Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua Eroilor!

Elevii din Leș au sărbătorit

Ziua Eroilor!

În zi de mare praznic – Înalțarea Domnului – poporul român cinstește sufletele celor care s-au jertfit pentru patrie, pentru eliberarea acesteia de asupritori.

Într-o atmosferă plină de solemnitate, cu buchețele de flori, frumos pregătite de acasă, elevii Școlii cu clasele I-VIII din localitatea Leș, îndrumați de către dascălii lor, au pășit în curtea cimitirului pentru a păstra un moment de reculegere în memoria celor care și-au dat viața pentru eliberarea țării, pentru libertatea semenilor lor.
Dorind să aducă un omagiu eroilor noștri,  elevii au marcat această zi deosebită prin câteva momente emoționante, fiind susținuți în demersul lor de către dascăli și oficialități.
Mai întâi, părintele paroh Mircea Vesea a oficiat slujba de pomenire a morților, rugându-se pentru sufletul eroilor noștri.
Elevii școlii au aflat apoi, prin intermediul domnului profesor de istorie Pop Gheorghe, că satul Leș are cea mai mare groapă comună din vestul României, 318 soldați din Divizia 3 Vânători de munte și Tudor Vladimirescu fiind înmormântați la Leș.
Doamna director, prof. Tănase Melinda, a dat citire unei scrisori primite de la unul dintre supraviețuitorii celui de-Al Doilea Război Mondial care a luptat pe teritoriul localității Leș, Dumitru Nadiș.
Acesta, imobilizat la pat din cauza unei răni la picior pe care o are din timpul războiului, și-a exprimat regretul de a nu fi prezent la mormântul camarazilor său de luptă și povestește, în rândurile scrisorii sale, în mod emoționant, despre trăirile de pe câmpul de luptă. Din cuvintele veteranului de război, elevii au aflat că soldații aveau un singur țel: eliberarea țării, în special a satului Leș, de sub dominația fascisto-hortistă și că porneau la luptă având ca sprijin credința în Dumnezeu.
Momentul emoționant al citirii scrisorii veteranului a fost urmat de omagiul adus eroilor din partea domnului primar al comunei Nojorid, ec. Crainic Mircea, prin depunerea unei coroane care arată respectul față de cei ce s-au jertfit pentru țară, dar și prin buchețelele de flori, frumos pregătite atât de către cei mici, cât și de către cei mai mari dintre elevi.
Omagiul adus prin flori de către elevi a fost însoțit și de cântece și poezii închinate memoriei eroilor noștri.
Eleva Goron Gesica, din clasa a II-a, a dat citire poeziei „Eroii noștri”, scrisă de doamna învățătoare Popovici Anamaria, iar elevele Baciu Delia și Farcaș Rebeca au recitat poeziile „Eroi au fost, eroi sunt încă”, de Zorița Lascu și „Patria română”,  de George Coșbuc, pregătite fiind de doamnele învățătoare Rusu Camelia și Bonchiș Eugenia.
Glasurile cristaline ale elevilor din clasele I-IV au înălțat apoi un imn spre cer în memoria eroilor noștri, prin versurile „Imnului eroilor”.
Exprimându-și mândria de a fi român și recunoștința pentru eroii neamului, elevii de gimnaziu au interpretat cântecul „Treceți batalioane române Carpații”.
În final, elevii curioși au avut ocazia să afle povestioare de pe front de la veteranul de război, fiu al satului Leș, bace Vila, domnul Gavrilaș. (M. T.)

Trimite email

duminic, 18 august 2019