Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pornind de la „Rădăcina” lui Florian Brădeanu

O întâlnire de suflet...

Pornind de la „Rădăcina” lui Florian Brădeanu

Când dna înv. Viorica (Bulzan) Marc, de la Școala cu clasele I-VIII din Sînmatin, ne-a lansat invitația de a participa marți (24 mai 2011) la întâlnirea cu scriitorul Florian Brădeanu (poetul ce-și are rădăcinile în Tulca), ne-am rezervat o oră, având în continuare, pe agenda zilei, și concursul județean de chimie de la C.N. „Iosif Vulcan”. Am plecat pentru o oră... și am rămas trei!

Cred că Valeriu Bârgău l-a „citit” cel mai bine pe Florian Brădeanu atunci când l-a încondeiat astfel: „Un poet încăpățânat, un ins cu personalitate pronunțată, care a mocnit ani mulți poezia lui în Simeria, departe de spectacolul lumii dar, decantându-l încet și sigur în versul ascuns vederii dușmanului/ cititorului, este Florian Brădeanu. Coleg de facultate cu o serie de scriitori contemporani, Florian Brădeanu și-a migălit versurile în caiete bibliofile, într-un fel pregătit să înfrunte timpul nefavorabil pentru un spirit ca al Dumnealui”.
Distinsul profesor nu poate fi decât un „încăpățânat” notoriu (precum cei născuți în zodia Taur) de vreme ce a refuzat atâtea și atâtea în vremurile comuniste, rămânând de neclintit în convingerile și deciziile sale, spunem noi. Nu a refuzat și nu a uitat, însă, niciodată, să-și amintească și să-și iubească originea, rădăcina. Omul, cetățeanul și poetul Florian Brădeanu dorește să se știe că se trage din Tulca - leagănul și paradisul copilăriei sale -, că este legat sufletește de acest „tărâm al zmeilor”, cu care se mândrește; îi sunt dragi oamenii locului și își amintește cu drag de anii copilăriei, iar poezia „Rădăcina”, care are peste 100 de strofe, este un „poem autobiografic al satului”, unde-și are rădăcinile înfipte adânc, și de unde se adapă necontenit. „Am în plan un volum numai despre Tulca”, ne-a mărturisit scriitorul.
„Dascălul poet”
„Ce se poate spune când dascălul coboară de la catedră și își deschide sufletul în fața ucenicilor săi ca într-un gest de profundă comuniune? Sutele de versuri pe care profesorul Florian Brădeanu le-a izvodit și pe care ni le-a dăruit la revederea noastră de 40 de ani de la terminarea liceului din Simeria cuprind în ele o viață de om, experiența unei existențe pline de suișuri și coborâșuri, semnele unui drum străbătut mereu cu fruntea sus și cu ochii limpezi îndreptați spre înaltul cerului”, scrie Denisa Toma.
Tot la fel s-a deschis poetul și marți în fața elevilor și dascălilor de la Școala din Sînmartin, de parcă s-ar fi cunoscut de când lumea! Copiii au depănat despre „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a” (cea de-a treia carte a lui Fl. Brădeanu), o carte de căpătâi pentru orice școlar, care, însă, se citește și se parcurge cu sufletul indiferent de vârstă, o lectură căreia i-ar sta bine pe lista lecturilor obligatorii ale școlarilor (din clasele II-VIII); cei mai mici și mai vrednici cititori ai dlui Brădeanu, elevii dnei Viorica Bulzan, au recitat împreună cu doamna învățătoare cele peste 100 de strofe ale poeziei „Rădăcina”, cuprinsă în volumul „Convocarea zmeilor” (ediția a II-a, revizuită și întregită cu încă patru poezii: „Rădăcina”, Slugoii diavolului”, Pregătire” și „Problema mea”). Curioși și în cunoștință de cauză (în urma lecturării unor poezii), gimnaziștii i-au pus întrebări și i-au cerut autografe (pe volumul „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a”, dar și pe carnetul de elev).
„Convocarea zmeilor” - mărturisiri
Ca la o convocare a zmeilor, după întâlnirea din holul școlii, scriitorul s-a retras într-o sală cu profesorii curioși a-l cunoaște mai bine. Suferind de o sinceritate contagioasă, poetul din Tulca și „Dascălul din limba română” și-a pus sufletul pe tavă și pe masă, mărturisind prin câte a trecut, câte a pătimit, cum e în cancelarie, dar și în sala de clasă, cum arată cel mai grozav cabinet de limba română din România, ce și-a construit (inventat și brevetat), ca mare meșter și iscusit gospodar... Nu agreează și nu suportă politica, mincinoșii și trădătorii de neam și țară...
Câte nu ar fi de spus și de scris despre Omul onest, modest și valoros, scriitorul și poetul din Tulca. Cu acordul Domniei sale, vom reveni mereu (în serial), stăruind asupra operei sale, în proză și versuri, apărute în cinci volume (șase ediții): „Amintirile unui amic” (1999), „Restituirea vămii” (2000), „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a” (2008), „Dascălul din limba română” - scrisori (2008), „Convocarea zmeilor” (1988-2008) – două ediții.
Vom încheia aceste însemnări cu semnalul pe care scriitorul l-a lansat în deschiderea volumului „Dascălul din limba română”:  „A NU SE UITA: Faptele merg înaintea ta și după moarte!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: Pornind de la „Rădăcina” lui Florian Brădeanu.    

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:43:50 Ora de vară a Europei de Est