Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Chiar și Dracula alege să mănânce sănătos!”

Spot și back-stage... trimise la Roma

„Chiar și Dracula alege să mănânce sănătos!”

Vă prezentăm proiectul - concurs „Food 4 you”... la care România participă pentru prima oară, și la care noi suntem singurii „înrolați” din Bihor.

La inițiativa Ministerului Agriculturii din Italia, de câțiva ani, în perioada martie-iunie, se desfășoară acest proiect la care sunt invitate 28 de țări din Europa, România fiind pentru prima dată informată despre acest lucru prin inspectoratele școlare; astfel, la sosirea adresei de la I.S.J. Bihor, directorul Colegiului Economic „Partenie Cosma”, prof. dr. Corba Ioan, m-a întrebat dacă doresc să mă implic în acest proiect împreună cu un coleg din școală; cum dna prof. ec. Geta Iorga a avut mai multe activități (în domeniul alimentar) cu elevii mei, elevii clasei a X-a J (la care sunt diriginte), m-am oprit la Geta, dar și datorită preocupărilor comune pe care le avem privind alimentația sănătoasă. Regulamentul concursului prevede prezentarea unui video-spot de 45 de secunde și a unui back-stage de maximum 3 minute, ambele scrise doar în limba engleză. Pentru respectivele filmări, am ales un grup de 10 elevi din clasele a XI-a C și D, fiecare cu „rolul” său. Spotul se numește „Even Dracula chooses to eat healthy” - „Chiar și Dracula alege să mănânce sănătos” și constă într-o secvență (scenetă) petrecută într-un restaurant, unde două tinere iau masa: una alege o salată vegetariană, cealaltă comandă un hamburger... Dracula le vede, le studiază, și apoi se apropie de masa lor, încercând să atace mai întâi fata care mănâncă hamburgerul; simte mirosul greu și urât al acestuia…și se repede la gâtul fetei care mănâncă salata! Râde satisfăcut că „meniul”a fost foarte gustos și sănătos…
După filmare, documentele (toate în engleză) au fost trimise în Italia...
Acum, așteptăm verdictul italienilor (care trebuie să vină în 27 iunie).
Cei 10 pentru... Italia
Să-i cunoaștem pe cei zece protagoniști orădeni: Grațian Lascu - Dracula, Eliada Mugur - consumatoare fast-food și Ioana Culici – vegetariană (echipajul clasei a XI-a C, spotul lor a fost trimis în Italia), George Suciu (tot Dracula), Dora Pure (cu hamburgerul) și Gabriela Takacs (cu salata), ei sunt echipajul clasei a XI-a D. Scenele cu ei se regăsesc în back-stage; Paula Lorincz și Mădălina Popescu (din XI D) au realizat filmările cu camerele lor video, iar Florina Ungur și Alina Burlău (din XI C) au finalizat scenele care reprezintă spotul și back-stage-ul, au pregătit „actorii” (i-au machiat, au făcut ca fetele - Dora și Eliada - să arate „niște grase” tocmai pentru că mănâncă hamburger). Așadar, fiecare a făcut câte ceva, iar finalul a fost neașteptat! Noi, profesorii, eu și Geta, am dat „indicațiile” de regie înainte de filmările de la restaurant, iar ei au intrat perfect în pielea personajelor!
Italienii urmează să aleagă spotul cel mai reușit (original) din fiecare țară. Nu știm câți au participat din România, pentru că documentele și DVD-rile cu spotul și back-stage-ul au fost trimise direct la Roma, la Ministerul Agriculturii.
Dorim să mulțumim pe această cale celor care ne-au ajutat, conducerea colegiului nostru (prof. dr. Corba Ioan - director și prof. ec. dr. Vonea Răzvan – director adjunct), dlui ing. Kalmar Florin, părinților elevilor, dlui Chirilă Florin - de la Restaurantul vegetarian Cris, care ne-a permis să facem filmările în restaurantul dumnealui. (Daniela Ghiuro)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:18:29 Ora de vară a Europei de Est