Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Mini-Carnavalul aleșdean – prima ediție

Marți, pe scena Casei de Cultură din Aleșd

Mini-Carnavalul aleșdean – prima ediție

Cât de mici ar fi, copiii vor să-și depășească vârsta și condiția, să devină importanți, băgați în seamă și apreciați. De aceea ei își iau în serios rolul și încearcă să facă totul pentru a impresiona. Există, ca peste tot, și în toate cazurile, și excepții, care, însă, vin să întărească regula și să dea culoare și condimente manifestării.

Marți (7 iunie 2011), am văzut pe scena Casei de Cultură din Aleșd, o lume colorată și fericită a unor copilași grozavi: 26 de preșcolari de la Grădinița „Holcim” din localitate, care s-au întrecut în cadrul primei ediții a Mini-Carnavalului aleșdean, organizat de Grădinița „Holcim” (director - prof. Florica Vesa), Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd (director – prof. Liliana Antonescu) și Primăria Aleșd (primar – dl Zeno Þipțer).
Concurenții, personaje care au evadat din basmele și poveștile copilăriei, s-au apropiat prin costumație și atitudine de ceea ce trebuiau să devină, un rol pe care l-au jucat așa cum s-au priceput ei mai bine. La provocările clovnilor (Valentina Popovici și Cătălin Bihoi – liceeni de la „Alex.Roman” și ale asistenților lor: Sorana Motoca și Cezar Lauran – preșcolari), cei 26 de combatanți au răspuns ajutați de asistenții care i-au însoțit (liceeni de la „Alexandru Roman”: Adrian Barabaș, Timea Salka, Mihaela Albuț...). Hopidea Andrada a fost albinuță, Covacs Sebastian – broscuță, Emanuela Popa – furnică, Andrei Hoca – greiere, Gabriela Gustavici – iepuraș, Daria Brumar – tot iepuraș, Alin Butuc – pirat, Ștefan Ștefancik – șoricelul Mikie (toți opt sunt din grupa mică); Flavia Lup a devenit Ileana Cosânzeana, Roberta Secară – prințesa, Andreea Tanco – Scufița Roșie, Andrei Strugar – Motanul Dănilă, Titus Ardelean – cavaler, Raul Iancu – Cavalerul mesei rotunde (ei sunt din grupa mijlocie); Alexia Vereș – Zâna florilor, Damaris Brudașcă – Fata moșneagului, Timotei Pop – polițistul, Andrada Ioniță – Sirena, Tamas Arva – dovleacul, Petrișor Ilea - pompierul (toți, din grupa mare); Diana Anca – Prințesa Belle, Alexandru Cacuci – indian apaș, Georgiana Ștefancic – balerină, Raluca Beke – Zâna Elina, Sasha Lascău – buburuza, Raluca Cristea – Coana Chirița (toți sunt din grupa combinată). Copiii doamnelor educatoare (Maria Simai, Iancu Liliana, Dorina Pușcău, Anca Tunduc, Judit Josza, Delia Pipa și Iona Gherlea) au impresionat prin sinceritate și măiestria cu care și-au jucat rolul; nefiind filosofi, ingineri, tehnicieni... decât simpli copii, s-au lăsat ajutați de asistenți. Cu bine, au trecut de toate probele (proba de dans, după model, prezentarea costumelor printr-o poezie sau cântecel, testarea imaginației, creativității, spontaneității și abilităților artistice, spartul baloanelor...), iar în final au ieșit victorioși, vrednici de laudă pentru răbdare și disciplină (cumințenie), dar și pentru exprimarea lor cuceritoare. Ca o legătură între probe și pentru eliminarea timpilor morți, au fost intercalate câteva momente artistice: dans modern (Alexandra Motoșan și Alexandru Tirală), soliști (Marina Filip, Corina Lele-Ionescu și Simona Violeta Gherman) formația de dans modern a Grădiniței „Holcim”, a Grădiniței cu Program Normal Aleșd și a Grădiniței cu Program Prelungit Aleșd (îndrumate de instructorul de dans Andreea Iacob și educatoarele Daniela Pipa, Ramona Gherlea, Pleș Alina, Monica Ardelean - de la G.P.P. Aleșd; formația de dans popular de la Grădinița „Holcim” și Ansamblul folcloric al orașului Aleșd, conduse de maestrul coregraf Florea Crișu (de la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor).
Toți copiii au fost premiați, dar pe podium au urcat doar: Diana Anca - Prințesa Belle (premiul I), Andrada Ioniță – Sirena (premiul II) și Georgiana Ștefancic – balerina (premiul III).
La umbră de codru des
La finalul regalului aleșdean, am cules câte gânduri și impresii de la organizatori; doamna director Florica Vesa (sufletul festivalului) ne-a declarat: „Cu această activitate se finalizează proiectul „La umbră de codru des”, proiect extrașcolar cu finanțare extrabugetară. Măștile au fost selectate la nivelul fiecărei grupe de copii de un juriu ales din persoane din afara grădiniței. La baza selecției a stat originalitatea, creativitatea și spontaneitatea în prezentare, iar la pregătirea măștilor au contribuit inimoasele educatoare: Maria Simai, Iancu Liliana, Dorina Pușcău, Anca Tunduc, Judit Josza, Delia Pipa și Iona Gherlea.”
Doamna profesor de Limba și literatura română Ana Mihaela Cadleț, de la C. T. „Alexandru Roman”, Aleșd: „Privesc orice activitate extrașcolară pe care o coordonez atât din perspectiva părintelui, dar și a cadrului didactic. Și, din orice unghi aș analiza lucrurile, văd că elevii mei de liceu sau copiii de la grădiniță au numai de câștigat. Fiecare moment pe care îl trăiește copilul îl ajută să facă pașii următori. Diploma primită la un concurs sau simplul fapt că a urcat pe o scenă îi întărește încrederea în sine și îl ajută să se descopere.
Mini-Carnavalul aleșdean este la prima ediție, dar acum, pentru că am văzut ce implică organizarea unei astfel de activități, știm că următoarea va fi mult mai reușită. Preșcolarii au fost toți de nota 10 pentru că ei sunt în orice situație drăguți... cu mască... fără mască. Unii s-au simțit în largul lor, alții au reușit să treacă de la lacrimi la bună-dispoziție, iar alții și-au făcut prieteni printre elevii de liceu. Celor din urmă le mulțumesc pentru implicare, pentru faptul că răspund de fiecare dată pozitiv la chemările mele. În această activitate am implicat elevi din clase și niveluri diferite pentru a-i pune în diverse situații de comunicare, pentru a-i învăța să lucreze împreună, să-i asculte pe ceilalți, să se accepte.
Îi mulțumesc doamnei Florica Vesa pentru că ne-a ales ca partener, le mulțumesc doamnelor directoare de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, doamna director Liliana Antonescu și doamna director adjunct Tatiana Moți, pentru că mă susțin mereu și în activitățile  de educare  nonformală. Îi mulțumesc domnului primar Zeno Þipțer pentru sprijinul acordat (ne-a pus sala la dispoziție și a oferit cadouri tuturor participanților).” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (116 poze), accesați Galeria foto: Mini-Carnavalul aleșdean – prima ediție.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 4 decembrie 2021