Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Să ne bucurăm, așadar!”

Articolul nr. 100

„Să ne bucurăm, așadar!”

Întotdeauna mi-a plăcut să stărui și să despic firul în patru atunci când este vorba despre un discurs rostit în momente importante, cum este absolvirea. Să citesc mai mult printre rânduri și să călătoresc cu gândul, mai cu seamă atunci când autorul de drept și de fapt al discursului este distinsul profesor - director Ioan Corba.

Înțelepciunea, dorul, nostalgia, împlinirea... transpar și domină, pun în umbră emoția, cât despre mândria de manager nu putem vorbi. Nu l-am perceput și nu l-am văzut niciodată orgolios, vanitos, mândru (îngânfat) de scaunul de director, ci cumpătat, așezat în toate, rezervat până la extreme... Aroganța îi este străină și nesuferită, iar bucuria estompată de responsabilitățile pe care le are și le asumă cu și dintr-o frumoasă și plăcută modestie...
„Iată-ne astăzi prezenți la tradiționala sărbătoare a absolvirii anilor de liceu. Să ne bucurăm așadar – așa cum spune și nemuritorul imn al absolvenților – Gaudeamus igitur. Să ne bucurăm cât suntem încă tineri – unii mai tineri, voi, alții mai puțin tineri, noi, dar stăpâniți cu toții de idealuri, unele împlinite, altele încă în stadiul de speranțe.
La bucuria momentului, marcată de sunetul prelung al clopoțelului sunteți prezenți aici cei 252 de absolvenți și din nefericire nu 255. Este trist și mult prea devreme ca unii să nu poată spune astăzi prezent la această festivitate. Sunt astăzi aici prezenți la festivitate și absolvenți din generațiile anterioare, mai vechi sau mai noi, animați bănuiesc de aceleași sentimente de bucurie prilejuite de satisfacția lucrului bine făcut. Câte promoții nu vor fi trăit același sentiment gândindu-ne că în anul viitor Colegiul Economic „Partenie Cosma” va împlini venerabila vârstă de 80 de ani?
Clopoțelul a sunat pre(a)lung...
Clopoțelul a sunat azi lung și insistent încercând să vă facă să trăiți semnificația momentului. El anunță sfârșitul unei etape în formarea voastră dar vă amintește în același timp că ați devenit maturi, responsabili, că mâna protectoare a celor care v-au fost dascăli de nădejde va fi undeva tot mai departe de voi.
La un asemenea moment a face în câteva minute un bilanț al tuturor împlinirilor îmi este destul de greu. Cred că își va face fiecare în sinea lui un asemenea bilanț. O retrospectivă și câteva evidențieri sunt însă absolut necesare.
Însăși faptul că sunteți astăzi absolvenți dovedește că ați reușit să treceți standardele impuse de programele școlare și cerințele bătrânului nostru colegiu. Ați reușit să rezolvați complicatele ecuații ale matematicii și ale vieții, problemele de fizică și chimie, de contabilitate și economie, să stăpâniți limbajul programelor de calculator dar și limba lui Shakespeare, Voltaire sau Goethe. Sfera competențelor acumulate de voi este bogată și diversificată, multe dintre ele le-ați dovedit în aceste zile cu ocazia susținerii examenului de atestare profesională...”
Marius e liderul celor mai frumoși ani!
L-am ascultat pe dl prof. dr. Ioan Corba, iar șeful de promoție, tot bărbat, Paul Marius Gelu (9,97 după patru ani și 10 la absolvire) a avut un alt discurs, cu aripile întinse. El e deja în zor spre zările albastre purtând în gând toți colegii de generație. Mai pragmatic și mai realist, mulțumit de constanța rezultatelor și tradiția premiilor importante naționale și internaționale a fost, și de această dată, dl prof. dr. Răzvan Vonea. Povățuitor și împlinit sufletește s-a dovedit a fi același minunat părinte al părinților săritori, dl Florin Pop. Diriginții au chemat premianții să le dea cea din urmă binecuvântare și felicitare în plenul adunării, răsplătindu-le hărnicia cu modeste premii de criză, dar cu iubirea de care este capabil un dascăl de dascăl, părinte de ocazie, implicat emoțional în creșterea și maturizarea lor. S-a predat și s-a preluat cheia succesului... Flori și îmbrățișări, baloane expediate spre Europa și poze multe...
Astfel s-a derulat episodul final al anilor de liceu pentru unii, cu gândul la bacalaureatul care le taie respirația, fără să-i lase să răsufle ușurați și încântați că au ajuns la liman... (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Să ne bucurăm, așadar!”

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 20:40:06 Ora de vară a Europei de Est