Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnirea de proiect de la Istanbul – Turcia

Diseminarea proiectului

Întâlnirea de proiect de la Istanbul – Turcia

În perioada 29 mai - 4 iunie 2011, în cadrul proiectului multilateral “Spotlight on the European culture and cultural capitals of Europe” (În lumina reflectoarelor cultura europeană și capitale culturale ale Europei – Reflektorfényben az európai kultúra és Európa kultúrális fõvárosai), a avut loc cea de-a treia mobilitate la Istanbul, Turcia.

Școlile partenere sunt: Karácsony Sándor Általános Iskola (din Debrețin - Ungaria) – coordonatorul principal al proiectului, Instituto Comprensivo “don Milani” (Piemonte - Italia), Bachelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi  (Istanbul - Turcia), CEIP Victorio Macho  (Burguillos - Spania), Ecole Elementaire 159 aveneu Permentier (Paris - Franța) și Școala cu clasele I-IV „Csokonai Vitéz Mihály” (din Cauaceu - România), structura Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia.
Scopul proiectului vizează dezvoltarea și aprofundarea cunoștințelor despre culturile naționale și europene; promovarea cooperării între școli prin cunoașterea culturii a diferitelor țări, instituțiile culturale, diverși artiști și operele lor, cu tradiția, viața culturală și arta populară ale altor națiuni. Copiii să petreacă timpul liber în mod eficient, să găsească activități interesante de timp liber. De asemenea, îmbunătățirea abilităților de creativitate, munca în echipă, cooperarea de cercetare, îmbunătățirea încrederii în sine, competențele sociale, dezvoltarea competențelor digitale, folosirea limbii engleze ca instrument de comunicare. Pe parcurs, profesorii și elevii au cooperat cu diferiți artiști, meșteșugari și jurnaliști.
 Doi elevi ai școlii noastre, Barczag Beatrix și Darabont Gitta, din clasa a VII-a, însoțiți de trei dintre cadrele didactice: prof. Oros Erika - coordonatorul proiectului, Vad Marta - directorul școlii și Bondar Piroska - învățătoare, au participat la reuniunea de proiect la școala Bachelievler Adnan Menderes Anadolu Lisesi, din Istanbul,Turcia.
Cu toții am fost impresionați de organizarea partenerilor din Turcia, care s-au străduit să realizeze activități frumoase. Cu ajutorul lor am reușit să pătrundem într-o cultură diferită de a noastră, un amestec de obiceiuri vechi, religie și modernism. Prima întâlnire a avut loc la școală, unde fiecare țară parteneră a arătat cum și-a îndeplinit sarcina de lucru, prezentarea cântecului „Resimdekl gözyașlari” și desenele pregătite de elevii școlilor cu titlul „Istanbul în visele mele”.
 Pentru zilele următoare gazdele au propus un program variat și interesant. Istanbul trebuie văzut și înțeles, în special pentru cei cărora le place să se familiarizeze cu diferite culturi. Orașul este în Asia, care este îmbibată cu religia islamică. Cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, este un important centru cultural și economic. Este împărțit în două, o mică parte aparține Europei din punct de vedere geografic, iar cealaltă parte, continentului vecin, Asia. Am vizitat Moscheea Albastră, Moscheea Sultanahmet, Sfanta Sofia, Muzeul Topkapi din Serai, Cisterna Yerebatan, Podul Galata și turnul Galata de unde poți vedea marea parte a orașului. De asemenea ne-am plimbat pe strada comercială, Istiklal Caddesi, este surprinzător că diferitele naționalități  trăiesc împreună  în prietenie în acest oraș. Am vizitat două universități din Istanbul (una privată și una de stat) unde ne-a fost prezentat sistemul de învățământ. 
La activitățile școlare au participat atât studenții cât și cadrele didactice. Am făcut cunoștință cu fotografi renumiți ai orașului. La sfârșitul activității au prezentat o tehnică specială numită Ebru, pe care am  încercat-o desigur și noi. Am și gătit împreună, s-a pregătit pasta turcă – manti.
Cadrele didactice prezente și coordonatorii de proiect ai fiecărei instituții au avut și întâlniri de lucru, unde au fost clarificate aspecte referitoare la realizarea celorlalte activități și mobilități care vor avea loc în cadrul proiectului. De asemenea au făcut evaluarea primului an de activitate.
A fost o experiență plăcută și constructivă care își va arăta efectele mult timp de acum înainte. Așteptăm cu nerăbdare să fim gazda următoarei reuniuni de proiect, planificată pentru perioada 7- 11 noiembrie 2011 la Cauaceu-Biharia. (Erika Oros)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:46:10 Ora de vară a Europei de Est