Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Eroilor!

Elevii din Leș au sărbătorit

Ziua Eroilor!

În zi de mare praznic – Înalțarea Domnului – poporul român cinstește sufletele celor care s-au jertfit pentru patrie, pentru eliberarea acesteia de asupritori.

Într-o atmosferă plină de solemnitate, cu buchețele de flori, frumos pregătite de acasă, elevii Școlii cu clasele I-VIII din localitatea Leș, îndrumați de către dascălii lor, au pășit în curtea cimitirului pentru a păstra un moment de reculegere în memoria celor care și-au dat viața pentru eliberarea țării, pentru libertatea semenilor lor.
Dorind să aducă un omagiu eroilor noștri,  elevii au marcat această zi deosebită prin câteva momente emoționante, fiind susținuți în demersul lor de către dascăli și oficialități.
Mai întâi, părintele paroh Mircea Vesea a oficiat slujba de pomenire a morților, rugându-se pentru sufletul eroilor noștri.
Elevii școlii au aflat apoi, prin intermediul domnului profesor de istorie Pop Gheorghe, că satul Leș are cea mai mare groapă comună din vestul României, 318 soldați din Divizia 3 Vânători de munte și Tudor Vladimirescu fiind înmormântați la Leș.
Doamna director, prof. Tănase Melinda, a dat citire unei scrisori primite de la unul dintre supraviețuitorii celui de-Al Doilea Război Mondial care a luptat pe teritoriul localității Leș, Dumitru Nadiș.
Acesta, imobilizat la pat din cauza unei răni la picior pe care o are din timpul războiului, și-a exprimat regretul de a nu fi prezent la mormântul camarazilor său de luptă și povestește, în rândurile scrisorii sale, în mod emoționant, despre trăirile de pe câmpul de luptă. Din cuvintele veteranului de război, elevii au aflat că soldații aveau un singur țel: eliberarea țării, în special a satului Leș, de sub dominația fascisto-hortistă și că porneau la luptă având ca sprijin credința în Dumnezeu.
Momentul emoționant al citirii scrisorii veteranului a fost urmat de omagiul adus eroilor din partea domnului primar al comunei Nojorid, ec. Crainic Mircea, prin depunerea unei coroane care arată respectul față de cei ce s-au jertfit pentru țară, dar și prin buchețelele de flori, frumos pregătite atât de către cei mici, cât și de către cei mai mari dintre elevi.
Omagiul adus prin flori de către elevi a fost însoțit și de cântece și poezii închinate memoriei eroilor noștri.
Eleva Goron Gesica, din clasa a II-a, a dat citire poeziei „Eroii noștri”, scrisă de doamna învățătoare Popovici Anamaria, iar elevele Baciu Delia și Farcaș Rebeca au recitat poeziile „Eroi au fost, eroi sunt încă”, de Zorița Lascu și „Patria română”,  de George Coșbuc, pregătite fiind de doamnele învățătoare Rusu Camelia și Bonchiș Eugenia.
Glasurile cristaline ale elevilor din clasele I-IV au înălțat apoi un imn spre cer în memoria eroilor noștri, prin versurile „Imnului eroilor”.
Exprimându-și mândria de a fi român și recunoștința pentru eroii neamului, elevii de gimnaziu au interpretat cântecul „Treceți batalioane române Carpații”.
În final, elevii curioși au avut ocazia să afle povestioare de pe front de la veteranul de război, fiu al satului Leș, bace Vila, domnul Gavrilaș. (M. T.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:49:28 Ora de vară a Europei de Est