Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Pornind de la „Rădăcina” lui Florian Brădeanu

O întâlnire de suflet...

Pornind de la „Rădăcina” lui Florian Brădeanu

Când dna înv. Viorica (Bulzan) Marc, de la Școala cu clasele I-VIII din Sînmatin, ne-a lansat invitația de a participa marți (24 mai 2011) la întâlnirea cu scriitorul Florian Brădeanu (poetul ce-și are rădăcinile în Tulca), ne-am rezervat o oră, având în continuare, pe agenda zilei, și concursul județean de chimie de la C.N. „Iosif Vulcan”. Am plecat pentru o oră... și am rămas trei!

Cred că Valeriu Bârgău l-a „citit” cel mai bine pe Florian Brădeanu atunci când l-a încondeiat astfel: „Un poet încăpățânat, un ins cu personalitate pronunțată, care a mocnit ani mulți poezia lui în Simeria, departe de spectacolul lumii dar, decantându-l încet și sigur în versul ascuns vederii dușmanului/ cititorului, este Florian Brădeanu. Coleg de facultate cu o serie de scriitori contemporani, Florian Brădeanu și-a migălit versurile în caiete bibliofile, într-un fel pregătit să înfrunte timpul nefavorabil pentru un spirit ca al Dumnealui”.
Distinsul profesor nu poate fi decât un „încăpățânat” notoriu (precum cei născuți în zodia Taur) de vreme ce a refuzat atâtea și atâtea în vremurile comuniste, rămânând de neclintit în convingerile și deciziile sale, spunem noi. Nu a refuzat și nu a uitat, însă, niciodată, să-și amintească și să-și iubească originea, rădăcina. Omul, cetățeanul și poetul Florian Brădeanu dorește să se știe că se trage din Tulca - leagănul și paradisul copilăriei sale -, că este legat sufletește de acest „tărâm al zmeilor”, cu care se mândrește; îi sunt dragi oamenii locului și își amintește cu drag de anii copilăriei, iar poezia „Rădăcina”, care are peste 100 de strofe, este un „poem autobiografic al satului”, unde-și are rădăcinile înfipte adânc, și de unde se adapă necontenit. „Am în plan un volum numai despre Tulca”, ne-a mărturisit scriitorul.
„Dascălul poet”
„Ce se poate spune când dascălul coboară de la catedră și își deschide sufletul în fața ucenicilor săi ca într-un gest de profundă comuniune? Sutele de versuri pe care profesorul Florian Brădeanu le-a izvodit și pe care ni le-a dăruit la revederea noastră de 40 de ani de la terminarea liceului din Simeria cuprind în ele o viață de om, experiența unei existențe pline de suișuri și coborâșuri, semnele unui drum străbătut mereu cu fruntea sus și cu ochii limpezi îndreptați spre înaltul cerului”, scrie Denisa Toma.
Tot la fel s-a deschis poetul și marți în fața elevilor și dascălilor de la Școala din Sînmartin, de parcă s-ar fi cunoscut de când lumea! Copiii au depănat despre „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a” (cea de-a treia carte a lui Fl. Brădeanu), o carte de căpătâi pentru orice școlar, care, însă, se citește și se parcurge cu sufletul indiferent de vârstă, o lectură căreia i-ar sta bine pe lista lecturilor obligatorii ale școlarilor (din clasele II-VIII); cei mai mici și mai vrednici cititori ai dlui Brădeanu, elevii dnei Viorica Bulzan, au recitat împreună cu doamna învățătoare cele peste 100 de strofe ale poeziei „Rădăcina”, cuprinsă în volumul „Convocarea zmeilor” (ediția a II-a, revizuită și întregită cu încă patru poezii: „Rădăcina”, Slugoii diavolului”, Pregătire” și „Problema mea”). Curioși și în cunoștință de cauză (în urma lecturării unor poezii), gimnaziștii i-au pus întrebări și i-au cerut autografe (pe volumul „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a”, dar și pe carnetul de elev).
„Convocarea zmeilor” - mărturisiri
Ca la o convocare a zmeilor, după întâlnirea din holul școlii, scriitorul s-a retras într-o sală cu profesorii curioși a-l cunoaște mai bine. Suferind de o sinceritate contagioasă, poetul din Tulca și „Dascălul din limba română” și-a pus sufletul pe tavă și pe masă, mărturisind prin câte a trecut, câte a pătimit, cum e în cancelarie, dar și în sala de clasă, cum arată cel mai grozav cabinet de limba română din România, ce și-a construit (inventat și brevetat), ca mare meșter și iscusit gospodar... Nu agreează și nu suportă politica, mincinoșii și trădătorii de neam și țară...
Câte nu ar fi de spus și de scris despre Omul onest, modest și valoros, scriitorul și poetul din Tulca. Cu acordul Domniei sale, vom reveni mereu (în serial), stăruind asupra operei sale, în proză și versuri, apărute în cinci volume (șase ediții): „Amintirile unui amic” (1999), „Restituirea vămii” (2000), „Mihăiță – eroul din clasa a VI-a” (2008), „Dascălul din limba română” - scrisori (2008), „Convocarea zmeilor” (1988-2008) – două ediții.
Vom încheia aceste însemnări cu semnalul pe care scriitorul l-a lansat în deschiderea volumului „Dascălul din limba română”:  „A NU SE UITA: Faptele merg înaintea ta și după moarte!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (100 de poze), accesați Galeria foto: Pornind de la „Rădăcina” lui Florian Brădeanu.    

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 17:53:12 Ora de vară a Europei de Est