Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Pornind de la „Rădăcina” lui Florian Brădeanu

O întâlnire de suflet...

Pornind de la „Rădăcina” lui Florian Brădeanu

Când dna înv. Viorica (Bulzan) Marc, de la Școala cu clasele I-VIII din Sînmatin, ne-a lansat invitația de a participa marți (24 mai 2011) la întâlnirea cu scriitorul Florian Brădeanu (poetul ce-și are rădăcinile în Tulca), ne-am rezervat o oră, având în continuare, pe agenda zilei, și concursul județean de chimie de la C.N. „Iosif Vulcan”. Am plecat pentru o oră... și am rămas trei!

Cred că Valeriu Bârgău l-a „citit” cel mai bine pe Florian Brădeanu atunci când l-a încondeiat astfel: „Un poet încăpățânat, un ins cu personalitate pronunțată, care a mocnit ani mulți poezia lui în Simeria, departe de spectacolul lumii dar, decantându-l încet și sigur în versul ascuns vederii dușmanului/ cititorului, este Florian Brădeanu. Coleg de facultate cu o serie de scriitori contemporani, Florian Brădeanu și-a migălit versurile în caiete bibliofile, într-un fel pregătit să înfrunte timpul nefavorabil pentru un spirit ca al Dumnealui”.
Distinsul profesor nu poate fi decât un „încăpățânat” notoriu (precum cei născuți în zodia Taur) de vreme ce a refuzat atâtea și atâtea în vremurile comuniste, rămânând de neclintit în convingerile și deciziile sale, spunem noi. Nu a refuzat și nu a uitat, însă, niciodată, să-și amintească și să-și iubească originea, rădăcina. Omul, cetățeanul și poetul Florian Brădeanu dorește să se știe că se trage din Tulca - leagănul și paradisul copilăriei sale -, că este legat sufletește de acest „tărâm al zmeilor”, cu care se mândrește; îi sunt dragi oamenii locului și își amintește cu drag de anii copilăriei, iar poezia „Rădăcina”, care are peste 100 de strofe, este un „poem autobiografic al satului”, unde-și are rădăcinile înfipte adânc, și de unde se adapă necontenit. „Am în plan un volum numai despre Tulca”, ne-a mărturisit scriitorul.
„Dascălul poet”
„Ce se poate spune când dascălul coboară de la catedră și își deschide sufletul în fața ucenicilor săi ca într-un gest de profundă comuniune? Sutele de versuri pe care profesorul Florian Brădeanu le-a izvodit și pe care ni le-a dăruit la revederea noastră de 40 de ani de la terminarea liceului din Simeria cuprind în ele o viață de om, experiența unei existențe pline de suișuri și coborâșuri, semnele unui drum străbătut mereu cu fruntea sus și cu ochii limpezi îndreptați spre înaltul cerului”, scrie Denisa Toma.
Tot la fel s-a deschis poetul și marți în fața elevilor și dascălilor de la Școala din Sînmartin, de parcă s-ar fi cunoscut de când lumea! Copiii au depănat despre „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a” (cea de-a treia carte a lui Fl. Brădeanu), o carte de căpătâi pentru orice școlar, care, însă, se citește și se parcurge cu sufletul indiferent de vârstă, o lectură căreia i-ar sta bine pe lista lecturilor obligatorii ale școlarilor (din clasele II-VIII); cei mai mici și mai vrednici cititori ai dlui Brădeanu, elevii dnei Viorica Bulzan, au recitat împreună cu doamna învățătoare cele peste 100 de strofe ale poeziei „Rădăcina”, cuprinsă în volumul „Convocarea zmeilor” (ediția a II-a, revizuită și întregită cu încă patru poezii: „Rădăcina”, Slugoii diavolului”, Pregătire” și „Problema mea”). Curioși și în cunoștință de cauză (în urma lecturării unor poezii), gimnaziștii i-au pus întrebări și i-au cerut autografe (pe volumul „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a”, dar și pe carnetul de elev).
„Convocarea zmeilor” - mărturisiri
Ca la o convocare a zmeilor, după întâlnirea din holul școlii, scriitorul s-a retras într-o sală cu profesorii curioși a-l cunoaște mai bine. Suferind de o sinceritate contagioasă, poetul din Tulca și „Dascălul din limba română” și-a pus sufletul pe tavă și pe masă, mărturisind prin câte a trecut, câte a pătimit, cum e în cancelarie, dar și în sala de clasă, cum arată cel mai grozav cabinet de limba română din România, ce și-a construit (inventat și brevetat), ca mare meșter și iscusit gospodar... Nu agreează și nu suportă politica, mincinoșii și trădătorii de neam și țară...
Câte nu ar fi de spus și de scris despre Omul onest, modest și valoros, scriitorul și poetul din Tulca. Cu acordul Domniei sale, vom reveni mereu (în serial), stăruind asupra operei sale, în proză și versuri, apărute în cinci volume (șase ediții): „Amintirile unui amic” (1999), „Restituirea vămii” (2000), „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a” (2008), „Dascălul din limba română” - scrisori (2008), „Convocarea zmeilor” (1988-2008) – două ediții.
Vom încheia aceste însemnări cu semnalul pe care scriitorul l-a lansat în deschiderea volumului „Dascălul din limba română”:  „A NU SE UITA: Faptele merg înaintea ta și după moarte!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: Pornind de la „Rădăcina” lui Florian Brădeanu.    

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 7 august 2022