Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Mândru-i cântecu-n Bihor” – ediția 34

Joi, în parcul „Nicolae Bălcescu” din Oradea

„Mândru-i cântecu-n Bihor” – ediția 34

Joi (26 mai 2011), parcul „Nicolae Bălcescu” din Oradea a fremătat și s-a bucurat la ora la care artiștii bihoreni s-au adunat în jurul scenei pentru o sărbătoare a cântecului popular bihorean.

La cea de-a 34-a ediție a Festivalului-concurs „Mândru-i cântecu-n Bihor”, au fost ascultați și jurizați 22 de interpreți vocali și instrumentiști. La masa juriului, s-au aflat oameni de cultură, specialiști și artiști, îndreptățiți să dea un verdic, să facă o apreciere, să emită o judecată de valoare, între aceștia: dl Miron Blaga, Oana Lianu ("prințesa naiului"),Sorin Miescu, Anca Banda...
La microfon, au cântat și încântat, de la caz la caz, sub „bagheta” maestrului coregraf și împătimitului folclorist Florea Crișu - moderatorul festivalului, doinind și mai apoi  acompaniați de orchestra „Þara Crișurilor” (dirijată de Aurel Moț), următorii interpreți: Claudia Cacuci, Adi Bojoni, Ștefan Zorilă (la vioară cu goarnă), Florina Bianca Morar, Emil Popoviciu (vioară cu goarnă), Mădălina Ilea, Andreea Codrean, Sergiu Pelle (la saxofon sopran), Andreea Georgiana Briscan, Sergiu Valentin Dragoș (la saxofon), Simona Cap, George Sergiu Avram, Șerban Flaviu Misaroș (la saxofon), Lavinia Maria Chifor, Florin Ionuț Mihuț, Andrada Tulvan, Ioana Iulia Lucaciu, Dorin Florin Leș (la saxofon), Violeta Simona Gherman, Roxana Ilisie, Cosmin Gherman (la saxofon sopran) și Vlăduț Ștef.
În afara concursului, au evoluat în recital laureați ai festivalului-concurs, dar nu numai: Ioana Urs, Ciprian Zapota, Sergilia Popa, Mihaela Popa, Iuliana Băican Chelu și Vilas Denis (la vioară cu goarnă).
Cu multe dintre aceste nume ne vom mai întâlni, cu siguranță. Toți acești tineri sunt, înainte de toate, dornici să cânte, să se afirme și, de ce nu, să ducă mai departe valoroasa moștenire culturală pe care ne-au lăsat-o rapsozii, artiștii, truditorii întru păstrarea și promovarea folclorului tradițional autentic. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Mândru-i cântecu-n Bihor” – ediția 34.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:30:06 Ora de vară a Europei de Est