Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Vestea despre „Re-Creația de vară” a ajuns până la Șuncuiuș!

Șase săptămâni de distrație îndrumată

Vestea despre „Re-Creația de vară” a ajuns până la Șuncuiuș!

În prima săptămână a celei de-a doua ediții a „Re-Creației de vară” de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea, la ateliere, au participat și copii de la alte unități de învățământ din Oradea și județ: de la grădinițele nr. 44, 55 și 42 – „Maria”, școlile „Dacia”, „Oltea Doamna” și „Nicolae Bălcescu”, colegiile naționale „Emanuil Gojdu” și „Iosif Vulcan”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, ba chiar și din județ, de la Bălnaca – Șuncuiuș...

Așadar, proiectul Școlii „Avram Iancu” din Oradea se bucură de un succes teribil, adunând tot mai mulți copii și din afara școlii, copii din întreg cartierul aflați în vacanță la bunici, dar nu numai...
Activitățile organizate, îndrumate de dascălii școlii și nenumărați colaboratori, au priză la cei mici (copii și școlari, de la 5 la 13 ani). Chiar dacă e vacanță, mulți copii preferă să vină la Școala „Avram Iancu” să se joace, că creeze și să se distreze împreună cu copii din alte clase și alte școli, sub îndrumarea unor dascăli, care fac muncă patriotică, adică muncesc în regim de voluntariat. Poiectul (aflat în al doilea an de derulare) este finanțat de Primăria Oradea și Consiliul local.
Desen și culoare
De luni (20 iunie 2011), din prima zi de vacanță, în sala de clasă a dnei prof. Monica Toader, a intrat în funcțiune atelierul „Desen și culoare” (coordonat de Monica și echipa sa de profesori voluntari, alcătuită din prof. Ramona Anghel, Lucia Caciora și Ana Mărcuț, Lucia și Ana fiind educatoare la Grădinița nr. 44); zilnic, de luni, până vineri, inclusiv, între orele 9 și 12.30, peste 30 de copii au fost prezenți la cele două ateliere organizate în prima săptămână de vacanță (atelierul „Desen și culoare” și atelierul „Artă decorativă”). La actuala ediție, „Re-Creația de vară” ține șase săptămâni; la prima ediție durata a fost de patru săptămâni. În cadrul atelierului „Desen și culoare”, elevilor li se pun la dispoziție toate materialele necesare pentru a realiza lucrările sugerate de tema zilei. Materialele au fost procurate din banii cu care a fost finanțat proiectul. „Copiii au la dispoziție, la alegere, după preferința fiecărui copil, creioane colorate, carioca, acuarele, creioane grafice, precum și diferite materiale din natură și coli de hârtie... În realizarea lucrărilor, copiii aplică diferite tehnici cunoscute sau învață tehnici noi: dactilopictură, mandala etc. În pauze, dna prof. Iulia Gavriș organizează jocuri în aer liber. Ei pot alege jocuri cu mingea, coarda, discul, cercurile, popicele...”, după cum aveam să aflăm de la prof. Monica Toader.
Cel de-al doilea atelier („Artă decorativă”) este îndrumat de prof. Stelieana Cârciumaru și echipa sa: Florica Mare (de la Lic. de Artă), Felicia Goina și Claudia Span. În cadrul acestui atelier se lucrează în tehnica origami, animale și tablouri (broscuțe, vulpe, cocoș și o lebădă uriașă, de peste un metru înălțime), precum și noduri decorative. Profesorii și instructorii colaboratori din această vară sunt de la grădinițele nr. 44, 55 și 27, Liceul de Artă, Școala „Nicolae Bălcescu”, Florin și Andrei Culda, de la clubul „Exclusive”, precum și Dorel Bolog, de la Săcădat. În Anul Internațional al Voluntariatului, dascălii se dovedesc a fi din nou campionii voluntariatului. Așa după cum vă spuneam, vineri (24 iunie 2011), printre copiii participanți la cele două ateliere și la recreația din curte, aveam să reperăm copii de la alte școli și de la grădinițe: pe Georgiana Andreea Vereș („pedagogista” dnei prof. Maria Donca), Giulia Maria Miclea (de la Grădinița nr. 55) - cel mai tânăr artist din cadrul atelierelor, Cezara Borșoș (de la „Oltea Doamna”), Sebi Anghel (de la Grădinița nr. 42 – „Maria”), Anamaria Groza (din Bălnaca – Șuncuiuș)...
În timp ce ne aflam în atelierul de artă decorativă, numai ce ne-am trezit cu o ceată de vizitatori care au trecut pragul atelierului. Erau copiii de la Grădinița nr. 55, însoțiți de ed. Cornea Anca și asistenta Violina Fericean. Puțin speriați la vederea atâtor artiști, micii „pelerini” și-au revenit curând și au prins a dialoga cu gazdele, întrebând de una, de alta...
Încă cinci săptămâni de Re-Creație
Cu amabilitatea-i caracteristică, Stelieana Cârciumaru ne-a oferit spre studiu și publicare programul complet al celor șase săptămâni de „Re-Creație de vară”.
În perioada (săptămâna) următoare (27 iunie – 1 iulie), vor funcționa alte două ateliere: „Arta colajului” (atelier coordonat de înv. Lovas Marta și prof. Ioana Mihele, colaborator, Florica Bodea, de la Gr. nr. 44) și „Cântecele verii” (atelier coordonat de prof. Elena Bejușca, având trei colaboratori: Mihaela Vidican – Gr. 55, Dorina Copăcean și Alexandra Sava – Gr. 44), iar activitățile recreative din curte vor fi organizate de Lakatos Gyongyike.
Între 4 și 8 iulie: trei ateliere – „Mâini îndemânatice” (coordonator prof. Ana Luncan, colaboratori: Jakab Corina și Marioara Cardoș – Gr. 55 și Maria Tănase – Gr. 44), „Dans popular” (coordonatori: Mariana și Constantin Negruț, colaborator, Viorica Toia) și Atelier de informatică (coordonat de cei doi directori: prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu și prof. Cosmin Velimirovici – director adjunct); activități recreative – Loredana Jurcan.
Între 11 și 15 iulie: un atelier – „Icoane pe sticlă” (coord. Violeta Jăhăleanu) și încă un atelier „Tainele limbii române”, dar în Cipru, condus de prof. Cozma Aurica, pentru copiii românilor din Cipru; activități recreative – Doru Bolog (prof. din Săcădat).
Între 18 și 22 iulie: două ateliere – „Mișcare și ritm” (aerobic), coordonat de Claudia Covaci și Doru Bolog, și „Icoane pe sticlă” (Violeta Jăhăleanu); activități recreative – Claudia Covaci.
Între 25 și 29 iulie: șapte ateliere – Artă decorativă pentru avansați (Stelieana Cârciumaru, Felicia Goina), colab. Daniela Pop (Șc. „N. Bălcescu”; Micul cercetător și Micul actor (ateliere coordonate de Claudia Span); Arta colajului - Lucia Zsah; În pași de dans – dans de societate (Florin și Andrei Culda – clubul „Exclusive”); Cântecele verii – Aurelia Bora; activități recreative – Irina Totorean. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vestea despre „Re-Creația de vară” a ajuns până la Șuncuiuș!

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 01:14:56 Ora de vară a Europei de Est