Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Să ne bucurăm, așadar!”

Articolul nr. 100

„Să ne bucurăm, așadar!”

Întotdeauna mi-a plăcut să stărui și să despic firul în patru atunci când este vorba despre un discurs rostit în momente importante, cum este absolvirea. Să citesc mai mult printre rânduri și să călătoresc cu gândul, mai cu seamă atunci când autorul de drept și de fapt al discursului este distinsul profesor - director Ioan Corba.

Înțelepciunea, dorul, nostalgia, împlinirea... transpar și domină, pun în umbră emoția, cât despre mândria de manager nu putem vorbi. Nu l-am perceput și nu l-am văzut niciodată orgolios, vanitos, mândru (îngânfat) de scaunul de director, ci cumpătat, așezat în toate, rezervat până la extreme... Aroganța îi este străină și nesuferită, iar bucuria estompată de responsabilitățile pe care le are și le asumă cu și dintr-o frumoasă și plăcută modestie...
„Iată-ne astăzi prezenți la tradiționala sărbătoare a absolvirii anilor de liceu. Să ne bucurăm așadar – așa cum spune și nemuritorul imn al absolvenților – Gaudeamus igitur. Să ne bucurăm cât suntem încă tineri – unii mai tineri, voi, alții mai puțin tineri, noi, dar stăpâniți cu toții de idealuri, unele împlinite, altele încă în stadiul de speranțe.
La bucuria momentului, marcată de sunetul prelung al clopoțelului sunteți prezenți aici cei 252 de absolvenți și din nefericire nu 255. Este trist și mult prea devreme ca unii să nu poată spune astăzi prezent la această festivitate. Sunt astăzi aici prezenți la festivitate și absolvenți din generațiile anterioare, mai vechi sau mai noi, animați bănuiesc de aceleași sentimente de bucurie prilejuite de satisfacția lucrului bine făcut. Câte promoții nu vor fi trăit același sentiment gândindu-ne că în anul viitor Colegiul Economic „Partenie Cosma” va împlini venerabila vârstă de 80 de ani?
Clopoțelul a sunat pre(a)lung...
Clopoțelul a sunat azi lung și insistent încercând să vă facă să trăiți semnificația momentului. El anunță sfârșitul unei etape în formarea voastră dar vă amintește în același timp că ați devenit maturi, responsabili, că mâna protectoare a celor care v-au fost dascăli de nădejde va fi undeva tot mai departe de voi.
La un asemenea moment a face în câteva minute un bilanț al tuturor împlinirilor îmi este destul de greu. Cred că își va face fiecare în sinea lui un asemenea bilanț. O retrospectivă și câteva evidențieri sunt însă absolut necesare.
Însăși faptul că sunteți astăzi absolvenți dovedește că ați reușit să treceți standardele impuse de programele școlare și cerințele bătrânului nostru colegiu. Ați reușit să rezolvați complicatele ecuații ale matematicii și ale vieții, problemele de fizică și chimie, de contabilitate și economie, să stăpâniți limbajul programelor de calculator dar și limba lui Shakespeare, Voltaire sau Goethe. Sfera competențelor acumulate de voi este bogată și diversificată, multe dintre ele le-ați dovedit în aceste zile cu ocazia susținerii examenului de atestare profesională...”
Marius e liderul celor mai frumoși ani!
L-am ascultat pe dl prof. dr. Ioan Corba, iar șeful de promoție, tot bărbat, Paul Marius Gelu (9,97 după patru ani și 10 la absolvire) a avut un alt discurs, cu aripile întinse. El e deja în zor spre zările albastre purtând în gând toți colegii de generație. Mai pragmatic și mai realist, mulțumit de constanța rezultatelor și tradiția premiilor importante naționale și internaționale a fost, și de această dată, dl prof. dr. Răzvan Vonea. Povățuitor și împlinit sufletește s-a dovedit a fi același minunat părinte al părinților săritori, dl Florin Pop. Diriginții au chemat premianții să le dea cea din urmă binecuvântare și felicitare în plenul adunării, răsplătindu-le hărnicia cu modeste premii de criză, dar cu iubirea de care este capabil un dascăl de dascăl, părinte de ocazie, implicat emoțional în creșterea și maturizarea lor. S-a predat și s-a preluat cheia succesului... Flori și îmbrățișări, baloane expediate spre Europa și poze multe...
Astfel s-a derulat episodul final al anilor de liceu pentru unii, cu gândul la bacalaureatul care le taie respirația, fără să-i lase să răsufle ușurați și încântați că au ajuns la liman... (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Să ne bucurăm, așadar!”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:25:22 Ora de vară a Europei de Est