Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Concursul cu premii nr. 5

„Să învățăm să circulăm corect” (VI)

Concursul cu premii nr. 5

1.Cum se traversează corect drumurile publice?
a.Oblic față de axa acestora
b.Perpendicular pe axa acestora
c.Oricum, dacă în acel moment nu circulă autovehicule.

2.Cum trebuie să traversați drumul și să vă feriți de accidente atunci când sunteți chemat de un coleg aflat pe celălalt trotuar?
a.Așteptați trecerea mașinilor și traversați în pas vioi pe direcția unde se află colegul
b.Traversați în fugă trecând imediat printre mașinile aflate în mers
c.Vă deplasați până la cea mai apropiată trecere pentru pietoni, vă asigurați temeinic și traversați în pas vioi.
3.Un copil de vârstă preșcolar, singur fiind, vi se adresează să-l ajutați să traverseze strada. Cum procedați?
a.Îl însoțiți în traversare pe la cea mai apropiată trecere marcată pentru pietoni
b.Îl întrebați de ce vrea să traverseze și unde vrea să meargă
c.Îl însoțiți până la domiciliu și rugați politicos părinții ca altă dată să nu-l mai lase singur pe stradă.
 
Răspundeți, alegând variantele corecte la cele trei întrebări.
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa: ovidanm@yahoo.com
Nu uitați să ne scrieți:
Numele și prenumele vostru, localitatea, școala, clasa, telefonul (la care vă putem contacta).
Despre premii
Se vor acorda câte trei premii I, II și III, constând în sume de bani, cupe și diplome, precum și mențiuni, în diplome.
 
Astăzi, despre...
Conduita preventivă
Prin conduită preventivă se înțelege a te comporta corect și prudent în orice împrejurare.
A preveni înseamnă a anticipa producerea unui accident și a lua imediat măsurile corespunzătoare pentru evitarea acestuia.
Conduita preventivă, deci prudența, nu e sinonimă cu mersul încet, pentru că și acesta poate crea pericolul producerii unor accidente.
Așadar, a te comporta preventiv din punctul de vedere al vitezei nu înseamnă nici a merge încet, nici a merge repede, ci în siguranță, așa cum permit condițiile concrete de drum și de vreme.
A conduce preventiv nu înseamnă numai adaptarea vitezei la condițiile concrete ale circulației, ci și a gândi pentru alții. Aceasta presupune să prevezi, să anticipezi ce vor face cei din jurul tău și în funcție de aceasta să iei măsurile corespunzătoare, să te ferești în primul rând pe tine. În spiritul omeniei, care trebuie să ne caracterizeze pe toți, trebuie să acordăm ajutor atunci când e nevoie celorlalți participanți la trafic, pentru prevenirea unor situații periculoase.
Ca elevi mai mari trebuie să fiți exemplu de comportament corect și preventiv în deplasările pe drumurile publice, îndemnându-i și pe ceilalți elevi să se comporte la fel.
Așadar, oricare dintre cei ce folosesc drumurile publice trebuie să circule cu prudență, preventiv, să gândească în permanență la ce vor face partenerii de drum într-o anumită împrejurare și să-și ia din timp măsurile adecvate pentru a evita implicarea în accidente.
prof. Virgil Matei,
Grupul Școlar Industrial din Șuncuiuș

Trimite email
miercuri, 22 ianuarie 2025, 17:07:59 Ora standard a Europei de Est