Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Icarii Carpaților - Vlaicu, Vuia și Coandă”

Proiectul educațional județean

„Icarii Carpaților - Vlaicu, Vuia și Coandă”

S-a întâmplat într-o zi de marți (7 iunie 2011). Am plecat împreună cu dna dirigintă (prof. Anderson Dora) și un grup de profesori (prof. Petrila Maricica, Ignat Cristina și Berchez Daniela) spre Colegiul Tehnic „Traian Vuia”.

Acțiunea avea loc în cadrul unui proiect educațional județean, intitulat „Icarii Carpaților - Aurel Vlaicu, Traian Vuia și Henri Coandă”.
De la „Gojdu” la „Traian Vuia” am mers pe jos, încolonați, plini de elan și voie bună. Ajunși la destinație, am urmat-o pe dna prof. Corina Negruțiu - coordonatoarea proiectului și ghidul nostru, până la biblioteca școlii, locul de desfășurare a evenimentului. Biblioteca era plină de exponate, fotografii, manuscrise, schițe ale celor trei icari ai Carpaților: Aurel Vlaicu, Traian Vuia și Henri Coandă. Priveam entuziasmați pozele, citeam pe nerăsuflate informațiile scrise sub, lângă sau deasupra fotografiilor, ascultam atenți detaliile date de către persoane avizate. Eram captivați de tot ce era în jurul nostru: fotografii ale brevetelor obținute, ale invențiilor create, schițe ale planoarelor și avioanelor, practic, cei trei icari au scris ... istorie. Fiecare rând citit ne fascina...
O invenție prețioasă dăruită omenirii
Și câte lucruri impresionante nu am aflat: *Că în 1910, Aurel Vlaicu a creat „Vlaicu I” care este primul avion care  s-a construit pe pământ românesc. Geniul românesc a mai dăruit o invenție prețioasă omenirii – „Vlaicu III” care a fost primul avion funcțional din lume construit integral din metal! *Că Traian Vuia dovedește încă de când urma cursurile primare, și apoi secundare, o atracție irezistibilă și o predilecție pentru mecanica aplicată. La 10 ani, asistă la primele manifestări cu caracter aviatic, iar micul Vuia dezvoltă o pasiune pentru zmeie. El urmărește atent detaliile lor și încearcă să construiască altele mai perfecționate. Ajuns la liceu, Vuia își însușește noțiuni de fizică și mecanică și nu se mai mulțumește să construiască zmeie, ci încearcă să explice ce se petrece în jurul aparatului, forțele care acționează la lansarea și menținerea lui în aer, condițiile de echilibru etc.
După „Vuia I” și „Vuia III”, „Coandă-1910”
Iar Henri Coandă, cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel și al savantului Paul Painlevé, care l-au ajutat să obțină aprobările necesare, a efectuat experimentele aerodinamice prealabile și a construit în atelierul de carosaj primul avion cu propulsie reactivă, de fapt, un avion cu reacție, fără elice, numit convențional „Coandă-1910”, pe care l-a prezentat la al doilea Salon internațional aeronautic de la Paris, tot în 1910.
Și colegii mei, gojdiștii, au venit pregătiți.Trei dintre ei s-au documentat și ne-au relatat lucruri interesante și inedite despre inventatorii români. Și am mai învățat ceva: o trăsătură a marilor inventatori este capacitatea de a nu se descuraja în fața dificultăților.
La final, am plecat cu un sentiment plăcut, că am participat la o expoziție cu adevărat memorabilă și mă bucur că pot să împărtășesc impresiile mele și altor elevi și nu numai. (Diana Săcăcian)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:09:46 Ora de vară a Europei de Est