Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Mini-Carnavalul aleșdean – prima ediție

Marți, pe scena Casei de Cultură din Aleșd

Mini-Carnavalul aleșdean – prima ediție

Cât de mici ar fi, copiii vor să-și depășească vârsta și condiția, să devină importanți, băgați în seamă și apreciați. De aceea ei își iau în serios rolul și încearcă să facă totul pentru a impresiona. Există, ca peste tot, și în toate cazurile, și excepții, care, însă, vin să întărească regula și să dea culoare și condimente manifestării.

Marți (7 iunie 2011), am văzut pe scena Casei de Cultură din Aleșd, o lume colorată și fericită a unor copilași grozavi: 26 de preșcolari de la Grădinița „Holcim” din localitate, care s-au întrecut în cadrul primei ediții a Mini-Carnavalului aleșdean, organizat de Grădinița „Holcim” (director - prof. Florica Vesa), Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd (director – prof. Liliana Antonescu) și Primăria Aleșd (primar – dl Zeno Þipțer).
Concurenții, personaje care au evadat din basmele și poveștile copilăriei, s-au apropiat prin costumație și atitudine de ceea ce trebuiau să devină, un rol pe care l-au jucat așa cum s-au priceput ei mai bine. La provocările clovnilor (Valentina Popovici și Cătălin Bihoi – liceeni de la „Alex.Roman” și ale asistenților lor: Sorana Motoca și Cezar Lauran – preșcolari), cei 26 de combatanți au răspuns ajutați de asistenții care i-au însoțit (liceeni de la „Alexandru Roman”: Adrian Barabaș, Timea Salka, Mihaela Albuț...). Hopidea Andrada a fost albinuță, Covacs Sebastian – broscuță, Emanuela Popa – furnică, Andrei Hoca – greiere, Gabriela Gustavici – iepuraș, Daria Brumar – tot iepuraș, Alin Butuc – pirat, Ștefan Ștefancik – șoricelul Mikie (toți opt sunt din grupa mică); Flavia Lup a devenit Ileana Cosânzeana, Roberta Secară – prințesa, Andreea Tanco – Scufița Roșie, Andrei Strugar – Motanul Dănilă, Titus Ardelean – cavaler, Raul Iancu – Cavalerul mesei rotunde (ei sunt din grupa mijlocie); Alexia Vereș – Zâna florilor, Damaris Brudașcă – Fata moșneagului, Timotei Pop – polițistul, Andrada Ioniță – Sirena, Tamas Arva – dovleacul, Petrișor Ilea - pompierul (toți, din grupa mare); Diana Anca – Prințesa Belle, Alexandru Cacuci – indian apaș, Georgiana Ștefancic – balerină, Raluca Beke – Zâna Elina, Sasha Lascău – buburuza, Raluca Cristea – Coana Chirița (toți sunt din grupa combinată). Copiii doamnelor educatoare (Maria Simai, Iancu Liliana, Dorina Pușcău, Anca Tunduc, Judit Josza, Delia Pipa și Iona Gherlea) au impresionat prin sinceritate și măiestria cu care și-au jucat rolul; nefiind filosofi, ingineri, tehnicieni... decât simpli copii, s-au lăsat ajutați de asistenți. Cu bine, au trecut de toate probele (proba de dans, după model, prezentarea costumelor printr-o poezie sau cântecel, testarea imaginației, creativității, spontaneității și abilităților artistice, spartul baloanelor...), iar în final au ieșit victorioși, vrednici de laudă pentru răbdare și disciplină (cumințenie), dar și pentru exprimarea lor cuceritoare. Ca o legătură între probe și pentru eliminarea timpilor morți, au fost intercalate câteva momente artistice: dans modern (Alexandra Motoșan și Alexandru Tirală), soliști (Marina Filip, Corina Lele-Ionescu și Simona Violeta Gherman) formația de dans modern a Grădiniței „Holcim”, a Grădiniței cu Program Normal Aleșd și a Grădiniței cu Program Prelungit Aleșd (îndrumate de instructorul de dans Andreea Iacob și educatoarele Daniela Pipa, Ramona Gherlea, Pleș Alina, Monica Ardelean - de la G.P.P. Aleșd; formația de dans popular de la Grădinița „Holcim” și Ansamblul folcloric al orașului Aleșd, conduse de maestrul coregraf Florea Crișu (de la Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor).
Toți copiii au fost premiați, dar pe podium au urcat doar: Diana Anca - Prințesa Belle (premiul I), Andrada Ioniță – Sirena (premiul II) și Georgiana Ștefancic – balerina (premiul III).
La umbră de codru des
La finalul regalului aleșdean, am cules câte gânduri și impresii de la organizatori; doamna director Florica Vesa (sufletul festivalului) ne-a declarat: „Cu această activitate se finalizează proiectul „La umbră de codru des”, proiect extrașcolar cu finanțare extrabugetară. Măștile au fost selectate la nivelul fiecărei grupe de copii de un juriu ales din persoane din afara grădiniței. La baza selecției a stat originalitatea, creativitatea și spontaneitatea în prezentare, iar la pregătirea măștilor au contribuit inimoasele educatoare: Maria Simai, Iancu Liliana, Dorina Pușcău, Anca Tunduc, Judit Josza, Delia Pipa și Iona Gherlea.”
Doamna profesor de Limba și literatura română Ana Mihaela Cadleț, de la C. T. „Alexandru Roman”, Aleșd: „Privesc orice activitate extrașcolară pe care o coordonez atât din perspectiva părintelui, dar și a cadrului didactic. Și, din orice unghi aș analiza lucrurile, văd că elevii mei de liceu sau copiii de la grădiniță au numai de câștigat. Fiecare moment pe care îl trăiește copilul îl ajută să facă pașii următori. Diploma primită la un concurs sau simplul fapt că a urcat pe o scenă îi întărește încrederea în sine și îl ajută să se descopere.
Mini-Carnavalul aleșdean este la prima ediție, dar acum, pentru că am văzut ce implică organizarea unei astfel de activități, știm că următoarea va fi mult mai reușită. Preșcolarii au fost toți de nota 10 pentru că ei sunt în orice situație drăguți... cu mască... fără mască. Unii s-au simțit în largul lor, alții au reușit să treacă de la lacrimi la bună-dispoziție, iar alții și-au făcut prieteni printre elevii de liceu. Celor din urmă le mulțumesc pentru implicare, pentru faptul că răspund de fiecare dată pozitiv la chemările mele. În această activitate am implicat elevi din clase și niveluri diferite pentru a-i pune în diverse situații de comunicare, pentru a-i învăța să lucreze împreună, să-i asculte pe ceilalți, să se accepte.
Îi mulțumesc doamnei Florica Vesa pentru că ne-a ales ca partener, le mulțumesc doamnelor directoare de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, doamna director Liliana Antonescu și doamna director adjunct Tatiana Moți, pentru că mă susțin mereu și în activitățile  de educare  nonformală. Îi mulțumesc domnului primar Zeno Þipțer pentru sprijinul acordat (ne-a pus sala la dispoziție și a oferit cadouri tuturor participanților).” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (116 poze), accesați Galeria foto: Mini-Carnavalul aleșdean – prima ediție.

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 05:09:01 Ora de vară a Europei de Est