Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Studii și perspective de orientare profesională pentru elevii noștri”

Cea de-a VI-a întâlnire de proiect Comenius

„Studii și perspective de orientare profesională pentru elevii noștri”

Vineri (24 iunie 2011), la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea a debutat cea de-a VI-a reuniune de proiect Comenius, intitulat „Studii și perspective de orientare profesională pentru elevii noștri” („Studies and job perspectives for our pupils”).

Gojdiștii reprezintă România într-un proiect Comenius care se derulează în perioada septembrie 2010 – iunie 2012, în parteneriat cu școli din Germania – țara coordonatoare, Finlanda, Letonia, Turcia și Polonia.
Vineri, în prima zi a întâlnirii, în sala Comenius, gazdele aveau să-și impresioneze partenerii prezentându-le cartea de vizită, în care la loc de cinste stau medaliații internaționali ai colegiului, prezentați de distinsul profesor Anița Luncan – formator de olimpici naționali și internaționali, precum și personalitățile gojdiste, prezentate de dna profesor Nicoleta Sârca.
Timp de cinci zile, partenerii europeni ai gojdiștilor aveau să facă cunoștință cu realitățile din România, vizitând Oradea și având două întâlniri importante, la AJOFM și Univesitatea din Oradea, și făcând excursii la Arieșeni și Băile Felix...
Profesor Raluca Balmoș – coordonatorul de proiect și echipa de proiect (alcătuită din conducerea colegiului: prof. Viorel Mititean – director, Viorel Chirilă – director adjunct, Cristina Ignat și Mioara Pogan – consilier educativ), în calitate de ambasadori ai României, s-au străduit ca partenerii de proiect să se simtă bine și să cunoască adevărata imagine a țării noastre și a poporului român.      
Prima reuniune de proiect a avut loc în octombrie 2010, în Letonia, a II-a în decembrie, în Germania, a III-a în Turcia, în februarie 2011, a IV-a în Polonia, în martie, a V-a în Finlanda, în luna mai. Cea de-a șaptea este programată în Turcia. Reprezentanții celor cinci țări partenere vor reveni la Oradea în martie 2012.
Pentru buna organizare a reuniunii și prezentarea realităților gojdiste, orădene și bihorene, dar nu numai, s-au mai implicat: Ciprian Sonea, Gelu Serea, prof. Anița Luncan, Daniela Berchez, Nicoleta Sârca și elevul Andrei Ignat, după cum aveam să aflăm de la coordonatorul de proiect – prof. Raluca Balmoș.
Impresionanta carte de vizită a gojdiștilor   
Cum am putea să nu vă prezentăm două dintre punctele tari ale cărții de vizită gojdiste, care i-au lăsat fără grai pe partenerii colegiului de elită al României.
Medaliații internaționali
În prezentarea medaliaților internaționali ai colegiului reprezentativ al Bihorului, dna prof. Anița Luncan s-a oprit la următorii olimpici: Adrian Mureșan (1993 – mențiune la Olimpiada internațională de fizică din SUA), Răzvan Chereji (2001 – medalie de bronz la Olimpiada internațională „Tuymaada”, Rusia; 2002 – medalie de argint la Olimpiada internațională de fizică din Indonezia), Casandra Maria Panea (2004 – medalie de argint la Olimpiada internațională pluridisciplinară din Yakuția, 2005 – medalie de bronz la Olimpiada internațională „Mendeleev”, 2005 – Olimpiada balcanică de chimie; medalie de bronz la Olimpiada internațională de chimie din Taiwan), Felix Mance (2006 – medalie de argint la Olimpiada balcanică de matematică juniori, Chișinău – Republica Moldova), Ioana Moga ( patru medalii: 2008 – argint la Olimpiada internațională pluridisciplinară din Yakuția, aur - în 2009, la Olimpiada internațională pluridisciplinară din Yakuția, argint – în 2009, la Olimpiada internațională de chimie „Mendeleev” și bronz – în 2010, la Olimpiada internațională de chimie de la Tokio – Japonia), Vlad Florin Lazăr (2009 - medalie de argint la Olimpiada internațională de științe pentru juniori de la Baku – Azerdbaijan) și Dan Mihai Mercea ( 2010 – medalie de bronz la Olimpiada internațională de chimie „Mendeleev”, 2011 – medalie de argint la Olimpiada internațională de chimie „Mendeleev”).
„Dascălii gojdiști sunt pe de o parte mesageri ai adevărului științific, iar pe de altă parte educatori, meniți să ajute la desăvârșirea personalității tinerilor...” se mai spune în materialul prezentat.
Personalități gojdiste
În prezentarea personalităților gojdiste, dna prof. Nicoleta Sârca s-a oprit la următoarele personalități: Mircea Zaciu (șeful promoției 1947 și premiant de onoare), Mircea Malița (1940), Caius Iacob (șeful promoției din 1928), Gheorghe Bulgăr (promoția 1940), Ioan Pop de Popa (face parte din generația de după 1945), Răzvan Givulescu (promoția 1938), Dorin Poenaru (promoția 1953), Francisc Kertesz (promoția 1930), Silviu Guiașu (face parte din generația gojdistă postbelică), Mircea D. Pascovici (promoția 1959), Titus Popovici (promoția 1949), Dumitru Radu Popescu (promoția 1953), Viorel Doboș (promoția 1933) și Emil Filip (promoția 1934).
Mai multe date și informații despre medaliații internaționali și personalitățile gojdiste veți afla vizualizând pozele atașate în Galeria foto a articolului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (50 de poze), accesați Galeria foto: „Studii și perspective de orientare profesională pentru elevii noștri”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:48:50 Ora de vară a Europei de Est