Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Avem ce învăța de la un lider și formator de campioni!

Dlui profesor Virgil Matei - Premiu de excelență!

Avem ce învăța de la un lider și formator de campioni!

Timp de șase săptămâni, dl profesor Virgil Matei (director adjunct al Grupului Școlar Industrial din Șuncuiuș) ne-a ținut în priză și în șah cu concursul cu premii „Să învățăm să circulăm corect!”, găzduit de ovidan.ro și revista OviDan.

Ieri (miercuri, 15 iunie 2011), în Cabinetul de documentare și informare al Colegiului Național „Iosif Vulcan”, a avut loc premierea câștigătorilor concursului.
În stil de mare lider al unor elevi campioni județeni (și nu numai) la concursurile de circulație, dl profesor Virgil Matei a pregătit premii peste toate așteptările: câte trei premii I, II și III, constând în cupe, medalii, diplome și bani, la fiecare din cele nouă premii, diplome și medalii pentru concurenții liceeni reprezentativi și diplome de recunoștință pentru dascălii care au îndrumat și mobilizat elevii...
Pentru modul admirabil în care a organizat, desfășurat și finalizat acest concurs, se cuvine să-i acordăm distinsului profesor Virgil Matei Premiul de excelență, cu felicitări și mulțumiri!
Din partea gazdelor, am fost onorați de prezența la festivitate a doamnei profesor Kosa Andrea – consilierul educativ, și a elevilor din clasele I A (prof. Maria Donca) și a II-a B (prof. Marioara Dronca).
Domnul profesor a felicitat concurenții pentru variantele de răspuns selectate la cele 15 întrebări. Elevul Pentea Nicholas de la C.N. „I. Vulcan” (clasa I A) avea să obțină cel mai mare punctaj din concurs (14 răspunsuri corecte din 15).
Celelalte două premii I (cu cupe și medalii de aur, diplome și bani) au fost cucerite de Ratan Luca Răzvan și Puie Mircea; pe locul al doilea s-au clasat: Popovici Gheorghe Octavian, Mesaroș Mihai Alexandru și Luncan Ștefania (premiați cu cupe, diplome, medalii de argint și bani); pe locul al III-lea, s-au situat, la egalitate de puncte, șapte concurenți. În urma tragerilor la sorți, trei au obținut cupe, medalii de bronz, diplome și bani (Popa Andrada, Moise Bianca Paula și Clonda Ana), iar ceilalți patru, mențiuni (diplome – locul III: Rusca Eduard, Buzle Marcus, Pipa Sergiu și Vasile Ioana). Toți premianții sunt elevi ai Colegiului Național „Iosif Vulcan”. Diplome de participare (cu medalii) au obținut liceenii: Alexandra Filimon – de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” și Csillag Mihai Cristian – de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, precum și elevii Ruxandra Soltănel și Casian Stirbe (de la Școala „Dacia”); 20 de diplome de participare au obținut: elevi din clasele a IV-a D, a IV-a A și a III-a A, de la C.N. „I. Vulcan”, iar diplomele de recunoștință au fost acordate profesorilor: Maria Donca, Adriana Puie, Angela Clonda, Diana Zlibuț și Georgeta Tifor.
Domnule profesor Virgil Matei, vă mulțumim pentru lecția pe care ne-ați dat-o în organizarea și premierea câștigătorilor. Vorba unei doamne profesor: „Elevii noștri sunt obișnuiți ca de la concursuri să se aleagă doar cu diplome! La așa ceva nu ne-am așteptat. Se vede clasa de lider de campioni a domnului profesor Virgil Matei! Felicitări!” Am citat-o pe doamna profesor Adriana Puie. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Avem ce învăța de la un lider și formator de campioni!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)