Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Întâlnirea de proiect de la Istanbul – Turcia

Diseminarea proiectului

Întâlnirea de proiect de la Istanbul – Turcia

În perioada 29 mai - 4 iunie 2011, în cadrul proiectului multilateral “Spotlight on the European culture and cultural capitals of Europe” (În lumina reflectoarelor cultura europeană și capitale culturale ale Europei – Reflektorfényben az európai kultúra és Európa kultúrális fõvárosai), a avut loc cea de-a treia mobilitate la Istanbul, Turcia.

Școlile partenere sunt: Karácsony Sándor Általános Iskola (din Debrețin - Ungaria) – coordonatorul principal al proiectului, Instituto Comprensivo “don Milani” (Piemonte - Italia), Bachelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi  (Istanbul - Turcia), CEIP Victorio Macho  (Burguillos - Spania), Ecole Elementaire 159 aveneu Permentier (Paris - Franța) și Școala cu clasele I-IV „Csokonai Vitéz Mihály” (din Cauaceu - România), structura Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia.
Scopul proiectului vizează dezvoltarea și aprofundarea cunoștințelor despre culturile naționale și europene; promovarea cooperării între școli prin cunoașterea culturii a diferitelor țări, instituțiile culturale, diverși artiști și operele lor, cu tradiția, viața culturală și arta populară ale altor națiuni. Copiii să petreacă timpul liber în mod eficient, să găsească activități interesante de timp liber. De asemenea, îmbunătățirea abilităților de creativitate, munca în echipă, cooperarea de cercetare, îmbunătățirea încrederii în sine, competențele sociale, dezvoltarea competențelor digitale, folosirea limbii engleze ca instrument de comunicare. Pe parcurs, profesorii și elevii au cooperat cu diferiți artiști, meșteșugari și jurnaliști.
 Doi elevi ai școlii noastre, Barczag Beatrix și Darabont Gitta, din clasa a VII-a, însoțiți de trei dintre cadrele didactice: prof. Oros Erika - coordonatorul proiectului, Vad Marta - directorul școlii și Bondar Piroska - învățătoare, au participat la reuniunea de proiect la școala Bachelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi, din Istanbul,Turcia.
Cu toții am fost impresionați de organizarea partenerilor din Turcia, care s-au străduit să realizeze activități frumoase. Cu ajutorul lor am reușit să pătrundem într-o cultură diferită de a noastră, un amestec de obiceiuri vechi, religie și modernism. Prima întâlnire a avut loc la școală, unde fiecare țară parteneră a arătat cum și-a îndeplinit sarcina de lucru, prezentarea cântecului „Resimdekl gözyașlari” și desenele pregătite de elevii școlilor cu titlul „Istanbul în visele mele”.
 Pentru zilele următoare gazdele au propus un program variat și interesant. Istanbul trebuie văzut și înțeles, în special pentru cei cărora le place să se familiarizeze cu diferite culturi. Orașul este în Asia, care este îmbibată cu religia islamică. Cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, este un important centru cultural și economic. Este împărțit în două, o mică parte aparține Europei din punct de vedere geografic, iar cealaltă parte, continentului vecin, Asia. Am vizitat Moscheea Albastră, Moscheea Sultanahmet, Sfanta Sofia, Muzeul Topkapi din Serai, Cisterna Yerebatan, Podul Galata și turnul Galata de unde poți vedea marea parte a orașului. De asemenea ne-am plimbat pe strada comercială, Istiklal Caddesi, este surprinzător că diferitele naționalități  trăiesc împreună  în prietenie în acest oraș. Am vizitat două universități din Istanbul (una privată și una de stat) unde ne-a fost prezentat sistemul de învățământ. 
La activitățile școlare au participat atât studenții cât și cadrele didactice. Am făcut cunoștință cu fotografi renumiți ai orașului. La sfârșitul activității au prezentat o tehnică specială numită Ebru, pe care am  încercat-o desigur și noi. Am și gătit împreună, s-a pregătit pasta turcă – manti.
Cadrele didactice prezente și coordonatorii de proiect ai fiecărei instituții au avut și întâlniri de lucru, unde au fost clarificate aspecte referitoare la realizarea celorlalte activități și mobilități care vor avea loc în cadrul proiectului. De asemenea au făcut evaluarea primului an de activitate.
A fost o experiență plăcută și constructivă care își va arăta efectele mult timp de acum înainte. Așteptăm cu nerăbdare să fim gazda următoarei reuniuni de proiect, planificată pentru perioada 7- 11 noiembrie 2011 la Cauaceu-Biharia. (Erika Oros)

Trimite email

vineri, 23 august 2019