matematicieni greci (Hypatia, Pitagora, Heraklit, Thales, Euklid) au lucrat împreună, având diferite teme din sfera astronomiei, fizicii și măsurătorilor, trebuind să-și utilizeze cunoștințele și să-și pună în valoare creativitatea. Fiecare grup a fost monitorizat de câte un profesor. Prezentarea activităților s-a desfășurat de fiecare echipă în fața celorlalți.
Cel mai uimitor a fost faptul că prin munca celor 25 de furnicuțe (membrii celor cinci echipe) am asistat la realizarea elefantului (atâta informație pe care au putut-o descoperi elevii implicați în numai două ore a fost extraordinară).
Sarcinile au fost nu numai de a căuta informații, ci și de a rezolva probleme sau a găsi aplicații din teoria jocurilor, a grafurilor sau a fractalilor. Nu mi-am imaginat niciodată că așa ceva se poate face cu copii cu vârsta între 11 și 16 ani.
După-amiază, am fost la Fundația Eugenides unde am avut parte de alte surprize. Pe lângă spectacolul de la planetariu, am fost la expoziția interactivă „Știință și materiale” unde copiii, și nu numai ei, au putut realiza  experimențe în diferite domenii: electricitate, magnetism, acustică, realizarea imaginilor 3D etc. Pe când și la noi așa ceva?
Ziua s-a încheiat cu o vizită în portul Pireu, zona iahturilor.
Vineri, 13 mai, la aceeași oră matinală  (trebuia să ne trezim la 5.30 ca să ajungem la școală pe 7.30), ne-am întâlnit pentru ultimul workshop care avea să fie la fel de incitant, „Antologie palatină”. Împărțiți în aceleași echipe, elevii trebuiau de această dată să rezolve niște probleme vechi, scrise în forma unor epigrame. Ei mai trebuiau să îndeplinească și alte sarcini din domenii conexe (geografie, istorie, literatură, legate de probleme). A fost instructiv și distractivm, în același timp.
Încă o dată, am putut lua parte la altfel de lecții, care, nu numai că au trezit interesul elevilor, care s-au implicat total, dar au însemnat și multă bucurie.
După-amiază, ne-am deplasat spre centrul Atenei pentru a vizita partea istorică, începând cu celebrul Akropolis (care înseamnă orașul de sus), forumul roman, Agora antică, templul lui Hefaistos, noul muzeu Akropolis etc.
Eu am coborât din autocar la Muzeul de arheologie pentru că știam că adăpostește o comoară (pentru cei interesați de astronomie). Este vorba despre mecanismul Antikitera, construit cam în jurul anului 100 B.C., descoperit lângă insula cu același nume pe la începutul secolului XX.
 Pe 30 iulie 2008, cercetătorii au declarat că mecanismul prezentă calendarul metonic, prezicea eclipsele solare și calcula datele la care aveau loc jocurile olimpice antice. Inscripțiile de pe mecanism se potriveau cu numele lunilor din calendarele folosite în Illyria și Epirus, din nord-vestul Greciei, și cu cele folosite în insula Corfu.
Plini de emoții și cu un bagaj încărcat de informații, ne-am întors în țară cu entuziasm și cu dorința de cunoaștere mai profundă nu numai a planetei noastre, ci a întregului Univers.
Nicoleta Pazmany & Camelia Pop

Trimite email

joi, 17 octombrie 2019