Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Un regal folcloric pe scena “Toamnei orãdene”

Duminicã, în Parcul “Nicolae Bãlcescu” din Oradea,

Un regal folcloric pe scena “Toamnei orãdene”

Formaþiile folclorice prezente la parada portului popular bihorean (programatã duminicã, 7 octombrie, de la ora 14.00), s-au reunit, dupã ora 15.00, pe scena din Parcul “Nicolae Bãlcescu”, la Târgul pãlincarilor, într-un regal folcloric al artiºtilor mai mici ºi mai mari, sub bagheta maestrului coregraf Florea Criºu.

Când am ajuns noi în parc, Florea Criºu  (instructorul teribil ºi coregraful de marcã, acest Cristian Þopescu sau Crãciun Parasca al folclorului bihorean) prezenta ca din “Biblie” dansatorii ºi soliºtii ansamblului Casei de Culturã din Beiuº. Toate le ºtie “starostele”, cred cã ar doini ºi din frunzã, dacã ar fi nevoie. Grãind în versuri potrivite, el reuºeºte sã întreþinã atmosfera, ºi tonusul ridicat, iar celor neavizaþi le oferã pe tavã cartea de vizitã “ilustratã” a ansamblului respectiv.
Aºa aveam sã aflãm cã instructorul Ioan Popa, ºi directorul Casei de Culturã din Binº, dna Anca Banda, au adus pe scenã "Mlãdiþe ºi muguri de tezaur", dansatori ºi soliºti vocali unu ºi unu: Raul Leuca (un "boþ" de tezaur, în vârstã de 9 ani,  pe care va trebui sã-l susþinem prin SMS  pe 17 octombrie la Antena-1, la emisiunea-concurs "Vreau sã fiu mare vedetã"), Sebastian Leuca, Sebastian Hahãu, Mãdãlina Bar, Mãdãlina Burtã, Paula Lezeu, Robert Tau, Florentina Rotaru, Roxana Gudiu, Daniela Rada. 
Între dansatorii profesioniºti ai Bihorului din rândul celor mici, de ani buni, sunt cotaþi membrii Ansamblului  folcloric "Florile Bihorului", al Palatului Copiilor ºi Elevilor Oradea, multipli laureaþi a numeroase concursuri ºi festivaluri naþionale ºi internaþionale, mesageri ºi ambasadori ai României peste hotare. Ei au confirmat ºi de aceastã datã, dansatorii maestrului coregraf Florica Negrãu prezentându-se la cel mai înalt nivel artistic, onorându-ºi blazonul.
O frumoasã surprizã au oferit-o salontanii, cu cele douã ansambluri folclorice ale Casei de Culturã din localitate. Formaþia "Toldi", de dansuri populare maghiare, numãrã 39 de membri, fiind alcãtuitã din douã grupe de copii (mari ºi mici). La prima lor ieºire pe marea scenã, ei au fost însoþiþi de educatoarele ºi învãþãtoarele lor:  Andrasi Annamaria, Bogi Tunde ºi Struber Eva, învãþãtoarele Molnar Rozalia, Hagyo Olga, Szegi Gabriela ºi Veselac Ildiko, precum ºi Darvaºi Zoltan, referent al Casei de Culturã. Celãlalt ansamblu  -"Mioriþa" - este format din 21 de copii, fiind ansamblu de dansuri populare româneºti. Micii dansatori sunt la început de drum, dar promit, iar maestrul coregraf Florea Criºu "va scoate untul din ei", cu siguranþã! La aceastã primã ieºire în lume, educatoarele Kovacs Marta ºi Lia Butcã par încântate de felul în care s-au prezentat copiii. "Meritul este al instructorului, iar mulþumirile noastre se îndreaptã în egalã mãsurã ºi spre dna Carmen Laza, directoarea Casei de Culturã din Salonta, ºi dl primar Torok Laszlo", recunosc educatoarele. Tot din partea Casei de Culturã din Salonta a cântat Andrada Tulvan. 
Formaþii din Bratca, Budoi, Bãlnaca, Tilecuº... 
Pe mulþi dintre liceenii din Bratca ºi Budoi, dansatori ºi soliºti vocali, i-am regãsit în ansamblurile lor reprezentative, "Brãtcuþa" (instructor, Viorel Caba, solistã-Adina Ciucur) ºi "Lipka" din Budoi (instructori, prof. Peneak Maria ºi Zetocha Karol). Seria formaþiilor din judeþ a fost întreruptã de frumoºii dansatori ai Ansamblului "Criºul" (instructor, Cristian Ciontoº, soliste - Ioana Urs ºi Roxana Ilisie), aleºi parcã dupã criteriul frumuseþii fizice. Arãtoºi, ca arãtoºi, dar ºi mari dãnþãuºi, vorba "crainicului". De la Bãlnaca, au urcat pe scenã membrii ansamblului "Dumbrava" (instructor, Ioan Gavrilaº), bãrbaþi adevãraþi ºi femei împlinite, aºezaþi la casele lor, care au  umblat la ºezãtori, au crescut copii ºi nepoþi, dar nu ºi-au uitat portul ºi danþu'. Parcã s-au nãscut cu dansul în sânge. Soliºtii ansamblului sunt patru feciori: Ciprian Mocan, Sergiu Chirce, Remus Bondar ºi Aurel Ionoiu, ce-ºi zic "Feciorii Bihorului" .
Pânã sã intre pe scenã nuntaºii din Tilecuº, am mai ascultat-o pe Andrada Crãciun, solistã a ansamblului "Lioara", al Casei Tineretului din Oradea. Tilecuºul a venit la Oradea cu întreg alaiul, copii, tineri, pãrinþi cu copii, bunici, 35 de persoane, cu vârsta cuprinsã între 6 ºi 70 de ani, artiºti amatori, reprezentând Cãminul Cultural din localitate (instructor, prof. Maria Ardelean, solistã-Maria Sturz, horitoare-Floarea Baciu, solist instrumentist-Florea Baciu, la vioarã cu goarnã, conducerea muzicalã-Florea Baciu). Chemãtori, naºi, miri ºi nuntaºi au pus de un obicei de nuntã din pãrþile locului...I-am lãsat sã-ºi petreacã, ºi o fãceau mult ºi bine, dar mai aºteptau ºi alþii sã urce pe scenã. Dupã mai bine de patru ore, ne-am retras ºi noi. Prin urmare, aici s-a rupt filmul, cum se spune. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Un regal folcloric pe scena “Toamnei orãdene”.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 04:22:30 Ora de vară a Europei de Est