Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

1 Iunie – o zi specială la Școala din Sînmartin

Proiectul „Jertfă din iubire”

1 Iunie – o zi specială la Școala din Sînmartin

Cea de-a treia activitate din cadrul proiectului educațional „Jertfă din iubire” a fost programată anume, marți (31 mai 2011), în Ajunul Zilei Copilului. Sub genericul „Un cântec, un zâmbet pentru copilărie”, elevii claselor I B de la Școala din Sânmartin, îndrumați de înv. Laura Ban și a III-a A (înv. Violeta Dicu) au prezentat un moment emoționant închinat Măriei sale, Copilul, iar îndrăgitul profesor de muzică, dna Loredana Pantea, a pus paie pe foc cu grupul său de chitariști și soliști – „Acorduri de chitară”.

Invitații speciali ai celor din Sînmartin au fost „sogunii” orădeni. Elevii din a XI-a și a XII-a G (estetică), îndrumați de prof. Simona Bot și Crișan Csilla, au prezentat oferta educațională în fața elevilor din clasa a VIII-a după care i-au invitat la demonstrații de manichiură și coafură; lor li s-a alăturat înv. Ramona Bala, cu cosmetică pentru clasele VII–VIII.
Arc peste timp
Deosebit de emoționată a fost întâlnirea între generații, organizată de clasa a V-a A și dirigintele lor, doamna prof. Elena Știubea, care și-a invitat trei foști elevi de calitate: Roxana One (gojdista), masterand Nicolae Bot și prof. de franceză, dna Claudia Ruțaș. Fiecare a fost interesant în felul său prin modul de prezentare și mesaj, dar parcă Roxana s-a apropiat mai tare de public, grație vârstei și experienței pe care a făcut-o: erupția (spectaculoasă) a unui vulcan.
Copiii totali din a V-a A au pregătit un adevărat regal numai al lor: un carnaval de măști, karaoke și dans, alături de îndrăgita lor dirigintă, Elena Știubea, care le face toate poftele și împreună cu profa de muzică, Loredana Pantea, de aceeași factură sufletească și dăruire. Alături de cele două „amfitrioane”, au evoluat, pe aceeași coardă sensibilă, prof. de religie, Traian Bot, Georgeta Dărăban, Ramona Bala, precum și dna prof. de biologie, Florica Moldovan, autor de lucrări, alături de dna Elena Știubea. Cele două autoare ne-au reținut atenția cu lucrarea „Rezervația naturală pârâul Pețea” – lucrare trimisă la Simpozionul internațional de ecologie „Verde înseamnă viață”, de la Iași.
Surprizele dulci
Și cum de la asemenea sărbătoare a copilăriei nu puteau lipsi tocmai surprizele dulci, părinții celor din a V-a s-au înființat în sala de clasă cu o expoziție culinară de-ți lăsa gura apă. Ne-am convins de faptul că regula nu poate fi alta decât: la asemenea copii minunați, nu poți găsi decât niște părinți extraordinari!
Cu bunătăți de tot felul, muzică pe gustul tuturor și voie bună cât încape, de la mic la mare, am avut o superbă sărbătoare, care cu greu s-a stins, cu o „porție” de karaoke, alături de membrii grupului de chitariști „Acorduri de chitară”., care își făceau, astfel, încălzirea pentru Beiuș. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 1 Iunie – o zi specială la Școala din Sînmartin.  

Trimite email
luni, 16 septembrie 2024, 06:45:34 Ora de vară a Europei de Est