Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zâmbet, magie și culoare (ed. X)

Joi, la Grădinița din Groși

Zâmbet, magie și culoare (ed. X)

Doamna educatoare Cornelia Teușdea, de la Grădinița din Groși, comuna Aușeu, ne-a invitat joi (9 iunie 2011), la cea de-a X-a ediție a concursului dintre grădinițele comunei Aușeu.

Competiția se desfășoară în cadrul proiectului „Copiii și copilăria”, derulat cu concursul membrilor comisiei metodice a educatoarelor. La această ediție, organizatorii au invitat profesioniștii în distracții – „Prietenii veseliei” din Oradea.
Coordonatorul de proiect și sufletul manifestării, doamna Neli Teușdea, a fost onorată de prezența la eveniment a primarului comunei, dl Nicolae Botici, a directorului Școlii coordonatoare, dl prof. Adrian Matei Botici, a dnei prof. Florica Vesa – metodist al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, precum și a dlui prof. Nicolae Răcuciu (profesor îndrăgit și jurnalist, colaborator al cotidianului „Crișana”). O competiție cu tradiție și cu priză la cei mici nu putea să nu se bucure de atenția, sprijinul și participarea tuturor cadrelor didactice implicate în proiect, dar și a învățătorilor de la Școala din Groși, de atenția părintelui paroh Călin Ioniță, a dnei prof. Mădălina Ioniță, precum și a părinților copiilor participanți. Prin urmare, joi, în curtea Școlii din Groși, a fost mare sărbătoare, o întâmplare, cu „Zâmbet, magie și culoare”, cu prințesele (zânele) Zâmbet, Culoare și Magie, dar și cu doi clovni șugubeți (Demi și Murry), în care peste cincizeci de copii s-au simțit în al Nouălea Cer, bunul Dumnezeu rânduindu-le o vreme prielnică.
„Creștere mare tuturor copiilor!
În cuvântul său, domnul primar Nicolae Botici a felicitat organizatorii pentru inițiativă și le-a sugerat și altora să ia un asemenea exemplu de bune practici... „Creștere mare tuturor copiilor! Am ținut să fiu prezent și să sprijin un asemenea eveniment, un exemplu demn de urmat și de ceilalți din alte școli. Felicit organizatorii și doresc distracție plăcută tuturor copiilor!”
Iar dna educatoare Cornelia Teușdea și doamna Viorica Secan (colega și mâna dreaptă a doamnei Neli) aveau să le mulțumescă părinților pentru tot concursul pe care l-au dat în reușita manifestării.
„Felicităm părinții și le mulțumim din suflet! Fără ei și podoabele vieții lor, copiii, noi nu am fi putut realiza nimic din ceea ce o să se întâmple astăzi aici. Copilăria e inocentă, fără griji, plină de joacă și voie bună și de aceea merită să luptăm pentru încrederea unui copil, căci inima lui e mai prețioasă decât o comoară, mai fragilă decât o floare, mai bogată decât întreaga avere a lumii. Să nu uităm că toți am fost copii, iar copilăria e minunată și e singura perioadă când totul e fascinant...”
Trenul veseliei
După recitalul artistic oferit de copii, părinții au fost invitați să urce în Trenul veseliei. La sfârșitul călătoriei, în scenă aveau să-și facă apariția Prietenii veseliei, mai întâi zânele Zâmbet (Georgeta Fina), Culoare (Corina Costruț), Magie (Annamaria Georgieș), iar mai apoi furtunoșii clovni (Demi – Demian Andreica și Murry – Alex Mureșan) care aveau să facă un show de zile mari... Magie, veselie, jocuri, muzică la discreție, antren care au bine dispus nu numai copiii, ci și părinții. Au fost martori și chiar participanți până și școlarii domnilor învățători Petrică Vancea și Viorica Bodiuț...
Grădinițele din comună au fost reprezentate de copii, însoțiți de educatoarele lor: Eva Farc de la Grădinița din Aușeu, Anca Lazăr și Florica Boier (de la Luncșoara), Mariana Marușca (de la Grădinița din Gheghie)...
Dna prof. Florica Vesa avea să se arate încântă de atmosferă și de distracția sută la sută care s-a încins, copiii participând cu plăcere la suita de activități propuse de Prietenii veseliei. Pictatul pe față și jocurile în grup au antrenat toți copiii, iar baloanele și diplomele cu care au fost premiați aveau să le dea satisfacții nebănuite tuturor. Finalul, la fel de fericit și incendiar avea să se consume în holul școlii, unde fiecare copil a fost răsplătit cu o felie din uriașul tort al veseliei și cu un pahar de suc.
Felicitările la adresa organizatorilor au venit și din partea directorului coordonator, dl prof. Adrian Matei Botici, care apreciază calitatea dascălilor care slujesc cu demnitate și onoare, cu responsabilitate și dăruire, școlile comunei Aușeu. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (123 de poze), accesați Galeria foto: Zâmbet, magie și culoare (ed. X).

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 07:33:38 Ora de vară a Europei de Est